De Monsterkamer

Expert meeting Deze activiteit is voorbij

De verbazing van kleur: van RGB naar inkt op papier

kleur

 • Datum: 05/07/2013
 • Tijd: 15:30 - 19:00
 • Locatie: De Monsterkamer
 • Sprekers: Sebastian Hanekroot (Colour & Books), Freek Kuin (Robstolk)

Je koopt voor het eerst een huis van tekening. Kleurstalen en 3D animaties moeten je intuïtie voeden om het eindresultaat te kunnen visualiseren. Zo moet een fotograaf of ontwerper zich ongeveer voelen bij de productie van een boek, gedrukt op papier. Creatie wordt omgezet in techniek. Verwachtingspatronen, (mis)communicatie, drukstandaarden (iso-RGB-CMYK-profielen) kunnen barrières zijn op weg naar je einddoel. We gaan er gezamenlijk over praten met als uitgangspunt: wat moet ik weten, wat moet ik vragen?

In het eerste deel van de Expert Meeting gaat Sebastiaan Hanekroot o.a. deze onderwerpen uitdiepen:
– De keuzes van de fotograaf m.b.t. kleur
– Hoe beantwoord je de papierwens?
– Wanneer valt het tegen?
– Bestaat mazzel?
– Taal en lithografie

In het tweede deel zal Freek Kuin enkele van zijn drukgeheimen onthullen:
– Het verschil tussen conventioneel, waterloos en hr-uv drukken
– Alles wat fout kan gaan in communicatie
– Hoe vertaal je sfeerbeeld naar drukresultaat? B.v: ‘poederachtige’ sfeer
– Tactiliteit versus vernissen all-over
– Welke vragen moet ik stellen?

Expert
COLOUR & BOOKS, SEBASTIAAN HANEKROOT

profiel_sebastiaanhanekroot

“Iedereen die betrokken is geweest bij het drukken van boeken weet dat het een heel frustrerend aangelegenheid kan zijn. Hoe vaak is het eindresultaat niet wat we verwacht hadden. Hoe vaak zijn de reproducties van de foto’s niet optimaal. Vooral reproducties op ongecoat papier zijn vaak een bron van teleurstelling. De inkt zuigt in het papier waardoor er slechts een schaduw van het originele beeld overblijft. Dat wil zeggen: als je niet weet hoe ze aan te passen voordat je ze afdrukt.”

Sebastiaan Hanekroot is lithograaf van voornamelijk kunstenaars- en fotoboeken en beoordeelt/bewerkt de beelden, zodat ze de juiste kleuren en contrasten hebben bij de gekozen reproductiemethode. Hij kan ingehuurd worden om alleen het kleuren-management te doen voor de beelden van een enkel boek, maar hij kan ook je sparringpartner zijn in het creatieve proces en vanuit zijn expertise feedback geven op ideeën of ingehuurd worden als productieleider die afspraken maakt met de verschillende partijen in het productieproces en deze ook controleert.

Expert
ROBSTOLK®, FREEK KUIN

profielfreek

“Gelukkig maakt de drukker aan de pers nog altijd het verschil”

Drukkerij robstolk® is een offsetdrukkerij in hartje Amsterdam. De eigenaren Tanneke Janssen en Jacqueline van As hebben het bedrijf 10 jaar geleden overgenomen. Freek Kuin is het team komen versterken als creatief commercieel directeur. De drukkerij is gespecialiseerd in high-end drukwerk voor o.a. culturele instellingen, musea, projectontwikkeling, architecten, fotografie, mode en regulier handelsdrukwerk. Het waterloos drukken is zojuist vervangen door een nieuwe KBA rapida hr-uv pers vol ontwikkelingen met de nieuwste supertechniek: hr-uv drukken. Hiermee kan robstolk® een absolute topkwaliteit garanderen. Een bijkomend voordeel, in deze snelle tijd, is dat het drukwerk droog uit de pers komt. En daardoor: ‘What you see is what you get!’

kleurenwiel

Entree*
Standaard: € 50,-
Early bird tot 19 juni: € 40,-
Studenten: € 30,-.
Minimaal aantal deelnemers: 8
Maximaal aantal deelnemers: 25
Taal: Nederlands

*Dit is inclusief btw, een diner en consumpties

Illustraties: Harmen Liemburg

  Programma

 • 15:30 Ontvangst in De Monsterkamer
 • 16:00 Presentatie Colour & Books, Sebastian Hanekroot
 • 17:00 Pauze, wandeling naar drukkerij robstolk
 • 17:30 Presentatie robstolk, Freek Kuin
 • 19:00 Einde


Fotoverslag