De Monsterkamer

Industrieel digitaal printen, booming business

Iedereen is wel bekend met de printer thuis waar allerlei documenten op papier zo uitrollen, zodra er een opdracht ingegeven wordt door een computer. Dit wordt ook wel digitaal printen voor particulieren genoemd. Ondanks de sterke toename in de afgelopen jaren is het industriële digitaal printen een stuk minder bekend. De laatste jaren heeft industrieel digitaal printen een grote vlucht genomen, wat voornamelijk het resultaat is van de verschuiving van traditionele drukmethoden naar digitaal printen. Innovatie en productontwikkeling hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Iets waar Coldenhove Papier, een kleine papierfabriek uit Eerbeek, groot in is. Coldenhove Papier heeft een afdeling van zes gepassioneerde papierontwikkelaars, die full time werken aan de innovatie en ontwikkeling van het papier. Door te werken met de VOORT (vertrekken, ontdekken, ontwikkelen, reflecteren, terugkeren) methode, ontstaat een continue stroom, een “pijplijn”, van nieuwe ontwikkelingen en innovaties. De innovaties die ontstaan zijn geschikt voor specialistische nichemarkten.

IMG_6775

Sportkleding bedrukt met Jetcol papier

Een van de innovaties is het digital sublimation transfer paper, Jetcol. Jetcol werd in 1998 geïntroduceerd en is geschikt voor diverse toepassingen. De mogelijkheden zijn eindeloos en worden vooral beperkt door de creativiteit van de gebruiker. Het papier is ontwikkeld voor een van de meest hightech processen in de afgelopen decennia: digitale sublimatie transferdruk. Jetcol staat voornamelijk bekend om het hoge inkt rendement en de goede bedrukbaarheid. Waar bij andere transfer papieren veel inkt nodig is om de gewenste kleuren en juiste print te krijgen is bij Jetcol weinig inkt nodig. Uiteindelijk zijn niet alleen de kleuren dieper en is het kleurenbereik groter, inkt kosten zijn tevens aanzienlijk lager doordat het gebruik van inkt minimaal is. Door de huidige ontwikkelingen in de markt is het bijvoorbeeld veel interessanter voor grote modeketens om hun kleding te laten bedrukken door middel van sublimatie transfer druk en Jetcol papier. Zowel grote als kleine hoeveelheden kunnen snel geproduceerd worden en zijn van hoge kwaliteit voor een normale prijs. Een eindproduct als kleding is momenteel daarom ook booming business.

IMG_6891

Fashion bedrukt met Jetcol papier

Een andere innovatie, welke in de toekomst steeds meer terug te vinden is in de samenleving, is digitaal decorpapier. Decorpapier wordt ingezet voor de productie van producten als laminaat, keukens en winkelinrichtingen. Het papier dient hierbij als drager van het dessin en wordt normaal gesproken in diepdruk bedrukt. Ook in deze industrie wordt inkjet printing steeds belangrijker en hiervoor heeft Coldenhove een nieuw soort ontwikkeld: digitaal decorpapier genaamd Digicol. Dit papier is nog in ontwikkeling en wordt nu nog vooral gebruikt om customized producten te bedrukken, zoals schilderijen en reclameborden.

IMG_6834

Decor, fashion & items bedrukt met papier

Digicol wordt geïmpregneerd met een hars, welke bij hoge temperatuur en onder hoge druk vloeibaar wordt. De chemische reactie die vervolgens plaatsvindt, noemt men ook wel cross-linken en zorgt ervoor dat er een permanente verbinding ontstaat tussen papier en object. De diverse toepassingen van Digicol, vragen om continue ontwikkelingen. Elke object wordt op een andere manier gebruikt en zal dan ook aan andere eisen moeten voldoen. Een keukenblad wordt intensief gebruikt, terwijl een reclamebord geschikt moet zijn om alle weersomstandigheden te kunnen weerstaan. Innovatie is dus van cruciaal belang voor decorpapier, aangezien het dient te voldoen aan hoge kwaliteitseisen van alle diverse toepassingen.

De ontwikkeling van bovengenoemde papiersoorten en het digitaal drukken hebben voor de markt allerlei voordelen. Zo is het mogelijk geworden om on-demand te reageren en is de markt daarmee veel flexibeler geworden. Voorraden nemen af of zijn zelfs helemaal niet meer nodig wat uiteindelijk resulteert in lagere kosten. Wat blijkt is dat innovatie en papier naadloos samensmelten ook op industrieel niveau en in combinatie terug te vinden is in alle hoeken en gaten van de samenleving. De combinatie is een mooie weerspiegeling van de samenleving. De samenleving staat nooit stil, is altijd in ontwikkeling en ook daar is 1+1 soms 3.

Door Ron Sportel