De Monsterkamer

Inloop + speciale gast Deze activiteit is voorbij

Inloop + speciale gast: Niels Schrader

Elke eerste donderdag van de maand organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Deze keer hebben we Niels Schrader uitgenodigd.

 

 • Datum: 04/12/2014
 • Tijd: 17:00 - 20:00
 • Locatie: De Monsterkamer
 • Spreker: Niels Schrader
 • Kosten: Gratis

Niels Schrader (1977) is een onderzoekende informatie ontwerper met een fascinatie voor cijfers en data. Hij is de oprichter van het Amsterdamse ontwerpbureau Mind Design en lid van de AGI – Allliance Graphique Internationale. Naast zijn ontwerppraktijk doceert Schrader regelmatig aan diverse academies zoals b.v. de TU in Delft en ArtEZ – Academie van Beeldende Kunst in Arnhem. Samen met Roosje Klap is hij hoofd van de afdeling Grafisch Ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag.

mind_design_hyperbody_cover

Hyperbody – First Decade of Interactive Architecture (2012): Het boekconcept neemt de titel van de publicatie letterlijk: de inhoud van het boek wordt in de vorm van een niet-sequentiële hyperstructuur weergegeven.

Voordat hij zijn eigen studio opzette in 2005, heeft Schrader gewerkt als freelance ontwerper voor Uwe Loesch en Irma Boom. Tot zijn klanten behoren o.a. Museum of the Image, Museum De Paviljoens, Goethe-Instituut Amsterdam en Rotterdam, Mondriaan Fonds, Berlage Instituut, Universiteit van Leiden, Vrije Universiteit Amsterdam, KCAP Architects & Planners, Jap Sam Books, Onomatopee en Slewe Gallery in Amsterdam.

mind_design_robstolk_briefpapier_1

Huisstijl voor drukkerij robstolk (2014), in samenwerking met Gilles de Brock: briefpapier.

In zijn werk speelt Schrader zowel de rol van mediator als van ontwerper. Hij ziet communicatie als een interactief proces dat vraagt om participatie door het stellen van vragen. Schraders’s projecten dagen het publiek veelvuldig uit om de betekenis van communicatie te ervaren door de complexe werkwijzen van informatie-uitwisseling inzichtelijk te maken.

mind_design_jvs_mondriaan_2

Jaarverslag Mondriaan Stichting (2009): overzichtspagina’s als visuele metafoor voor De Mondriaan Stichting als spil in een netwerk van mensen en organisaties.

Distillations (2013): omslag van Kathrin Schlegel’s Distillations. – Foto: Tycho Hupperets

Distillations (2013): omslag van Kathrin Schlegel’s Distillations. – Foto: Tycho Hupperets

Registreren voor het event is niet nodig. Na afloop is er de mogelijkheid om een hapje te eten in studio/K, iedereen is welkom om (op eigen kosten) mee te eten. Tot 4 december!

mind_design_portret_red_dot

Niels Schrader. Foto: Red Dot

Meer informatie over Niels Schrader: www.minddesign.info

  Programma

 • 17:00 Drankjes
 • 18:00 Presentatie Niels Schrader
 • 18:30 Vragen/discussie
 • 19:00 Drankjes
 • 20:00 Einde


Fotoverslag