De Monsterkamer

Karen van de Kraats over papier

Sinds 2011 interviewt De Monsterkamer ontwerpers over papier. Wat is hun favoriete papier, wat zijn hun inspiratiebronnen en hoe zien zij de toekomst van papier? De vragen zijn steeds dezelfde, de antwoorden verrassen.

Wat is je favoriete papier en waarom?
EOS 2.0 EOS 2.0 is een zuiver houtvrij ongestreken papier met een opdikking van 2.0. De prachtige offwhite tint zorgt voor een levendige beeldweergave, optimale leesbaarheid en een authentiek papiergevoel.   van Igepa. De afgelopen jaren kom ik steeds weer terug bij deze papiersoort. Het is opdikkend, dus geeft makkelijk een prettig volume, werkt goed in klein en groot formaat en ondanks dat het een romandruk is, komen fotografie en aflopende beelden hierop erg goed tot hun recht. Het papiergevoel is gewoon erg zacht en prettig voor je handen. Het valt ook erg mooi open wanneer gebruikt in een boek of magazine.

Monument magazine I. Papier binnenwerk: EOS 2.0. Cover: Algro Design.

Monument magazine II. Papier binnenwerk: Soporset premium offset. Cover: silk MC.

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Het magazine 10 years of moving ideas, by WeTransfer. Het overall concept hiervan is ‘transitie’. We wilden met transparant papier dit thema vertegenwoordigen en een doorkijkje geven in de verschillende hoofdstukken. Na meerdere dummy’s met verschillende soorten kalkpapier kwamen we tot de ontdekking dat dit niet werkte zoals gewenst, omdat genaaid gebrocheerd binden van kalkpapier heel erg moeilijk is en veel nadelen met zich meebrengt (o.a. vochtproblemen). Onze keuze voor de bindwijze was uiteindelijk bepalend om voor een ander, minder transparant papier te kiezen, want we wilden een makkelijk openvallend magazine produceren. Uiteindelijk kwamen we uit bij IBO One IBO One is geproduceerd van pure cellulose zonder vulstoffen waardoor het papier zeer licht, soepel valt en een opmerkelijke transparantie verkrijgt. Het doorzicht van het papier heeft een bijzondere functie binnen het ontwerp en geeft tekst en beeld een nieuw perspectief.  , dat door Igepa in samenwerking met Irma Boom is ontwikkeld. Om het magazine makkelijk open te laten vallen werd het genaaid gebrocheerd met open rug en een stofomslag (in de vorm van een hoes geïnspireerd op transparante LP-hoezen).

10 years of moving ideas by WeTransfer, 4 verschillende cover beelden.

10 years of moving ideas by WeTransfer, binnenwerk. Papier covers: Algro Design. Papier binnenwerk: Magno volume, Eos 2.0, IBO one.

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Papier is voor mij een belangrijk onderdeel van het totaalconcept bij alle soorten drukwerk en er gaat dus soms ook veel tijd in de papierkeuze zitten. Het papier moet het visuele concept ondersteunen en nog sterker maken. Ik vraag mij dan ook af tijdens het zoeken naar de juist soort: Waarom dit papier? Wat wil ik dat dit ontwerp uitstraalt? Wat wil ik dat het papier samen met het ontwerp communiceert?

Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
MacGuffin is één van mijn favoriete magazines en ontworpen door mijn goede vriendin Sandra Kassenaar. De keuze van het papier ondersteunt het totaalconcept, zonder dit te overschreeuwen en in combinatie met kleurgebruik en variatie in de layout is alles erg mooi in balans.

Magazine MacGuffin. Meerdere covers.

ISSUE Nº 6 – THE Ball – MacGuffin Magazine. www.macguffinmagazine.com

ISSUE Nº 6 – THE Ball – MacGuffin Magazine. www.macguffinmagazine.com

Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Dat het soms gebeurt dat je na veel onderzoek een papiersoort hebt gekozen en er dan pas achter komt dat je ontwerp niet past op het beschikbare papierformaat. Dan begint je onderzoek praktisch weer opnieuw. Ook is het voorgekomen dat ik na het maken van een dummy tegen technische problemen aanliep, maar ik zie het juist ook als een leuke uitdaging om in overleg met de papierleverancier en de drukker uit te vogelen hoe het beter kan, zonder het concept en de kwaliteit van het eindproduct uit het oog te verliezen.

WeTransfer 10 Year magazine bij de drukker (Tuijtel).

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Dit is voor mij een kwestie van een goede relatie opbouwen met de vertegenwoordigers van papierleveranciers en drukkers. Ook de komst van De Monsterkamer en hun geweldige website heeft het makkelijker gemaakt wanneer je snel bepaalde informatie nodig hebt om je keuze te bepalen.

10 years of moving ideas by WeTransfer, binnenwerk

10 years of moving ideas by WeTransfer, binnenwerk

Hoe zie je de toekomst van papier?
De digitalisering en het feit dat er minder drukwerk wordt geproduceerd heeft veel veranderd in het gebruik van papier en de keuzemogelijkheden. Levertijden zijn langer geworden en dit heeft er dus ook toe geleid dat ontwerpers anders moeten nadenken over hun keuze. Dit zie ik als iets positiefs. Eerst was alles mogelijk – en nu iets minder – maar dat maakt het juist uitdagender en geeft ook een kans om met een uniek idee te komen binnen deze grenzen, zonder de gekste en duurste soorten te moeten willen gebruiken.

Cover WePresent magazine 2018. Editorial platform van WeTransfer.

Binnenwerk WePresent magazine 2018. Editorial platform van WeTransfer.

Papier zal een belangrijke drager blijven voor bepaalde content. De afgelopen maanden heb ik voor een research veel gelezen over de Generatie Z en hoe zij content prefereren te consumeren. Boeken en magazines blijven objecten die gewaardeerd worden en juist als tegenhanger van de problematiek rond het nep-nieuws op social media als waarheid worden gezien en meer vertrouwen krijgen. Dit geeft mij de hoop dat het einde van het ‘boek’ (en het papier dat er voor nodig is) nog niet in zicht is. Drukwerk is niet dood.

Cover WePresent magazine 2019. Papier covers: Algro Design. Papier binnenwerk: magno volume en Eos 2.0. Editorial platform WeTransfer.

Binnenwerk WePresent magazine 2019. Editorial platform WeTransfer.

Interview door De Monsterkamer met Karen van de Kraats