De Monsterkamer

Het stalenmapje van Drukkerij Douma

Bij Drukkerij Douma Dokkum is een stalenmapje verschenen met daarin opgenomen 9 verschillende druktechnieken. Het hofleverancier-wapen is op de staalkaarten als uitgangspunt gebruikt om te laten zien waar de verschillende technieken in detail toe in staat zijn. Over deze technieken en de (on)mogelijkheden met betrekking tot verschillende papiersoorten vertelt dit artikel.

Foliedruk
Foliedruk komt tot stand door middel van het verhitten van een gegraveerd messingstempel of magnesiumcliché tot ongeveer 120 graden Celsius. Onder invloed van warmte laat de folie los van de drager en hecht het zich aan het te bedrukken materiaal. Bedrukking is mogelijk in vele kleuren folie en op alle soorten papier en karton, ook papier met een structuur.

Blinddruk, ook wel preegdruk
De blinddruk komt tot stand door middel van een messing blinddrukstempel en een contravorm. Het resultaat is afhankelijk van de dikte van het papier en de diepte van het stempel, letters van 2 milimeter zijn gepreegd in 250 grams papier nog altijd goed leesbaar. Blinddruk is geschikt voor fijne tekeningen, letters en volvlakken en kan in of op het papier liggen. Een stempel kan meerdere lagen hebben, wanneer er met 3 lagen gewerkt wordt ontstaat er een 3D preeg. Blinddruk is goed te combineren met foliedruk.

Stansen
Een stansmes wordt gebruikt voor vormen die de snijmachine niet kan snijden, denk aan ronde vormen of aan figuren midden in het papier. Ook kan het stansmes rillen (vouwlijnen) en perforatielijnen zetten.?De druk komt tot stand door middel van een plankmes waarin ril, perforatie en snijlijn verenigd zijn en een contravorm bestaande uit een stansplaat met ril-channels. Alle papiersoorten lenen zich hier uitstekend voor. Voor presentatiemappen wordt een sulfaatkarton aanbevolen vanwege zijn stijfheid in de zwaardere gramsgewichten en zijn duurzame vouwcapaciteit.

Thermoprint, paramount, reliëfdruk
Drie namen die allemaal voor hetzelfde procédé staan. Het in offset bedrukte papier wordt meteen van een harspoeder voorzien dat zich aan de nog natte inkt hecht. Van de onbedrukte delen van het papier wordt het harspoeder weer verwijderd voor hergebruik. Het drukvel wordt direct door een oven getransporteerd waarin het transparante poeder opzwelt en de kleur van de drukinkt aanneemt. De opgezwollen poeder ligt nu verhoogd op het papier. Thermoprint is geschikt voor fijne tekeningen, logo’s en teksten. Bij vlakken is enige ‘sinaasappelhuid’-vorming niet te voorkomen. Thermoprint kan worden toegepast op alle (PMS) kleuren.? Door de verhitting tot 1000 graden Celcius zijn niet alle papiersoorten geschikt en worden formaten groter dan A4 afgeraden. Voor briefpapier kan een lasergeschikte soort geleverd worden.

Spotvernis
Een vernislaag (bijvoorbeeld UV-lak of persvernis) kan op bepaalde delen van het papier aangebracht worden voor extra glans. Deze toepassing krijgt nog een extra dimensie als het papier voorzien is van een all-over mat laminaat of een matte vernis. Spotvernis is met name geschikt voor gestreken papiersoorten.

Watermerk
Veelal is het uitsluitend betaalbaar om briefpapier met een eigen watermerk op aanmaak en dus in grote oplage te laten produceren. Drukkerij Douma Dokkum werkt met een speciale inkt waarmee watermerken met een zeer goed gelijkend resultaat gedrukt kunnen worden. De inkt wordt op de achterkant van het papier gedrukt en veroorzaakt een reactie waardoor de illusie van een echt watermerk aan de voorzijde wordt gewekt. De druk wordt als standaard drukgang uitgevoerd en is daardoor zeer betaalbaar in kleine oplages. Geschikt voor ongestreken witte en crème papiersoorten zoals bankpost, offsetpapier, Biotop e.d. tot 120 grams.

Voor nadere informatie en meer voorbeelden, raadpleeg www.drukkerijdouma.nl.