Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
Jeremy Jansen over papier
Jeremy Jansen
01/02/2014
Ontwerpers over Papier
Wat is je favoriete papier en waarom?
Ik ben altijd gecharmeerd van dat dunne folder-achtige papier; kwetsbaar, tijdloos en een beetje ‘vuil’. Ik ben niet zo goed in het onthouden van de namen van papiersoorten maar Revive heb ik vaak gebruikt. Dat is een grijsachtig papier met vintage recycled uitstraling, maar volgens mij is ‘ie alweer behoorlijk standaard geworden. Ook Manteca (als dat nog zo heet) heb ik in meerdere projecten ingezet. Dat is een erg stoer, licht grijskarton met enkelzijdig een gestreken witte laag met daardoor een heel groot contrast tussen de beide zijdes.

Robin Hood Gardens: Re-visions
Cover: Revive pure natural offset, 300 grams

Robin Hood Gardens: Re-visions
Binnenwerk: Revive pure natural offset, 90 grams

Robin Hood Gardens: Re-visions
Binnenwerk: Revive 50:50 silk, 100 grams
Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Voor Extrapool/Knust (een Riso-drukkerij in Nijmegen) maak ik verschillende drukwerk-uitingen. De keuze van papier bij het stencil drukken is erg klein vanwege het ‘natte’ drukproces, waardoor veel papiersoorten snel afgeven omdat de inkt niet goed droogt. Het is ook een kleine drukkerij die drukt in kleine oplages, dus ik vraag meestal of ze nog iets leuks hebben liggen en wat bijna op is, en dan gebruik ik dat.

Extrapool, flyer, Keaykolour (sneeuwwit)

Extrapool, Spiegelrefleksies, flyer, DaCosta

Extrapool, flyer, Reviva Color (zwavelgeel)
Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Tja… heel belangrijk. Het is bij het maken van een boek het startpunt van het ontwerpproces. Het kan zowel de sfeer als de attitude van de inhoud versterken en een verkeerde papier keuze kan een ontwerp volledig ruïneren.
Afhankelijk van het budget geef je jezelf de vrijheid om op onderzoek uit te gaan maar gek genoeg geldt voor mij: hoe minder budget er is hoe meer tijd ik er aan besteed. Door een minimaal budget wordt je inventiever met de mogelijkheden en dus het ontwerp.
Bijvoorbeeld bij ‘Michel Foucault Letters’ zit de papierkeuze echt in het gebruik van standaarden, in het doen van niet teveel uitspraken. Het budget was heel laag en dus heb ik gekozen voor de meest standaard enveloppe en voor papier wat eigenlijk gewoon uit je printer zou kunnen rollen. Volgens mij heb ik toen Bankpost gebruikt voor het binnenwerk.

Brombron, CD verpakking, Sugarpaper (pastelgroen) + grijsboard

Michel Foucault Letters
Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Peter Saville: Estate 1-127 ontworpen door Lehni-trüb. Dat boek heeft zo’n enorm mooi glossy gehalte en is loeizwaar. Echt een heel volledig en behoudend ontwerp waarbij kleine keuzes een groot effect hebben. Door het glossy papier en door heel veel wit te laten, creëren ze een soort klinische afstandelijkheid die me doet denken aan Jeff Koons’ equilibrium tank werken. Voor de omslag hebben ze een houthoudend papier gebruikt wat met de jaren alleen maar mooier wordt door de afstand die het neemt van het wit.

Peter Saville: Estate 1-127, Ontwerp: Lehni-trüb, Uitgever: JRP-Ringier
Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Als ik op zoek ga naar papier pak ik eerder verschillende boeken uit de kast, die ik dan vergelijk en even een tijd laat liggen. Van daaruit ga ik op zoek naar samples. Op de Werkplaats Typografie hadden we altijd een hele uitgebreide en overzichtelijke Bührmann Ubbens set, die toen overigens al redelijk gedateerd was. Veel papiersoorten bestonden al niet meer maar met die set als startpunt kon iedere drukker wel een alternatief bedenken… Iedereen kende die set.

Bührmann Ubbens papiercollectie (niet meer actueel), Werkplaats Typografie, Arnhem
Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Dat het bovengenoemde papieroverzicht niet meer bestaat.
Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Ik deel een studioruimte met meerdere ontwerpers, dus er is altijd wel iemand die iets weet over het papier dat ik zoek. En anders zijn er de verschillende drukkers die maar al te graag langskomen om te kletsen over alle mogelijke papiersoorten.
Hoe zie je de toekomst van papier?
Oei… de toekomst? Geautomatiseerd, onpersoonlijk, snel, onnauwkeurig en zakelijker. Dit in verband met de mogelijkheden van print-on-demand en internetdrukkers. Uitzonderlijk boekontwerp wordt nog meer een niche en daardoor misschien wel spannender, maar ik vind wat dat betreft de ontwikkelingen qua POD ook erg interessant. Uitzonderlijk papier wordt dan misschien wel ondergeschikt binnen het ontwerp.

Catalogtree: Implicit none, logical done, 2008
Geprint door Lulu.com, i.s.m. Joris Maltha & Daniel Gross
door Jeremy Jansen