De Monsterkamer

Groene Vinger in de Pap

Heeft u zich wel eens verdiept in de verschillen tussen FSC en PEFC beste lezer? Ik zou zeggen; bespaar uzelf de moeite want die verschillen zijn er namelijk nauwelijks. Ik vraag mijzelf dan ook af waarom er twee van dit soort certificaten naast elkaar bestaan. Als de nobele doelen van deze twee organisaties zo dicht bij elkaar liggen, waarom werken zij dan niet samen? Het antwoord is eenvoudig, naast het streven naar verantwoorde bosbouw zijn beide keurmerken, en met name het FSC ook nog eens vanuit een commerciële gedachte in de markt gezet.

Je kan met goed fatsoen niet meer met een tuinbankje het tuincentrum uitlopen zonder te controleren of dat keurmerk met dat boompje er op staat. PEFC bestaat als keurmerk langer dan het FSC, maar de laatste is bij de eindconsument meer bekend geworden omdat deze organisatie al tijden behoorlijk aan de bel heeft getrokken als het gaat om houtverwerking in bijvoorbeeld tuinmeubelen.

Toen FSC die markt onder controle had liet deze haar oog op de papierfabricage vallen, papier wordt immers ook van hout gemaakt. Papierfabrieken, groothandelaren en drukkerijen mogen werken met het FSC logo mits je aan hun eisen voldoet in je organisatie, en betaalt voor de certificering. De PEFC organisatie werd hierdoor wakker geschud, en begon aan dezelfde wedloop, weliswaar met achterstand want de naamsbekendheid van het FSC had toen al een behoorlijke voorsprong.

Ik durf te beweren dat ze dat bij het FSC helemaal niet leuk vinden. Zo gemakkelijk als het in de tuinmeubelen ging komen ze in de papiersector een sterke tegenstander als het PEFC tegen. Sterk, omdat het PEFC een veel groter gebied aan hectaren bosbouw op onze aardbol bestrijkt dan het FSC. Overheidsinstanties die drukwerk nodig hebben prefereren daarom inmiddels papier met het PEFC certificaat boven dat van het FSC, de inhaalslag wordt gemaakt.

Momenteel gedragen beide organisaties zich dan ook steeds meer als concurrenten van elkaar in plaats als bondgenoten. Om maar een voorbeeld te noemen; het FSC wil bijvoorbeeld niet dat er op drukwerk op basis van hun regels ook nog een PEFC logo wordt verwerkt. En dat terwijl de verschillen tussen beiden erg klein zijn, ze zouden direct kunnen fuseren.

Verantwoorde bosbouw is uiteraard prima. Dat hoeven we de bosbouwers in Europa al tijden niet meer voor te houden. Deze (veelal familie-) bedrijven, die van generatie op generatie overgaan weten dat als geen ander. Als ze dat onverantwoord zouden doen vernietigen ze namelijk de basis van hun eigen bedrijf. Bij papier uit bijvoorbeeld Azië of sommige delen van Zuid Amerika is het wel zaak om een stevige groene vinger aan de pols te houden. En omdat diezelfde vinger ook nog eens stevig in de pap zit, verwacht ik dat de strijd erom voorlopig nog niet gestreden zal zijn.

Jan Sierhuis

Hoofd afd. calculatie bij Zwaan Printmedia BV,
in die functie verantwoordelijk voor o.a. inkoop van papier.