De Monsterkamer

Jacqueline Elich over papier

Wat is je favoriete papier en waarom?
Ieder project heeft zijn eigen favoriete papiersoort. Voor boeken bij voorkeur de ongestreken soorten zoals: Freelife Vellum, Munken Polar, Munken Lynx of Pioneer. Voor een uitnodiging of het binnenwerk van boeken de extra dunne papiersoorten, papier wat een knisperend geluid maakt en een beetje doorschijnt. Mijn favorieten zijn: Hi-Speedopaque (50 grams) Hi-Speedopaque heeft een economische combinatie van een laag gramgewicht met zeer hoge opaciteit. Hoge opdikking van 1.4. Door deze eigenschappen is het bijzonder geschikt voor de realisatie van bijsluiters, waar men niet moet inboeten op de drukkwaliteit en de leesbaarheid bij tweezijdige bedrukking. en Olin (50 grams) Olin wordt in vijf tinten (Absolute White, High White, Natural White, Cream, Ivory) en drie oppervlakten (Regular, Smooth, Rough) aangeboden. Enveloppen zijn in Olin Regular verkrijgbaar met en zonder binnendruk. Geschikt voor offset en zeefdruk. Olin Regular 80 g/m² tot 150 g/m² is daarnaast probleemloos te gebruiken op laserprinters. Geschikt voor pregen, stansen, foliedruk en rillen. . Hoog glanzend wit MC vind ik weer heel geschikt voor fluor druk.

Amsterdam Light Festival – Light Book. In samenwerking met Rob Erdmann. Cover: glow in the dark. Papier: Tatami.

AHK de Theaterschool, Amsterdam – Boek over de Opleiding Productie Podiumkunsten. Papier: Pioneer

Vormgevingsinstituut – Uitnodiging in de vorm van een aerogram. Papier: Hi-speed Opaque.

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Voor de Opera in Brussel ontwierp ik samen met Marten Jongema een serie programmaboekjes. Voor de cover kozen we steevast voor een uitgesproken papiersoort. Dit bijzondere papier in combinatie met eenvoudige typografie maakte het tot een serie.

Programmaboekjes Opera. Koninklijke Muntschouwburg, Brussel – Programmaboekjes. In samenwerking met Marten Jongema.

Voor het ontwerp van een schoolplan speelde gekleurd papier een functionele rol. Ieder hoofdstuk van het boek heeft zijn eigen kleur papier. Het boekje is in één kleur gedrukt en zonder beelden. Zo kon met een laag budget toch een bijzonder boekje gemaakt worden.

Pi-school de Brug/Cardea Jeugdzorg – Schoolplan. Papier: Reviva Color

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt?
Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
De papierkeuze maakt het verschil tussen een goedkope of een goed verzorgde uitstraling. Soms grijp ik terug naar een papier dat ik al eerder heb gebruikt, maar ik neem er ook vaak de tijd voor om een weloverwogen papierkeuze te maken.
Voor het spel Koppel, was ik op zoek naar een stevig kartonnen doosje met afneembaar deksel en sterk speelkaartenkarton. Dat bleek in allerlei gradaties te bestaan van zeer slap-doorschijnend-scheurbaar tot mooi-stevig-ondoorschijnend karton. Dat maakt een groot verschil in het eindproduct.

Koppel kaartenspel. Eigen initiatief, in samenwerking met Petra Spiljard – Koppel is een humoristisch relatiespel, voor singles, koppels en vrienden.

Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Foam Magazine, gemaakt door Vandejong, vind ik een goed voorbeeld van een juiste papierkeuze. De cover voelt meteen prettig aan en de afwisseling van verschillende soorten papier is functioneel en verassend. En de Duitse kunstenaar Frank Bolter. Hij vouwde van industrieel papier (waar o.a. de pakken voor sap van worden gemaakt) een boot, die daadwerkelijk kan drijven. De HMS Origami.

Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Nee eigenlijk niet.

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Makkelijk. Drukkers hebben een uitgebreide collectie, je kunt papiermonsters opvragen en dan hebben we ook nog De Monsterkamer.

Hoe zie je de toekomst van papier?
Rooskleurig, ondanks de digitalisering zie ik de toekomst niet papierloos in. Kantoren zitten nog steeds vol papier. Met boeken en tijdschriften lijkt het weer beter te gaan en waardepapieren zijn nog steeds waardevol.
Daarnaast wordt papier al lang niet meer alleen van bomen en vodden gemaakt, maar ook van: gras, vlas, riet, rijst, jute, stro en zelfs steen. Ik kan mij voorstellen dat wetenschappers en kunstenaars nog veel meer varianten en toepassingen voor papier gaan bedenken.

Interview door De Monsterkamer met Jacqueline Elich