De Monsterkamer

Inloop + speciale gast Georganiseerd door Philip Stroomberg en Justina Nekrašaitė Deze activiteit is voorbij

Inloop + speciale gast: Renate Boere

Om de maand op donderdag organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Deze keer hebben we Renate Boere uitgenodigd. Studio Renate Boere werkt al 20 jaar voor de culturele sector en heeft meer dan 65 boeken samen met kunstenaars mogen ontwerpen.

 • Datum: 01/06/2017
 • Tijd: 17:00 - 20:00
 • Locatie: De Monsterkamer
 • Spreker: Renate Boere
 • Organisator: Philip Stroomberg en Justina Nekrašaitė
 • Kosten: Gratis

Tijdens haar presentatie in De Monsterkamer zal Renate Boere ingaan op de journalistieke roman: Ik vraag u iets meer lef te tonenNa het zelden zien van betekenisvolle social designoplossingen besluit Renate Boere een eigen project te starten en hier tegelijkertijd over te schrijven. Hierdoor belandt ze in een compleet nieuwe wereld van geheimhoudingsverklaringen, auteursrechten, ingewikkelde contracten, samenwerkingen met de meest uiteenlopende stakeholders, subsidieaanvragen, hybrid publishing tot en met het winnen van internationale prijzen.

‘The Living Surface’, Lizan Freijsen, 2017 Dit boek is een prachtig voorbeeld van een ontwerp waarin de werkwijze van de kunstenaar wordt geopenbaard. Archiveren, destilleren in vorm-, kleurstudies en vertalen naar werk. Bladerend door het boek onthult zich haar proces.

Haar uitgebreide onderzoek en bevindingen zijn terug te lezen in de journalistieke roman Ik vraag u iets meer lef te tonen. Een musthave voor studenten, recent afgestudeerden en voor iedereen die zelf een project wil starten. Haar motto: ‘Hybride (grafisch) ontwerpen is een wapen in de strijd tegen stilstand en verval en een katalysator voor dynamiek en vooruitgang’. Het fysieke boek is onderdeel van een hybride publicatie, een ander onderdeel is Methode Studio Renate Boere, te vinden op http://ikvraaguietsmeerleftetonen.blogspot.nl/. Op dit platform wordt het komende jaar discussie en interactie met andere ontwerpers uitgelokt. Samen vormen we op deze manier een waardevol document voor studenten, net afgestudeerden en iedereen die zelf een project wil starten.

‘Ik vraag u iets meer lef te tonen’, Renate Boere, 2017 Deze recent uitgebrachte journalistieke roman geschreven door Renate Boere vertelt op meeslepende manier over het zelf-initiëren van projecten van idee tot realisatie.

  Programma

 • 17:00 Drankjes/rondkijken in De Monsterkamer
 • 18:00 Presentatie Renate Boere
 • 18:30 Vragen/discussie
 • 19:00 Drankjes/rondkijken in De Monsterkamer
 • 20:00 Einde

Studio Renate Boere werkt regelmatig samen met kunstenaars.
De meest recente samenwerking was met kunstenaar Lizan Freijsen, waar het boekontwerp van The Living Surface uit voort kwam. Een prachtig voorbeeld van een ontwerp waarin de werkwijze van de kunstenaar wordt geopenbaard.
Het omvangrijke oeuvreboek Sproken, Christie van der Haak, neemt je mee in de kleurrijke belevingswereld van de kunstenaar. Het boekontwerp is in de prijzen gevallen bij de European Design Awards én de International Design Awards.

‘Sproken’, Christie van der Haak, 2015 Dit omvangrijke oeuvreboek neemt je mee in de kleurrijke belevingswereld van de kunstenaar. In dit hedendaags sprookjesboek dwaal je door paleiszalen, opgetrokken uit nog nooit eerder getoonde patronen. Het boekontwerp is in de prijzen gevallen bij de European Design Awards én de International Design Awards.

Studio Renate Boere is een ontwerpbureau dat de nieuwste praktijken van het vak grafisch ontwerpen verkent. Zij werken graag samen met bedrijven, instanties, overheden, kunstenaars en studenten aan innovatieve producten die een bijdrage bieden aan een duurzame maatschappij. Naast het grafisch ontwerpen in opdracht, houden zij  zich bezig met het ontwerpen van interactieve installaties, hybrid publishing en zelf-geïnitieerde producten. Onderzoek naar de nieuwste social media kanalen om zichtbaarheid te creëren voor deze innovatieve producten is een belangrijk onderdeel van hun werkzaamheden.


De lezing wordt gehouden in het Nederlands, ter plekke overschakelen naar Engels is mogelijk. Na afloop is er de mogelijkheid om te eten in studio/K, iedereen is welkom om (op eigen kosten) mee te eten. Tot 1 juni!

Het activiteitenprogramma van De Monsterkamer in 2017 wordt ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

SCI_Woordbeeld_NL_1_regel_RGBFotoverslag