Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
HeyHeydeHaas over papier
HeyHeyDeHaas
01/04/2021
Ontwerpers over Papier
Sinds 2011 interviewt De Monsterkamer ontwerpers over papier. Wat is hun favoriete papier, wat zijn hun inspiratiebronnen en hoe zien zij de toekomst van papier? De vragen zijn steeds dezelfde, de antwoorden verrassen.
Wat is jullie favoriete papier en waarom?
Cyclus Offset, voorheen Reviva en inmiddels omgedoopt tot RecyStar® Nature. Het maakt eigenlijk niet uit welke naam je het geeft, het papier is zo ontzettend niet speciaal dat het altijd opvalt. Best knap als je het vergelijkt met alle bijzondere soorten die er tegenwoordig te krijgen zijn. We krijgen ook altijd reacties op het papier als het ‘gewoon’ RecyStar is.
Kunnen jullie een voorbeeld geven van een ontwerp dat jullie hebben gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Papier speelt altijd een bijzondere rol, een goede vriendin en ontwerper zei ooit; ‘papier is de helft van je ontwerp’ en dat klopt, je kan daar zeker verkeerde keuzes maken los van je eigen voorkeuren. Onlangs hebben we voor fotograaf Boudewijn Bollmann een publicatie gemaakt waarbij de papierkeuzes op een bijzondere manier tot stand zijn gekomen. Zo is er gekozen voor Gmund Heather Lipstick Gmund Heather Lipstick is een papier met leather look. Natuurlijkheid was de hoogste prioriteit voor de ontwikkeling van Gmund Heather. Het doel was een papier te creëren met de uitstraling en het gevoel van echt leer. als omslag omdat het Boudewijn deed denken aan imitatie leren tassen in winkelcentra… dat in combinatie met de kleur ‘Lipstick’ was voldoende om de knoop door te hakken. Zo zie je maar, er zijn meerdere rationale die een rol kunnen spelen bij onze papierkeuze.

Geordende droefheid, Boudewijn Bollmann, in eigen beheer – 2020 Binnenwerk Magno gloss 90 g/m2 afgewisseld met Holmen TRND 70 g/m2, omslag Gmund Heather Lipstick 300 g/m2 voorzien van folie en messing oog. (productie door Niels Sterken, Booxs)
Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die jullie maken? Besteden jullie veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Heel belangrijk, het lijkt ook alsof we daar steeds meer tijd aan besteden. Vaak heeft dat overigens ook een praktische aanleiding; de actualiteit van onze waaiers lijkt continu achter te lopen op de beschikbaarheid van het papier, dus veel tijd gaat ook zitten in het vinden van alternatieven en verkrijgen van monsters.
Kunnen jullie een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Het is moeilijk om er één ontwerp uit te pikken, maar doorgaans vinden we de papierkeuzes van Remco van Bladel erg spot on.

Rafaël Rozendaal – Everything, Always, Everywhere. Studio Remco van Bladel. Omslag: Munken Polar 300 g/m2. Binnenwerk: Munken Polar Rough 90 g/m2 en Munken Polar 120 g/m2 en Maxiscript 80 g/m2
Zijn er dingen die jullie missen in het huidige aanbod van papier?
Van echt iets missen in het aanbod is niet echt sprake, het is misschien eerder dat er een groter contrast lijkt te ontstaan; een steeds beperktere keuze aan de ‘bulk’ kant en een steeds groter assortiment in de exclusievere soorten. We hebben het idee dat je dat al goed kan zien in het aanbod en de verkrijgbaarheid van bijvoorbeeld gekleurd papier.

10 Years of MozFest, An Open Book for the Internet Health Movement, Mozilla Foundation – 2019 Op maat gemaakte map van grijs karton, omplakt met natuurlinnen en schutbladen van Woodstock Malva 140 g/m2 voorzien van zeefdruk, binnenwerk bestaande uit Magno volume 135 g/m2 en tabbladen van Rainbow roze 230 g/m2. (productie door Trudy Dorrepaal, Art Libro)
Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
De laatste jaren zijn we door de verschillende overnames van producenten en leveranciers eerlijk gezegd wel eens de weg kwijt op het gebied van welke soorten er nog bestaan en onder welke naam, maar uiteindelijk komen we er altijd wel weer uit en zijn we vaak vele nieuwe samples rijker, dus frustratie is een zwaar woord.
Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Wij doen tegenwoordig bijna alles via een tussenpersoon bij de drukker, dat werkt goed. Soms vragen we direct monsters op en ook dat werkt prima. Uiteindelijk is het wel het fijnste om een goede collectie op de studio te hebben, want daar maak je toch de eerste keuzes.

Design for Precarious Citizens, Jeroen van den Eijnde en Jorn Konijn, ArtEZ Press – 2020 Binnenwerk RecyStar® Nature 115 g/m2, omslag Parelgrijs karton voorzien van folie en Brillianta linnen. (productie door Niels Sterken, Booxs)
Hoe zie je de toekomst van papier?
Wij schuwen een stevige voorspelling doorgaans niet, maar de toekomst van papier…
Als we naar onze eigen studio kijken zijn we nog steeds erg gelukkig als er drukwerk binnenkomt en merken we ook dat als de keuze gemaakt wordt voor drukwerk het dan ook echt bijzonder mag zijn. Dat zie je ook terug in het aanbod van papier waar we het eerder over hadden, maar heel eerlijk: we kunnen ons ook voorstellen dat in de toekomst alles alleen nog maar op RecyStar® gedrukt gaat worden.
Interview door De Monsterkamer met HeyHeydeHaas