De Monsterkamer

Deze activiteit is voorbij

Het visitekaartje. Noodzaak of nostalgie?

 • Datum: 08/03/2013
 • Tijd: 15:00 - 19:00
 • Locatie: De Monsterkamer
 • Sprekers: Christiaan Janssen, Grafisch Werkcentrum Amsterdam, KURZ

2

Met de komst van sociale media dachten we dat het visitekaartje zijn langste tijd gehad zou hebben. Niets is minder waar. ZZP-ers, start-ups, grote en kleine bedrijven maken nog steeds gebruik van visitekaartjes. Met het overhandigen van een visitekaartje laat je niet alleen je belangrijkste gegevens achter, je laat ook zien waar je voor staat. Als bedrijf en als individu.

Het moderne visitekaartje vraagt daarom om een persoonlijke benadering: vormgeving, ontwerp, papierkeuze, druktechniek en afwerking zijn allemaal facetten die in samenhang het beste kaartje maken. Voor de ene opdrachtgever kan een full colour kaartje op 300 grams sulfaatkarton de beste oplossing zijn, maar voor een andere kan een eenvoudige, 1-kleurige foliebedrukking een betere keuze zijn.

Expert Meeting: Het Visitekaartje. Noodzaak of nostalgie?
Tijdens het eerste gedeelte van de Expert Meeting bespreken we met Christiaan Janssen en KURZ de verschillende mogelijkheden die er voor het visitekaartje zijn: karton in wit of kleur, van 350 tot 1400 g/m2, foliedruk, boekdruk (letterpress), braille inkt, staalstempeldruk, zeefdruk, laseren, rondhoeken. We laten diverse voorbeelden de revue passeren, en bespreken waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het ontwerpproces. Ook kijken we naar de kosten.

In het tweede gedeelte van de Expert Meeting biedt het Grafisch Werkcentrum Amsterdam een intensieve kijk in zijn keuken. We beginnen met een rondleiding langs alle machines. Bij Grafisch Werkcentrum Amsterdam staan 9 diep- en hoogdrukpersen klaar om drukwerk te produceren met een ambachtelijke ‘touch’. Liefhebbers zien onmiddellijk het verschil tussen het visitekaartje dat op een handpers geproduceerd is, en eentje uit de massakoker van een internet-printshop. Sinds kort is er bij het GWA de mogelijkheid om zelf ‘clichés’ (drukvormen) te maken met de polymeertechniek. Een mooi voorbeeld van synergie tussen de digitale en analoge wereld: een ontwerp uit de computer wordt omgezet in een drukplaat van polymeer, en daarna afgedrukt op een hoogdrukpers. Tijdens ons bezoek zal een digitaal ontwerp ter plekke worden omgezet in een polymeercliché. De deelnemers kunnen zien wat de stappen zijn, en eventueel zelf experimenteren met het drukken.

Maak kans op 250 visitekaartjes naar eigen ontwerp!
Deelnemers aan de Expert Meeting kunnen een eigen ontwerp voor een visitekaartje inzenden. Wij kiezen één ontwerp uit, dat we gaan drukken in oplage 250 op de automatische Heidelbergpers bij het Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Papier: 600 g/m2 Crane Lettra 100% katoen. Formaat: 55 x 85 mm. Eén kleur. Inleveren uiterlijk 4 maart. Stuur je ontwerp in pdf aan: info@www.monsterkamer.nl

Experts:
CHRISTIAANJANSSEN.NL
Christiaan Janssen houdt van papier. Al meer dan 20 jaar. Hij weet wie het juiste papier kan leveren voor een bepaalde opdracht. Ook voor 250 visitekaartjes. Weet ook wie de specialisten zijn op het gebied van letterpress of foliedruk. Vindt de afwerker die een moeilijke klus niet uit de weg gaat.

KURZ
KURZ is internationaal marktleider van hot-stamping technologie. Stempelfolie van KURZ wordt gebruikt op een uitgebreid assortiment producten. Verpakkingen, wenskaarten, elektronische en huishoudapparaten, cosmetica producten, textiel, meubels, auto-onderdelen zijn slechts enkele voorbeelden. De modernste toepassingstechnologie, magneetfolie en hologrammen van KURZ bieden effectieve en attractieve merk- en productbescherming.

GRAFISCH WERKCENTRUM AMSTERDAM
Grafisch Werkcentrum Amsterdam is een stichting in Amsterdam Oost, opgericht ter bescherming van het grafisch erfgoed. GWA geeft cursussen in grafische technieken als letterzetten, etsen en linosnede, maar biedt ook hulp bij het maken van particulier drukwerk in kleine oplage. Daarnaast bedenkt en realiseert de stichting educatieve projecten op verschillende niveaus.

Deelnamekosten: € 50,- (studenten € 30,-).
Dit is inclusief btw, een maaltijd en 3 consumpties.
Minimaal aantal deelnemers: 8
Maximaal aantal deelnemers: 25

Tot drie dagen voor aanvang van het evenement kunt u annuleren en ontvangt u het volledige ticketbedrag terug, minus € 5,- administratiekosten.

  Programma

 • 15:00 ontvangst
 • 15:15 presentatie Christiaan Janssen en KURZ
 • 17:00 pauze en wandeling naar Grafisch Werkcentrum Amsterdam
 • 17:30 winnend kaartje drukken in het Grafisch Werkcentrum Amsterdam
 • 19:30 diner in café muzyQ