De Monsterkamer

Inkjet: de enige printtechniek die geen contact met papier nodig heeft

De nog jonge hoogvolume inkjet techniek maakt een stormachtige groei door. Hoewel industrieel inkjet printen al decennia lang beschikbaar is, is de echte groei gekomen na DRUPA 2008. Inmiddels is Drop-on-demand waterbased Inkjet printing niet meer weg te denken uit de wereld van transactioneel printen en zijn er enkele honderden inkjet persen geïnstalleerd in Europa, zowel bij drukkers, finishing bedrijven als print service providers en bij banken, verzekeraars en postbedrijven. Grote spelers als Canon, HP, Kodak, Ricoh, Screen, Fuji, Xerox kiezen voor inkjet en grote document gebruikers accepteren de print kwaliteit: dat is de garantie voor groei.

Uiteraard hebben ook de drukkers en eindklanten in de marktsegmenten promotional print en publishing (boeken, magazines, catalogi) grote interesse in een techniek die kostenvoordeel, flexibiliteit en de mogelijkheid tot integratie met finishing biedt. We hebben het dan nog niet eens over de ROI van print concepten: de kans om persoonlijke, regionale of geprofileerde doelgroepgerichte communicatie in kleine volumes te printen. Dit is nog maar nauwelijks ontdekt en uiteindelijk zit hierin de echte meerwaarde. Ook in het label en packaging segment biedt inkjet printing interessante voordelen. Kortom Inkjet groeit in een breed marktgebied.

Inkjet moet concurreren met analoge druktechnieken en alternatieve digitale technieken. Kosten, kwaliteit en snelheid zijn belangrijke factoren in het vergelijk. De perceptie is dat inkjet papier duur is terwijl het creëren van goed inkjet papier bijzonder complex is. Daarin zit tegenstrijdigheid of onbegrip.  De prijs van papier moet natuurlijk bezien worden als onderdeel van de Total Cost of Print en dan ook nog versus de ROI: wat levert het op.

Integrale kosten
Nog duidelijker wordt het voordeel van inkjet printing als je naar Total Cost of Ownership van print productie kijkt. Het elimineren van afval en carbon footprint, opslag en distributie kosten, optimaliseren van cash flow. Denk aan de kosten van inkt en energiekosten voor droging. Goed inkjet papier zorgt voor minimalisering van beide. Denk ook aan runability: goed inkjet papier is stabiel en bevordert probleemloze finishing. Niemand zit te wachten op vertraging, risico’s of re-prints. De TCO factoren horen in een professionele vergelijking thuis.

Let’s go Inkjet: printwhatyouneedwhenyouneedit!

De meerwaarde van digital (inkjet) printing ten opzichte van analoge technieken voor transactional print, promotional print, boeken, catalogi, kranten etc. zit natuurlijk ook en vooral in het feit dat elke pagina verschillend kan zijn. De zgn. white paper solutions (white paper in/printed product out) kunnen in een wereld waar steeds sneller en meer relevant gecommuniceerd moet worden, bijdragen aan nieuwe meerwaarde van print. Naast een technologische (r)evolutie biedt inkjet ook een marketing opportunity. Nieuwe producten als specific interest magazines gegenereerd vanuit metadata, magalogs (magazine/catalog) creëren verhoogde interesse (lees: relevantie), klanten trouw, cross- en up-sell mogelijkheden.

Kleur variabel printen op industriële snelheid met acceptabele kwaliteit (door de ogen van de consument) en foutloze finishing wordt dus met name mogelijk gemaakt door kwalitatief inkjet papier. Papier is een belangrijke “enabler” voor nieuwe groei.

Bij de verdere ontwikkeling van functionele inkjet papier voor de diverse marktsegmenten is het essentieel dat nieuwe standaarden ontwikkeld worden. Trial and error kost tijd en geld en beiden zijn schaars in de printing industrie. De vereiste kwaliteit -zowel visueel, fysiek als tactiel – moet per segment Fit for purpose zijn (objectief en meetbaar). De optimalisering van Prijs/prestatie is een never ending story. De distributie (beschikbaarheid van papier) en innovatieve kracht worden onderscheidende factoren. Dialoog met machinefabrikanten en eindgebruikers speelt in dit proces een belangrijke rol.

Crown Van Gelder heeft het afgelopen decennia een portfolio aan inkjet papiersoorten ontwikkeld door te luisteren naar de Voice of the customer en door pro-actief te communiceren met de spelers in de waardeketens. Door discussie ontstaat bewustwording en komen nieuwe ideeën vanzelf. Zo kan de product definitie verbeterd en testing en introductie versneld worden. Tegelijkertijd kunnen nieuwe ideeën voor marktvolume ontwikkeld worden. Door intensieve samenwerking is de go-to-market met inkjet meer succesvol voor de klant en voor de andere ketenpartners.

Door Ad Sies