De Monsterkamer

Inloop + speciale gast Georganiseerd door Philip Stroomberg en Justina Nekrašaitė Deze activiteit is voorbij

Inloop + speciale gast: Roos van der Lint

  • Datum: 01/09/2016
  • Tijd: 17:00 - 20:00
  • Locatie: De Monsterkamer
  • Spreker: Roos van der Lint
  • Organisator: Philip Stroomberg en Justina Nekrašaitė
  • Kosten: Gratis

Om de maand op donderdag organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Deze keer hebben we Roos van der Lint (1985) uitgenodigd; zij is kunstredacteur en schrijver.

In haar lezing zal Roos van der Lint ingaan op de rol van kunst- en kunstenaarsboeken in het digitale tijdperk. In juni van dit jaar verscheen Het boek in de kunst – Een provocatie van de tijd, deel 11 in de serie essays die in opdracht van het Mondriaan Fonds zijn geschreven. Ze ontdekte tijdens het schrijven van het essay dat met name een nieuwe generatie ‘digitale’ kunstenaars op grote schaal boeken is gaan maken. Ze stelde in de Openbare Bibliotheek Amsterdam tevens een kleine tentoonstelling samen met kunstboeken. Deze tentoonstelling is nog tot eind september te zien.

IMG_3309_MG_1225 copy_MG_1229 copy
Als kunstredacteur en schrijver over hedendaagse kunst volgt Roos van der Lint de ontwikkelingen in de kunstwereld op de voet en is daarbij bijzonder geïnteresseerd in het onderzoek van kunstenaars naar de mogelijkheden van nieuwe media. De lange stukken in De Groene Amsterdammer geven haar bovendien de mogelijkheid om op de maatschappelijke functies van kunst in te gaan. Zo reisde ze onlangs naar Athene voor een verhaal over de eerste tentoonstelling van Ai Weiwei in Griekenland en de kunstwerken die hij maakte over de vluchtelingencrisis. Ze besteedt in haar stukken graag op een beschouwende manier aandacht aan kunst die nog niet altijd bij de lezers bekend zal zijn, maar bericht ook vanaf grote kunstevenementen als Manifesta, Sonsbeek en de Biënnale van Venetië. In 2013 verscheen bij Veen Media Waarom ik kunst maak, een bundel met interviews met internationale kunstenaars onder wie Maurizio Cattelan, Adel Abdessemed en Mark Manders.

_MG_1242 copy

Roos van der Lint maakt vanaf januari 2014 als kunstredacteur deel uit van de redactie van De Groene Amsterdammer. Daarvoor studeerde zij kunstgeschiedenis in Leiden, liep onder andere stage bij het Solomon R. Guggenheim Museum in New York en bezocht kunstevenementen wereldwijd. Ze werkte eerder als redacteur bij het tijdschrift Kunstbeeld en schreef freelance voor diverse kunstbladen waaronder Museumschrift, Metropolis M en ArtReview over hedendaagse kunst. In 2012 won ze de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek (categorie ‘essay’), een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie kunstcritici en essayisten. In 2015 werd ze genomineerd voor de eerste editie van de International Awards for Art Criticism.

Foto-Roos-zwartwit-735x1024

Roos van der Lint

SCI_Woordbeeld_NL_2_regels_RGB

Het activiteitenprogramma van De Monsterkamer in 2016 wordt ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De volgende Inloop + speciale gast is op 03 november.Fotoverslag