De Monsterkamer

Kartonnen vruchten

El Puesto de Don Lucho is een kartonnen groente- en fruit stand van de Chileense kunstenaar Don Lucho voor een braderie in Santiago de Chile in juli 2010. De stand stond op de beurs naast andere stands van echte groenten en fruit. Don Lucho verkocht zijn kartonnen vruchten van 9:00 tot 14:30 uur, tijdens de echte beurs.

Ik verkocht veel kartonnen vruchten. De mensen reageerden verschillend: sommigen waren boos omdat de vruchten nep waren, anderen dachten dat er een verborgen camera was, sommigen moesten lachen. Een heleboel mensen vroegen: waar is dit fruit voor? Of: zit er echt fruit in het kartonnen fruit? De echte fruitverkopers werden heel boos en begonnen te schreeuwen: Stop met het kopen van kartonnen fruit! Het is nep!

Het werk gaat over het bevragen van de visuele waarde van objecten en hun vanzelfsprekendheid in een gegeven context. Afgaande op de reacties die ik kreeg, zou ik zeggen dat dit kleine experiment een groot succes was. Zoals je kunt zien in de close-up beelden, zijn de kartonnen vruchten prachtig handgemaakt en ze zouden zo verkocht kunnen worden in chique kunst-winkels. Maar ik ben er zeker van dat de verkoop dan een stuk saaier zou zijn.