De Monsterkamer

Fontanel: #dutchdesigntalents in prachtig boek

Fontanel, het platform voor de creatieve cultuur van Nederland, presenteerde op 6 februari bij Mendo in Amsterdam haar eerste geprinte publicatie: “Dutch Design Talents 14”. Een Engelstalig hardcover boek dat bijzondere design talenten een internationaal podium geeft.

Dutch-Design-Talents-Instagram-product-3

Dutch Design Talents 14
Het boek draait voornamelijk om de 19 afgestudeerde talenten van academies als Design Academy Eindhoven, Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag, Hogeschool van de Kunsten Utrecht en de Rietveld Academie in Amsterdam. Van illustratie tot productontwerp, en van mode en fotografie tot grafisch ontwerp.

“Dit moest er komen. Als je altijd alleen maar online dingen doet, wil je een keer je sporen achterlaten in de fysieke wereld. Dit is voor ons een mijlpaal, maar veel belangrijker is ons doel: het bieden van een uniek internationaal podium voor de nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers.” – Willem van Roosmalen, hoofdredacteur Fontanel

Het boek geeft op de eerste plaats verdieping aan de verhalen en het werk van de Dutch Design Talents, daarnaast zijn er aan de hand van het thema ‘the gap’ (het gat tussen afstuderen en de praktijk) toonaangevende ontwerpers gevraagd om hun steentje bij te dragen aan dit veelbesproken thema.

Columns en studio visits
Zo schreven Nederlandse ontwerpers Martin Pyper, Joachim Baan, Femke Agema en de Amerikaanse Kali Nikitas een column over vroege ervaringen uit hun carrière. Fotografen Jordi Huisman en Marijn Smulders zijn op bezoek geweest bij een aantal toonaangevende creatieve studio’s in Amsterdam, Delft, Den Haag en Utrecht om een beeld te scheppen van hoe divers de Nederlandse creatieve werkplek is.

Dutch-Design-Talents-Instagram-product-1

The Gap
Daarnaast is er een inspirerende dialoog geïnitieerd en vastgelegd met vooraanstaande Nederlandse smaakmakers: ondernemer Nalden, creatief strateeg Marcel Kampman, modeontwerpster Pauline van Dongen en grafisch ontwerpster Liza Enebeis, waarin Fontanel’s hoofdredacteur Willem van Roosmalen als gesprekleider fungeerde.

Ontwerp: Rob van den Nieuwenhuizen
Druk: Drukkerij Tielen
Papiersoorten: G-Print, Amber Graphic en Munken Polar van Arctic Paper

Dutch Design Talents product 21 - credits photography Benjamin van Witsen

Het 208 pagina’s tellende, linnen gebonden boek is vanaf heden online te koop voor €30,- via book.fontanel.nl en bij boekwinkel Mendo, Berenstraat 11 (Negen Straatjes), Amsterdam.

Over Fontanel
Fontanel is het online magazine voor de Nederlandse creatieve cultuur. Sinds 2006 vindt iedereen geïnteresseerd in Nederlandse creativiteit inspiratie bij Fontanel, wat inmiddels een publiek bereikt van meer dan 30.000 bezoekers per maand. www.fontanel.nl