De Monsterkamer

Kartonnen kathedraal voor Christchurch

Een kartonnen kathedraal moet de historische Anglicaanse kathedraal van Christchurch in Nieuw-Zeeland tijdelijk vervangen. Een grote aardbeving, waarbij 185 mensen om het leven kwamen, verwoestte vorig jaar de 131 jaar oude kathedraal.

De kartonnen kathedraal, waarin plaats is voor zevenhonderd mensen, is een ontwerp van de Japanse architect Shigeru Ban. Hij was de eerste architect in Japan die een gebouw ontwierp dat hoofdzakelijk bestond uit papier. De aantrekkelijke aspecten van papier en karton zijn volgens Shigeru Ban dat het lage kosten heeft, duurzaam, herplaatsbaar en recyclebaar is en dat het ‘low-tech’ is. Één van de vele resultaten hiervan is erg populair: de Doe-het-zelf-vluchtelingonderkomens, deze zijn gebruikt in Japan na de Kobe aardbeving, in Turkije, Rwanda en op veel andere plekken op de wereld. Deze shelters hebben bewezen zeer handig te zijn als goedkope onderkomens voor na een ramp.

Shigeru Ban is vooral bekend vanwege zijn innovatieve werk met papieren en kartonnen buizen als constructiemateriaal. Door te werken met deze simpele bouwmaterialen kwam hij vaak tot unieke structuuroplossingen. Verder past hij graag een universele vloer (d.i. geen verdiepingen) toe die de continuïteit tussen al de kamers in het huis ondersteund. Ook staat hij bekend om zijn interesse in ecologische architectuur.

De kathedraal in Christchurch is wel zijn grootste kartonnen ontwerp. Het gebouw wordt weerbestendig en brandwerend. Voor structurele ondersteuning worden onder meer beton, staal en hout gebruikt. In de kathedraal worden ruim twintig zeecontainers geplaatst die plaats moeten bieden aan de keuken, kantoren en opslagruimte. Het dak wordt vervaardigd van een ondoorzichtig polycarbonaat, een speciaal soort kunststof. Al met al zou het gebouw zo’n 10 jaar mee moeten gaan.