De Monsterkamer

Lichtsculptuur ‘Bourrasque’ in Lyon

Op het binnenplein van een zeventiende-eeuws Hôtel de Ville wordt een stapel papier meegenomen op een windvlaag op een koude winteravond. Maar er is geen wind. En het papier is geen papier. Het betreft hier een installatie bestaande uit 200 vellen electroluminiscent materiaal, gemaakt door designer Paul Cocksedge in het kader van het jaarlijkse lichtfestival van de stad Lyon.

Het project, Bourrasque genaamd, strekt uit over een lengte van 25 meter en torent op het hoogste punt 15 meter uit boven de bezoekers van de binnenplaats. Ook in eerder werk van Cocksedge is een fascinatie met de eigenschappen van papier te zien, maar in Bourrasque is het thema groots uitgewerkt en gecombineerd met een andere rode draad in zijn oeuvre; licht. De zwevende vellen ter grootte van een A3 zijn met de hand gevormd in Londen en ter plekke zorgvuldig opgehangen in een grootse draadconstructie die tegelijk de stroomvoorziening van elke individueel vel regelt. Het meest bijzondere is, dat de draden nauwelijks zichtbaar zijn, wat de illusie van opwaaiende vellen versterkt.

Papier versus tablets
“De vellen kunnen worden gezien als documenten die zijn ontsnapt uit de archieven die in het Hôtel de Ville zijn opgeslagen.” aldus Cocksedge. “Maar doordat ze licht geven, verwijst de installatie ook naar de toekomst van dit medium en de alternatieven die op dit moment in opkomst zijn: dunne veelzijdige tablets waarop tijdschriften en kranten eenvoudig te raadplegen zijn.”

De tijdelijke installatie was te bewonderen van 7 tot 11 december 2011

Bron: www.dearchitect.nl