De Monsterkamer

Kleur

Het is altijd een feest om een nieuwe waaier gekleurd papier te mogen ontvangen. Zoals laatst, toen het Keaykolour van Arjo Wiggins werd gepresenteerd. In samenspraak met trendvoorspeller Li Edelkoort hebben 11 nieuwe kleuren een plek gekregen binnen het merk: ingetogen, herfstachtige kleuren, met hier en daar een felle uitschieter naar oranje (Tangerine) en geel-groen (Sunny Green).

Keaykolour

Het in je hand houden van een onbedrukt A4-tje 300 grams gekleurd papier is al een schoonheidsbeleving op zich. Als ontwerper hoef je er nauwelijks meer iets aan toe te voegen. Een intense kleur in combinatie met de vezelstructuur van papier zorgt voor een opgetogen gevoel. Misschien is dat ook de reden waarom ik als ontwerper bijna nooit gekleurd papier gebruik in bijvoorbeeld het ontwerp van een boek. Een kleur is al snel te overheersend en moet maar net bij het onderwerp passen. Als je een bepaald statement wilt maken is gekleurd papier natuurlijk heel geschikt, want het maakt indruk en geeft betekenis aan wat je communiceert.

Ik vroeg me af hoe andere ontwerpers omgaan met het gebruik van gekleurd papier in boeken en ik ben op onderzoek uitgegaan tijdens de Pa/per Art Book Fair, een internationale beurs voor uitgevers van boeken op het gebied van kunst en cultuur, die werd gehouden tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

The World Above Ground Is Unstable

Het eerste dat opviel is dat er eigenlijk heel weinig gebruik wordt gemaakt van gekleurd papier in boeken. Eén van de redenen is dat je altijd rekening moet houden met je katernen, wat soms lastig is. Ook bestaat er een simpel alternatief, je kunt de kleur namelijk ook gewoon drukken, dat is vaak goedkoper en soms is het onderscheid met echt gekleurd papier bijna niet te zien. Meestal wordt gekleurd papier heel bewust ingezet, zoals bijvoorbeeld voor schutbladen of boekomslagen. Een voorbeeld van een mooi en sober gebruik van gekleurd papier vond ik bij APE Editions uit Gent: het boekje The World above Ground is Unstable bevat tekeningen van Gideon Kiefer. Het omslag is onbedrukt Bee! (donkergroen) van Römerturm. Hierop is de titel in glanzende foliedruk aangebracht in een iets afwijkende kleur groen. Het resultaat is simpel en sjiek.

Joke Robaard - Folders, Suits, Pockets, Files, Stocks

Een ander boek waarin gekleurd papier op een subtiele manier is gebruikt, is: Joke Robaard: Folders, Suits, Pockets, Files, Stocks. Uitgegeven door Valiz. In dit boek zijn verschillende pasteltinten Butterfly gebruikt, steeds bedrukt in enkel zwart. Hierdoor onstaan een soort ‘stemmingswisselingen’ en dat geeft een prachtige sfeer aan het boek.

Wat je veel ziet is het gebruik van zachte tinten en daarbij is lichtroze de meest populaire kleur. Het Canadese blad Bad Day Magazine bestaat helemaal uit roze papier. De bedrukking van ieder nummer is steeds in één kleur, maar de kleur wisselt bij ieder nummer: blauw op roze, groen op roze, paars op roze enz. Een ander voorbeeld is het homosexuele BUTT magazine ook geheel gedrukt op – hoe kan het ook anders – roze papier. Ook de 12e editie van het Rotterdamse kunsttijdschrift Fucking Good Art is op roze papier verschenen. Als je geen geld hebt voor full colour drukwerk, is de combinatie van gekleurd papier met een bedrukking in één kleur een manier om toch een bijzondere kleurervaring te bewerkstelligen.

BUTT magazine

Natuurlijk wordt gekleurd papier behalve in boeken ook toegepast in huisstijlen, visitekaartjes, uitnodigingen, jaarverslagen, maquettes etc. Een greep uit wat er zoal is: Trophee, een ruim kleurenpallet van 80 tot 270 g, met o.a. fluor-kleuren in roze, geel, groen en oranje. Het bekende merk Malmero biedt 20 kleuren waaronder een compleet diepzwart gekleurd papier en karton genaamd Malmero Notturno in de gewichten 90-110-140-170-200-250-300-350-390-450 en het zwaarste karton is maar liefst 700 gram. Een erg aantrekkelijk papier is Colorplan van GF Smith: Leverbaar vanaf 25 vel in 56 kleuren, 8 gewichten en 25 persingen. Ik heb voorbeelden gezien van visitekaartjes van enkele millimeters dik, waarbij soms wel 4 lagen Colorplan karton gelamineerd zijn. Een stevige binnenkomer!

Colorplan van GF Smith

Dit artikel is ook verschenen in Print Buyer van november 2011.