De Monsterkamer

Gemetalliseerd papier en karton

Wil je je ontwerp voorzien van een luxe of hoogwaardige uitstraling? Of de stevigheid verhogen van het papier of karton voor een verpakking, etiket of publicatie?  Dan kun je ervoor kiezen om het papier en karton te verrijken door het te voorzien van een ultradunne laag metaal of te lamineren met een laagje polyester film. In dit artikel lees je op welke wijze papier en karton verrijkt kunnen worden, wat het effect is en hoe je deze materialen in kunt zetten voor je  ontwerpen.

IMG_4127

Gemetalliseerd papier en karton
Dit papier en karton is voorzien van een ultradunne laag metaal en vormt het basismateriaal voor verpakkingen, etiketten, publicaties en andere geprinte reclame-uitingen. Gemetalliseerd papier en karton roepen beelden op van glanzend zilver en glinsterend goud en worden gebruikt als basismateriaal voor verpakkingen, etiketten en publicaties die een luxe en hoogwaardige uitstraling dienen te hebben. Industrieën waar deze toepassingen worden ingezet zijn: wijn, bier, sterke drank, tabak, cosmetica, cadeaupapier etc. Het metaaleffect is toepasbaar in zilver, goud en holografische patronen voor extra onderscheidend vermogen.

Wenskaart geprint op gemetalliseerd karton

In plaats van ervoor te kiezen om een zilver- of goudeffect toe te voegen tijdens of na het printproces kies je er bij gemetalliseerd papier en karton ervoor om over de ultradunne metaal laag heen te printen. Als je in je ontwerp voor 40% of meer kiest voor een metaaleffect, is gemetalliseerd papier of karton een goedkopere optie dan foil blocking dat na het printen wordt uitgevoerd. Ook voor bepaalde ontwerpen zoals een zilveren of gouden rand om een etiket heen is gemetalliseerd papier of karton de meest efficiënte oplossing.

Afhankelijk van het ontwerp kan de bedrukking tussen de 0 en 100% van het metaaloppervlak bedekken. Zelfs als ervoor 100% dekking van het zilveren oppervlak wordt gekozen zonder zilver zichtbaar op de verpakking of etiket, zorgt het laagje metaal onder de printlaag voor een unieke kleurdiepte. Deze kleurdiepte zal een luxe en hoogwaardige uitstraling bieden.

Fresnel Lens verwerkt in cosmetica verpakking

Papier & karton gelamineerd met een ultradunne laag polyester
Papier en karton dat gelamineerd wordt met een ultradunne laag polyester film is extra sterk, moeilijk te scheuren, en heeft een glanseffect wat zorgt voor een luxe uitstraling. De polyester film die gelamineerd wordt op het papier of karton kan gemetalliseerd of transparant zijn. Gelamineerd papier en karton worden gebruikt als het basismateriaal voor (luxe) verpakkingen, etiketten en publicaties.

IMG_4128

Gelamineerd papier en karton zijn toepasbaar met:

  • Zilver, goud en holografische en transparante afwerkingen om papier en karton een luxe uitstraling te geven en de stevigheid te verhogen.
  • Zilver polyester gecombineerd met een 3D Fresnel lens. Met een Fresnel lens toegevoegd aan de verpakking wordt een ultiem impact in het winkelschap gecreëerd.
  • Gelamineerde met aluminiumfolie en transparante films voor barrière-eigenschappen die ervoor zorgen dat er geen migratie van vocht plaats vindt. Dit is een eigenschap die vooral toegepast wordt bij verpakkingen van voedingsmiddelen.
  • Papier en karton gelamineerd met biologisch afbreekbare films die de stevigheid en uitstraling van met materiaal verhogen, maar het milieu niet schaden.

Wijnetiket geprint op gemetalliseerd papier

Verwerkbaarheid van de verrijkte materialen
Verrijkt papier en karton zijn uitstekend verwerkbaar door het te vouwen, lijmen, stansen, persen en draaien en er overheen te printen met diverse technieken: conventioneel, UV, offset-Litho, flexo, diepdruk en digitaal. Converters en printers kunnen dus uitstekend uit de voeten met verrijkte materialen om het toe te passen om verpakkingen, etiketten en publicaties te vervaardigen die zorgen voor een luxe uitstraling of voorzien zijn van een verhoogde stevigheid of andere functionele barrière-eigenschappen.

Magazine cover geprint op gemetalliseerd papier

 

door Joost van Eyk