De Monsterkamer

Inloop + speciale gast Deze activiteit is voorbij

Inloop + speciale gast: Mariska Bijl

Elke eerste donderdag van de maand organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Deze keer hebben we Mariska Bijl uitgenodigd, lithograaf bij drukkerij Calff & Meischke, een kwaliteitsdrukkerij in het centrum van Amsterdam. Mariska Bijl heeft een verrassende invalshoek gekozen om over drukwerk te praten: het gebruik van nieuwe media.

  • Datum: 07/11/2013
  • Tijd: 17:00 - 20:00
  • Locatie: De Monsterkamer
  • Spreker: Mariska Bijl
  • Kosten: Gratis

img_1804-1024x768

“In beweging blijven, dat is het geheim!”
Nieuwe media verbindt. Er is geen strijd tussen online en papier, de mix van die twee geven juist nieuwe uitdagingen. Door het toevoegen van QR-codes en Layar kun je je drukwerk interactief maken. Calff & Meischke bestaat dit jaar honderd jaar. Bij Calff kennen ze de geheimen van codes in afbeeldingen en hebben ze een manier gevonden om sociale media ‘voor’ zich te laten werken zodat de naamsbekendheid van de drukkerij vergroot wordt en dit hen nieuwe klanten oplevert. Afgelopen jaar heeft Calff een succesvolle App ontwikkeld die functioneert als tool voor vooral beginnende ontwerpers.

click2c_calff-1024x768

“In 2010 ben ik overgehaald door ontwerpster Joke Mestdagh om een blog te beginnen en een Twitter-account te openen voor Calff & Meischke. Hier heb ik nog geen dag spijt van gehad. Sterker nog, het heeft mij veel gebracht.”

Het gebruik van Sociale media in de Grafische Industrie
Mariska Bijl weet wat er leeft. Ze is al 25 jaar werkzaam in de grafische industrie. Menig net afgestudeerde ontwerpers heeft ze uitgelegd hoe zij bestanden moeten aanleveren. Het nut van profielen en het verschil tussen wat je op een beeldscherm ziet en hoe dat er uiteindelijk op papier uitziet is haar expertise. Als lithograaf weet ze veel van Colormanagement. Maar ook wordt ze tegenwoordig gevraagd om les te geven in sociale media.Tijdens deze cursussen legt ze het verschil uit tussen persoonlijk, zakelijk, commercieel en sociaal gebruik van de diverse platformen als Blogspot, Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ en Pinterest. Vooral in die laatste twee bieden veel mogelijkheden waar je zo 1,2,3, niet aan zou denken.

“Esther heeft me gevraagd om tijdens haar Inloop wat meer te vertellen over hoe drukkers en ontwerpers sociale media kunnen inzetten voor hun bedrijf. Dat lijkt me een goed idee en ik ga het met name hebben over Pinterest, want dit platform kent heel veel mogelijkheden, vooral voor ontwerpers.”

Enkele voorbeelden van Mariska’s portfolio betreft lithografie bij Calff & Meischke:
boeken voor KesselsKramer, Koos Breukel, Charlotte Dumas, Hansje van Halem, Rene Knip, Chris Berens, Hans Eijkelboom, Koninklijk Paleis Amsterdam, Willem van Zoetendaal, Jopie Huisman Museum, Julia Born, Rijksmuseum, Literaire omslagen voor bijvoorbeeld Adriaan van Dis en Oek de Jong. De brochures van kledingszaak Pauw en natuurlijk de topper: het boek Hotel Costes van Arno Nollen.

hotel-costes-boek-arno-nollen-1024x815

“Donderdag 7 november staat in de agenda, ik zal zeker het boek Hotel Costes meenemen en laten zien waar de kracht van het boek gecombineerd met de mogelijkheden van nieuwe media uit bestaat.”

qr-code_calff-1024x768Fotoverslag