De Monsterkamer

Gaiakraft: papier of steen?

Ik importeer al jaren verpakkingen uit Azië. In 2008 ontmoette ik iemand uit Hong Kong, die op dat moment een stand had op een beurs in Duitsland. Hij liet mij een bijzonder materiaal zien. Hieraan had hij een merknaam gekoppeld, namelijk Gaiakraft. Terug in Nederland ontdekte ik dat het materiaal vele mogelijkheden in zich had. Niet alleen wat betreft toepassingen maar ook vanuit milieu oogpunt. Uiteraard is alles wat wij als mens produceren een belasting voor het milieu. Maar dit materiaal bleek een veel minder zware belasting te zijn voor het milieu dan papier of karton. Dus een uitgesproken vervanger voor vele papieren en kartonnen toepassingen.

GaiaKraft bestaat voor het overgrote deel (80%) uit kalk. In feite uit het mineraalpoeder calciumcarbonaat (CaCo3), kalk dat ontstaat door steen fijn te malen. Het wordt voornamelijk gewonnen uit steenafval. Het poeder wordt gebonden met niet-giftige hars: gerycycled polyethyleen (PE). Samen met dit bindmiddel ontstaat GaiaKraft. In tegenstelling tot de manier waarop papier wordt gemaakt, zijn hiervoor geen bomen nodig, maar evenmin water, gif of bleekmiddelen. Gaiakraft heeft bovendien vergelijkbare kenmerken met tradioneel hout pulp papier voor wat betreft rekbaarheid en scheurbaarheid in een ratio van 1:1 en 2:1. (Gaiakraft is ook bekend als stone paper). Het absorbeert geen inkt en gebruikt daarom 10-15% minder inkt tijdens het drukken in vergelijking met hout pulp papier. Het resultaat is een extreem scherpe afbeelding.

Mei 2009 heb ik de eigenaar van Gaiakraft gevraagd of wij de verkoop van Gaiakraft in de Benelux mochten doen. Daar stond hij voor open en op één van mijn reizen ben ik bij hem langs gegaan om een overeenkomst te sluiten. Gaiakraft als merknaam en de fabriek staan in principe los van elkaar. Met de fabriek is een aparte overeenkomst afgesloten. Medio 2009 was alles rond. Omdat ik eind 2009 de tijd rijp achtte voor dit fraaie product zijn we begonnen met de website Gaiakraftholland. Speciaal voor de Nederlandse markt om vervolgens de naam Gaiakraft bekendheid te geven. Speciaal hiervoor is er een werkmaatschappij geopend onder de naam Gaia-Concept BV. Vanuit deze firma zullen wij het assortiment gaan uitbreiden. Het betreft altijd milieu verantwoord geproduceerde artikelen. De werkzaamheden vinden plaats vanuit Almere en Diemen.

Dat Gaiakraft een succes bleek te zijn bewijst de belangstelling voor het product. In eerste instantie zijn er veelal gereed zijnde producten geleverd zoals tassen, kaarten, brochures, blocknotes, etc. De tassen zijn inmiddels geproduceerd voor V&D ReDesign, het van Gogh Museum, Gemeente Rijssen-Houten, Kinder Casla educatief centrum en diverse anderen.

Doordat de naam Gaiakraft steeds meer bekend werd ontstond de vraag van drukkerijen naar plano materiaal, zodat zij het zelf konden bedrukken. Daarom hebben wij besloten om het materiaal op voorraad te nemen zodat wij iedereen zo snel mogelijk van dienst kunnen zijn. Voor elke drukkerij een extra tool om aansluiting te vinden bij bedrijven die MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) hoog in het vaandel hebben staan. En dat zijn er gelukkig steeds meer.

Inmiddels zijn er verschillende drukkerijen die Gaiakraft afnemen en dit aan hun klanten aanbieden. Ook voor de klant is de keus vaak makkelijk omdat wij duidelijk communiceren waar Gaiakraft nu precies voor staat. De voor- en nadelen worden uitgelegd waardoor iedereen zijn eigen bewuste keus kan maken wel of niet voor Gaiakraft te kiezen.

In deze tijd waarin milieu en duurzaamheid zo belangrijk zijn, is Gaiakraft een enorm pluspunt. Het heeft kwaliteiten van papier, terwijl de productie ervan minder energie vergt en zorgt voor een geringere CO2-uitstoot. Het is geschikt voor vellen- en rotatie offset, diepdruk, en (beperkt) digitale druk. Het mooie is dat het weinig inkt absorbeert, zoals dat bij ongestreken papier wel het geval is, waardoor er minder inkt wordt gebruikt.

De scheurvastheid van Gaiakraft is groot. Daarnaast is het materiaal waterproof (zeer geschikt voor bijvoorbeeld water- /wegenkaarten ), afbreekbaar omdat het puur natuur is en recyclebaar. GaiaKraft kent al vele toepassingen: van tassen tot kalenders en van menukaarten tot cadeaupapier.

Als je de prijs van papier met die van GaiaKraft vergelijkt, dan valt ons product wat duurder uit. Voor veel bedrijven zijn de kosten geen belemmering om toch voor Gaiakraft te kiezen. Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) passen alternatieven, die soms meer geld kosten. Bedrijven hebben dat er in veel gevallen graag voor over, als ze merken dat een product als GaiaKraft wat duurzaamheid betreft zoveel voordelen biedt.

Marc Heddes