De Monsterkamer

In de boekwinkel: ‘To the extend of / \ | & -‘ van Sigrid Calon

Nieuw in de boekwinkel van De Monsterkamer: To the extend of / \ | & – van Sigrid Calon. Het boek is bekroond bij de Best Verzorgde Boeken van 2012. Behalve het bindwerk is het hele boek ontworpen, uitgegeven en geproduceerd door Sigrid Calon zelf.

Het is meteen duidelijk dat het hier om een grid gaat. Op iedere pagina vind je een genummerd patroon samengesteld uit één tot vier kleurlagen. De patronen beginnen simpel, maar al snel is er qua vorm geen systeem meer te ontdekken en worden op iedere pagina compleet nieuwe mogelijkheden zichtbaar. Is dit een stalenboek of een soort blader-trip? Hint: allebei natuurlijk.

Het boek is ontstaan vanuit Calon’s fascinatie voor het borduurgrid. In een grid van 3 x 3 stippen zijn 8 verschillenden steken te maken die, vertaald naar de computer, allerlei nieuwe grafische mogelijkheden bieden. Denk aan bijvoorbeeld het herhalen of samenvoegen van lijnen, het gebruiken van de restvorm als kleurvlak, of het over elkaar plaatsen van lijnen en restvormen als lagen.

De techniek van het RISO-printen geeft de patronen die fijne intensiteit en materialiteit en nog belangrijker: het werken met deze doorontwikkelde stencilmachine heeft Calon de mogelijkheid gegeven uit het stramien van CMYK te treden. Fluoriserend roze, blauw, oranje, bruin, geel, groen, zwart en rood zijn gebruikt in 28 combinaties van vier kleuren. Elke combinatie is verantwoordelijk voor één katern van vier pagina’s, op zijn beurt vertaald van een A3 print met vier patronen. Dit is niet gelijk te zien, want niet elk patroon maakt gebruik van alle vier kleuren, en ze zijn ook nog eens vol gebruikt of in een gradatie van 0 tot 99 procent. Elke combinatie van vier is maar één keer gebruikt.

Uit talloze mogelijke variaties van kleur, intensiteit en vorm heeft Calon met haar systematische aanpak een bijna logisch aanvoelend eindproduct weten te maken. Bijna logisch, want To the extend of / \ | & – overstijgt het eigen systeem. Ieder nieuw patroon blijft verrassen en in dit boek kun je verdwalen. Tegelijkertijd is het een handige inspiratiebron voor wat je kunt doen met vier kleuren en een raster, op de RISO of anders.

Auteur Sigrid Calon
Taal Engels
Uitgever Sigrid Calon, Tilburg
Aantal pagina’s 264
Oplage 420, elk exemplaar is genummerd en gesigneerd
Prijs €75,-
Grafisch ontwerper Sigrid Calon, Tilburg
Drukkerij Zelf gedrukt door Sigrid Calon in het C.N. Lab, Jan van Eyk Academie, Maastricht
Binderij Handboekbinderij Geertsen, Nijmegen
Papier binnenwerk Da Costa Blauwwit opd. 2.0, 100 g. en Ersatz 50 g.
Band Brillianta 4004
Stofomslag Da Costa Blauwwit opd. 2.0, 100 g.
Bindwijze Genaaid gebrocheerd, afgelijmde rug met hardcover aan de achterste pagina gelijmd.
Technische bijzonderheden Gebruik van 8 stencilkleuren. Geen gebruik van cyaan en magenta! Het boek bevat 120 verschillende kleurcombinaties. Het stofomslag is gezeefdrukt met een transparante lak.

Het boek is uitverkocht!