De Monsterkamer

Jurgen Maelfeyt over papier

Wat is je favoriete papier en waarom?
Eén favoriet kiezen is wat moeilijk, elk project start altijd met een nieuwe zoektocht naar de juiste papiersoort en dan kom je vaak bij verschillende papiersoorten uit. Er zijn zoveel aspecten die ik belangrijk vind: opaciteit, zachtheid, tactiliteit en vooral de tint. Ik combineer graag uitersten, ongestreken met super glossy. Vaak zien de papiersoorten die ik gebruik er wat ‘goedkoop’ uit, papiersoorten waaraan je kunt zien dat ze duur zijn gebruik ik meestal niet.

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Voor Route N16 hebben we een boek gemaakt met 5 papiersoorten. Het papier diende in de eerste plaats om het boek in te delen maar ook de opaciteit was van groot belang, het boek moest wat doorschijnen zonder dat de beelden elkaar begonnen te storen. Het is leuk als je een hint krijgt van wat er op de volgende pagina staat, zo doorbreek je het spread per spread view, in dit geval was dat belangrijk.

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Het is gewoon altijd belangrijk. Een paper kiezen is een beetje zoals een lettertype kiezen. In het geval van een boek is het zelfs één van de belangrijkste zaken, je neemt eerst het boek vast en dan kan je er pas in kijken, die eerste tactiele indruk is zeer belangrijk.

Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Er zijn zoveel mooie ontwerpen met goede papierkeuzes.

Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Het aanbod is beperkter dan enkele jaren geleden. Er verdwijnen er meer dan dat er nieuwe bijkomen.

Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
De collecties van de leveranciers zijn steeds vaker niet up-to-date. Veel papierfabrikanten zijn de laatste jaren failliet gegaan en daardoor verdwijnt er nogal wat. De leveringstermijnen zijn ook iets langer geworden dan vroeger waardoor je soms moeilijk op tijd het juiste papier krijgt. Ik krijg ook de indruk dat ook veel leveranciers liever elkaars populaire papiersoorten kopiëren dan iets nieuws op de markt te brengen.

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonster en/of collecties te komen?
Vaak zijn er papiersoorten die voor andere sectoren bedoeld zijn, maar die interessant kunnen zijn voor bepaalde grafische toepassingen, de stalen hiervan zijn moeilijk te vinden. Voor de rest is het relatief makkelijk alles te krijgen alleen weet je niet of het morgen nog beschikbaar is.

Hoe zie je de toekomst van papier?
Ik zie een verdere evolutie van wat ik al hierboven vertelde. Nog wat meer vervlakking vermoed ik.

The Craft, Riso geprint op Munken Print White 1.5 100 gr

The Craft, Riso geprint op Munken Print White 1.5 100 gr

Pieterjan Ginckels, S.P.A.M. book, gestreken papier glanzend geplastificeerd

Pieterjan Ginckels, S.P.A.M. book, gestreken papier glanzend geplastificeerd

Kask Graduation, Maxioffset 70 gr, snel kreukend papier

Kask Graduation, Maxioffset 70 gr, snel kreukend papier

Kask Graduatuion publicatie met inserts op Soporset 60 gr

Kask Graduatuion publicatie met inserts op Soporset 60 gr

Interview door Cristina Poiata (De Monsterkamer) met Jurgen Maelfeyt.