De Monsterkamer

Grafisch Geluk in Museum Hilversum

Steendrukkerij de Jong & Co; ontwerpers als Wim Crouwel, Dick Bruna en Otto Treumann waren er kind aan huis. In de jaren ’50 en ’60 opereerde de drukkerij met een lange reeks bijzonder drukwerk in de voorhoede van het culturele circuit. Door veel ontwerpers werd zij door de hoge kwaliteitseisen als de beste van Nederland beschouwd. In opdracht van Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, legde Bas van Lier de geschiedenis van deze bijzondere drukkerij vast in het boek Grafisch Geluk. Steendrukkerij de Jong & Co, 1911 – 1944, vrijplaats voor ontwerpers. De publicatie verschijnt bij uitgeverij Lecturis op donderdag 20 oktober, tegelijkertijd met opening van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Hilversum.

Publicatie
In Grafisch Geluk beschrijft Bas van Lier aan de hand van archiefstukken, interviews met ontwerpers en medewerkers, en geïllustreerd met uniek beeldmateriaal, de levendige geschiedenis van steendrukkerij de Jong & Co. De drukkerij was van 1911 tot 1994 gevestigd in Hilversum. Met de toonaangevende Kantinetentoonstellingen – die letterlijk plaatsvonden in de kantine van de drukkerij – en de uitgave van de beroemde Kwadraat-Bladen begaf de drukkerij zich op het snijvlak van grafische vormgeving, beeldende kunst, literatuur, architectuur en muziek. Ontwerpers kregen veel ruimte om te experimenteren aan de pers, wat leidde tot bijzonder en uniek drukwerk. Dick Bruna die vanaf de jaren ‘50 in de drukkerij kwam, herinnert zich bijvoorbeeld ontwerper Otto Treumann aan de pers: ‘Treumann was een hele preciezerd. Ik kwam een keer ’s ochtends in de drukkerij, waar hij aan de pers een kleur stond te mengen. Aan het eind van de dag kwam ik nog een keer terug, toen was hij nog bezig. Dat kon daar gewoon.’

Tentoonstelling
In Museum Hilversum is vanaf vrijdag 21 oktober de tentoonstelling Grafisch Geluk te zien. In deze tentoonstelling is er niet alleen aandacht voor Steendrukkerij de Jong zelf, maar ook voor de hieraan gebonden ontwerpers. Bovendien besteedt de tentoonstelling ook aandacht aan grafisch ontwerpers die op dit moment de voorhoede vormen. vormen. Ook is er een gedeelte over grafische vormgeving bij de afgelopen 60 jaar televisie. Met deze gelijktijdige terug- en vooruitblik vanuit het perspectief van het ambacht, beschouwt de tentoonstelling honderd jaar grafische vormgeving in Nederland.

Over Premsela
Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode creëert kansen voor de groei van de Nederlandse vormgeving. Bij onze projecten werken we intensief samen met een groot aantal partners. We organiseren we lezingen, debatten en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Daarnaast is Premsela uitgever van Morf, het grootste designtijdschrift van Nederland, en van de internationale portal Design.nl. Met onze activiteiten richten we ons op de ontwerpers, studenten, opdrachtgevers, producenten en iedereen die geïnteresseerd is in de waarde van design en mode.

Tentoonstelling Grafisch Geluk
De tentoonstelling loopt van 21 oktober 2011 t/m 5 februari 2012 in Museum Hilversum, Kerkbrink 6, Hilversum. Meer informatie: www.museumhilversum.nl