De Monsterkamer

Counterpoints in Graphic Design Georganiseerd door Esther Krop en Bregt Balk Deze activiteit is voorbij

Richard Niessen: Letters to the Minister

 • Datum: 20/06/2019
 • Tijd: 17:30 - 20:00
 • Locatie: De Monsterkamer
 • Taal: Engels
 • Spreker: Richard Niessen
 • Organisator: Esther Krop en Bregt Balk
 • Kosten: Gratis, met aanmelden

Onder de titel Counterpoints in Graphic Design wil De Monsterkamer een podium bieden aan ontwerpers die alleen of collectief een tegenbeweging op gang brengen waarbij de autonome ruimte van het vakgebied wordt gekoesterd of verdedigd. Met de geplande serie hopen we meer aandacht te genereren voor dergelijke initiatieven die afwijken van de mainstream. De eerste avond is gewijd aan Richard Niessen en Het Paleis van Typografisch Metselwerk.

In zijn rol als beheerder van Het Paleis van Typografisch Metselwerk nam Richard Niessen het initiatief om de minister te schrijven. Dit resulteerde in een correspondentie die focust op de vormende kwaliteit van grafisch ontwerp en de sleutelrol die het speelt in onze samenleving. Als lid van onze regering moet de minister natuurlijk worden geïnformeerd over de vele fysieke, technische, culturele en filosofische aspecten van de discipline. Je kunt de brieven hier lezen en downloaden.

De vier brieven zijn geschreven door Niessen en ontworpen door Steven Lenoir, het collectief Goys & Birls, Nóra Békés en Jan van Toorn. Ze zijn samen geplaatst op een A1-afdrukvel in zilver en zwart.

Richard Niessen zal tijdens de avond in De Monsterkamer een uitgebreide en geïllustreerde lezing van de brieven geven en over de achtergronden en ontwikkelingen van Het Paleis van Typografisch Metselwerk vertellen.

Het Paleis van Typografisch Metselwerk is genomineerd voor de Dutch Design Awards in de categorie Communications 2019.

  Programma

 • 17:30 Inloop en rondkijken in De Monsterkamer
 • 18:00 Lezing Richard Niessen
 • 18:45 Vragen
 • 19:00 Drankjes
 • 20:00 Einde

Het Paleis van Typografisch Metselwerk is een pleidooi voor de verbeeldingskracht van grafisch ontwerpers: een plaats waar de intrinsieke waarde van grafisch ontwerp wordt bewaard en gekoesterd. Opgericht door Richard Niessen ‘vanuit het gemis van een instelling die zich ontfermt over het vak van het grafisch ontwerpen’ en ontworpen als een denkbeeldig instituut: een gebouw dat alleen op papier bestaat. De structuur van dit imaginaire bouwwerk rust op negen thema’s: Teken, Symbool, Ornament, Constructie, Poëzie, Spel, Orde, Ambacht en Praktijk. Het Paleis van Typografisch Metselwerk nodigt anderen uit om mee te bouwen aan dit instituut, dat de diepte, breedte, lol en kracht van grafisch ontwerp wil vieren.

Richard Niessen studeerde in 1996 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en werd als grafisch ontwerper bekend met zijn kleurrijke posters en expressieve typografie, innovatieve identiteiten en zijn samenwerkingen met andere kunstenaars. In 2007 creëerde hij zijn reizende retrospectief ‘TM-City’, in 2014 gevolgd door het boek en de installatie ‘A Hermetic Compendium of Typographic Masonry’. Vorig jaar kwamen deze twee installaties samen met 3 nieuwe in de grote overzichtstentoonstelling ‘Building Site’, in Le Signe, Chaumont (FR). Naast het werken in opdracht, initieert Niessen regelmatig eigen projecten zoals de publicatiereeks ‘1: 1: 1’ (2010-2016). In 2015 lanceerde Richard Niessen ‘The Palace of Typographic Masonry’, een platform met als doel experimenten en onderzoek te combineren, verschillende disciplines met elkaar te verbinden en grafisch ontwerp in te bedden in een bredere culturele en historische context.