De Monsterkamer

Inloop + speciale gast Deze activiteit is voorbij

Inloop + speciale gast: Remco van Bladel

De Monsterkamer hosts an Open Doors + Special Guest event every two months. Invited guest for the next session on June 2nd is Remco van Bladel (1977), graphic designer, publisher, tutor, curator and sometimes musician.

 • Datum: 02/06/2016
 • Tijd: 17:00 - 20:00
 • Locatie: De Monsterkamer
 • Spreker: Remco van Bladel
 • Kosten: Gratis

Om de maand op donderdag organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Deze keer hebben we Remco van Bladel (1977) uitgenodigd; hij is grafisch ontwerper, uitgever, docent, curator en soms muzikant.

books-2015+dot2

3 boeken ontworpen door Remco van Bladel en bekroond bij de Best Verzorgde Boeken

Remco van Bladel is mede-oprichter van Onomatopee (uitgeverij en presentatie-ruimte in Eindhoven) en van het online platform WdW Review van Witte de With in Rotterdam. Beeldende kunst maar vooral ook geluidskunst van de 20ste eeuwse avant garde spelen een grote rol in zijn werkwijze en zijn houding ten opzichte van zijn praktijk waarbij de focus op op taal en typografie ligt. Elk project vormt zich door de intensieve samenwerkingen die hij aangaat met kunstenaars, curatoren en programmeurs. Zo was hij afgelopen jaar verantwoordelijk voor de vormgeving van het Nederlands paviljoen op de Biënnale van Venetië en hij is op dit moment bezig met de ontwikkeling van een parlement voor de Koerden in Rojava (Noord Syrië) in samenwerking met kunstenaar Jonas Staal en architect Paul Kuipers.

Tijdens de lezing in De Monsterkamer zal hij ingaan op de verschillende rollen die hij aanneemt als ‘ontwerper’, zijn liefde voor ambacht, materialiteit en tactiliteit en hoe hij die inzet in diverse (digitale) media.

biennale-flyers

Herman de Vries. To be all ways to be. Uitgeverij Valiz. Ontwerper Remco van Bladel heeft speciaal voor deze publicatie en voor de tentoonstelling in Venetië het lettertype Futura (van Paul Renner) omgevormd naar de Natura.

Remco van Bladel studeerde aan academie St Joost in Breda. Zijn studio in Amsterdam werkt voornamelijk aan boek ontwerp, (online) publishing projecten, identiteiten, tentoonstellingen en interactieve applicaties. Zijn opdrachtgevers lopen uiteen van kunstenaars zoals Navid Nuur, Jonas Staal, Erik van Lieshout en Gert-Jan Prins en instituten zoals: Witte de With, e-flux, New World Summit, Metropolis M,  Rijksakademie voor Beeldende Kunsten, STEIM en Extra City Kunsthal, Antwerpen. Daarnaast is hij verbonden aan Graphic Design Arnhem (ArtEZ) als docent typografie en grafisch ontwerp en geeft hij workshops en lezingen aan diverse academies in binnen -en buitenland.

R202_02

Yonder / Marnix Goossens. Roma Publication 202

003

New World Academy, Stateless States. Centraal Museum Utrecht, installatie overzicht

Images-Rojava-Parliament-documentation-wall-(4)

Het Koerdisch Volksparlement in Rojava (Noord Syrië) in aanbouw. Foto: Ernie Buts

De lezing wordt gehouden in het Nederlands, ter plekke overschakelen naar Engels is mogelijk. Registreren voor het event is niet nodig.
Na afloop is er de mogelijkheid om te eten in studio/K, iedereen is welkom om (op eigen kosten) mee te eten. Tot 2 juni!

remco

Het activiteitenprogramma van De Monsterkamer in 2016 wordt ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De volgende data voor Inloop + speciale gast in 2016 zijn: 01 september, 03 november.

SCI_Woordbeeld_NL_2_regels_RGB

  Programma

 • 17:00 Drankjes/rondkijken in De Monsterkamer
 • 18:00 Presentatie Remco van Bladel
 • 18:30 Vragen/discussie
 • 19:00 Drankjes/rondkijken in De Monsterkamer
 • 20:00 Einde


Fotoverslag