De Monsterkamer

FibreForm®, een vormbaar papier

Sinds een aantal jaar werkt BillerudKorsnäs aan een vormbaar papier. Dit kraft papier wordt FibreForm® genoemd. Het papier laat zich in regie vormen door middel van embossing, press vormen en thermo-vormen. Bij de laatste verwerking moet wel aangetekend worden dat een lak of coating onontbeerlijk is omdat het papier zelf geen luchtbarrière heeft. Het papier heeft geen chemische of polymeer additieven. Het bestaat voor 100% uit verse vezels en dat maakt het uniek en volledig recyclebaar. Een van de toepassingen, die op dit moment geïndustrialiseerd zijn, zijn cup sleeves. Een enkelvoudige sleeve die naar wens gepreegd kan worden met bijvoorbeeld een bedrijfslogo. Zie de Costa Cup op de foto hieronder.  Men bespaart hier op de sleeve omdat die normaal uit twee lagen bestaat.

Foto 1 (2)

Costa coffee cup met enkelwandige sleeve

Een andere toepassing is het thermovormen van verpakking voor gesneden vlees-, vis- of kaasproducten. In dit geval wordt het materiaal van een coating voorzien (die ook nodig is voor de topseal) en wordt het gevormd op conventionele dieptrekmachines. Die hebben daartoe geen aanpassing nodig. Behalve dan dat met de temperatuur naar beneden bijstelt. Door middel van dit proces kan met kunststoffen uitsparen. Daar het papier zeer hoge rekwaarden heeft, 15% in MD en 10% in CD leent het zich ook zeer goed voor pregen en of embossen. Hier zien we dat dieptes bereikt kunnen worden van meerdere millimeters. Dit vergt een nieuwe manier van het maken van stempels/matrijzen om het optimale resultaat te bereiken. Ook dient men met het drukdesign rekening te houden om de kwaliteit van het pregen duidelijk uit te laten komen. Lukt dit echter dan zijn er prachtige resultaten te krijgen.

foto 2

Diverse pregen zijn mogelijk

Foto 3

Pregen in register tot meerdere mm

Het materiaal is in verschillende gramgewichten op rollen en formaten te krijgen. De basisgewichten zijn 80/100/150 en 200 gram. Van de 100 en 150 gram zijn ook clay coated versies te krijg. Deze gewichten worden op rol geleverd. In formaten loopt de gewichtsrange van 310 gram naar 760 gram. FibreForm® verlijmd of als sandwichboard met een andere tussenlaag. Specificaties zijn op verzoek te verkrijgen. De bedrukbaarheid van het materiaal in flexo-, offset- en digitaaldruk is prima. Diepdruk wordt afgeraden omdat het papier en redelijk open structuur heeft. De clay coated versies geven een verbeterd drukbeeld. Ook hotfoil is mogelijk en er zijn zelfs proeven gedaan met coldfoil. Daar zijn de resultaten bemoedigend maar nog niet breed getest. Billerud heeft voor diverse bewerking van het FibreForm® papier behandelingsrichtlijnen opgesteld die kunnen dienen als startpunt bij de verwerking. Deze richtlijnen zijn op aanvraag beschikbaar. Net als de databladen. FibreForm heeft een zowel een Bfr36.2 voor aanraking met etenswaren als het FSC certificaat voor het duurzaam beheer van bossen.

Foto 4

Perrano Kaas verpakkking in Nederlandse supermarkten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sjieke verpakking uit FibreForm®

FibreForm_Seal door Hein van Reek