De Monsterkamer

Het eerste stinkende boek van Nederland

Het eerste stinkende boek van Nederland
Twintig sterke verhalen en illustraties gedrukt met inktvisinkt

Het stinkt, meurt, walmt en ruft. We ruiken vis, haven en zee. Naar inkt vissen van de Utrechtse ontwerpstudio Today Designers is het eerste boek van Nederland waar een luchtje aan zit. Een indringende vislucht welteverstaan, die veroorzaakt wordt door de inktvisinkt waarmee de uitgave gedrukt is. In het boek vindt de lezer twintig sterke zeemansverhalen en bijpassende illustraties.

De inktvisinkt voor Naar inkt vissen haalde Today Designers op bij de visafslag in Scheveningen. Anderhalve liter pure pigment, afkomstig van de pijlstaartinktvis, genoeg voor een oplage van 700 boeken. Rotterdammers Menno Smit en Edwin de Voigt – auteurs en voor de gelegenheid zeebonken – schreven twintig verhalen die de lezer vooral met een flinke korrel zeezout moet nemen. Zoals over de dames Ans, Jo en Vis, over zeebanket en zeebeschuit en over een gehaaide vinvis. Verschillende illustratoren deden hun stinkende best op passende tekeningen.

Naar inkt vissen is gezeefdrukt en werd ingebonden met stoer en ijzersterk vissersdraad. De inkt is volledig ecologisch: er kwam geen chemische toevoeging aan te pas. Een gedegen Japanse knoop houdt de 48 pagina’s meurend mooie inhoud stevig bij elkaar. Bewerkelijk? Er zijn heel veel uurtjes aan gespendeerd. De ontwerpers hebben zelf ook alles namelijk gezeefdrukt, 8 zeefdrukdagen en 16 blaren in totaal. Alles voor een prachtig geurend resultaat. Voor de uitstraling van het boek is er gekozen voor mooi off-white papier: Revive, samen met de Japanse knoop benadrukte dit echt even het handmatige karakter. Naar inkt vissen was een spannend proces. Vele gevaren van de zee lagen op de loer. Bijvoorbeeld of ‘t zeefdrukken überhaupt goed zou gaan. Zoutkristallen, zand, de snel drogende inktvisinkt en uiteraard de geur was een uitdaging om alles strak, gitzwart en feilloos op de grote vellen papier te krijgen.

Naar ‘Inktvissen’ is een creatieve uitspatting van het Utrechtse bureau. Elke paar jaar doen ze wat eigenaardigs. Liefst iets ‘old-school’.  Een eigenaardig idee vertaald in drukwerk waar het hart van sneller gaat kloppen. De geur van vers drukwerk hebben ze dit jaar wel heel serieus opgepakt.

Een Inkt fetisj? Naar inkt vissen is een unieke publicatie en het eerste naar vis stinkende boek van Nederland. Eerder al maakte Today Designers Het Vulkanenboek, gedrukt met vulkaanas uit IJsland. En voor zijn klanten gebruikt dit bureau eigen, duurzame inkt: de Colour of Today, een diepe antraciet-zwarte kleur, gemaakt van afvalinkt.

Een statement? Today Designers:  “Goede ideeën moeten het daglicht halen!”

 

DE SPUITENDE INKTVIS
“In café De Spuitende Inktvis stond hij bekend als iemand die zo droog als een haring was. Men vond hem een kwal met vissenbloed. Al snel kreeg hij ruzie en werd hij door de gerookte makreel tot platvis geslagen, niemand verroerde een vin. Nadat hij nog even spartelde als een vis op het droge, lag hij er bij als een blei. In een haai en een draai werd duidelijk dat hij naar de haaien was gegaan. De kastelein gaf een rondje van het huis en sprak: “Gooi hem maar in de haringvijver want deze vis is de boet niet weerd!”

Het boek is klaar sinds eind oktober en te koop via de website van Today Designers.