De Monsterkamer

Deze activiteit is voorbij

De Monsterkamer bij Coldenhove Papier

 • Datum: 03/04/2013
 • Tijd: 16:30 - 21:00

Coldenhove-Papier

Op 3 april 2013 vindt er een bijeenkomst plaats in een van de oudste papierfabrieken in Nederland, Coldenhove Papier te Eerbeek. Het evenement heet De beleving van papier. Papier als constructief en decoratief materiaal in duurzame producten. De Monsterkamer zal hierbij aanwezig zijn met selectie van bijzondere papiersoorten en toepassingen van papier in drukwerk.

De papierindustrie, en met name Coldenhove Papier, is bezig met veel innovatieve ontwikkelingen waarin zij graag de creatieve industrie wil betrekken. Papier wordt nog steeds geassocieerd met drukwerk, verpakkingen en disposables, maar wordt in steeds meer duurzame producten verwerkt, iets dat in Japan al sinds mensenheugenis wordt gedaan.

Coldenhove Papier werd opgericht in 1661, in de Gelderse plaats Eerbeek op een landgoed van Willem de Derde. Het familiebedrijf dat inmiddels meer dan drie eeuwen bestaat is onder andere groot geworden in enveloppenpapier, mappenkarton en rotatiezeefdrukpapier. Je zou verwachten dat het bedrijf problemen ondervindt van de informatie en communicatie-industrie omdat er minder post gestuurd en opgeborgen wordt. Toch is dit niet waar. Het bedrijf is in staat geweest nieuwe producten te ontwikkelen die aansluiten bij de informatiseringsgolf, bijvoorbeeld door het ontwikkelen en leveren van speciaal papier voor sublimatietransfer van inkjet drukwerk.
De Monsterkamer is aanwezig met bijzonder papier en boeken
Esther Krop, https://www.monsterkamer.nl/

Plaats: D.W. van Vreeswijklaan 9 (niet bij de stoplichten erin maar bij de rotonde!)
6961 LG Eerbeek

Duurzaam materiaal
Tijdens de bijeenkomst zal uiteraard verteld worden over de historie van papier, maar dit uitsluitend met het oog op de toekomst. De bedoeling is om met industrieel ontwerpers en kunstenaars van gedachten te wisselen over mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Papierpulp is een natuurlijk materiaal waarin CO2 is vastgelegd. Met papierpulp als basis wordt niet alleen papier en karton gemaakt, maar bijvoorbeeld ook volkernplaat (Trespa) en 3D vormen zoals trays voor eieren. In het bijzonder interessant zijn de mogelijkheden om papiertechnologie met andere technologieën te combineren. Dit doet Coldenhove Papier al waar het gaat om inkjet printtechniek, maar er zijn vele andere technieken die wellicht in aanmerking zouden kunnen komen, zoals de vele bestaande vorm- en lamineertechnieken.

Verdere informatie is te vinden op www.materialdesign.nl
Aanmelden kan via info@materialdesign.nl

  Programma

 • 16:30 ontvangst
 • 17:00 rondleiding/koffie met broodjes
 • 18:00 Coldenhove Papier: verleden, heden en toekomst Dirk van Vreeswijk, New Business Developer
 • 18:30 kunst en Architectuur: Oppervlakteprints Roderic Rosenkamp, www.m2uur.nl
 • 19:00 ruimtelijk vormgeven met papier Nel Linssen, kunstenaar www.nellinssen.nl
 • 19:30 pauze ontwikkelingsprojecten bij Coldenhove Papier Ing. Ron Sportel, Manager Innovation and Development
 • 20:00 ideeën generatie voor papier innovatie