De Monsterkamer

Georganiseerd door Philip Stroomberg en Justina Nekrašaitė Deze activiteit is voorbij

Inloop + speciale gast: Irma Boom

Om de maand op donderdag organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Ditmaal hebben we Irma Boom uitgenodigd, grafisch ontwerper uit Amsterdam, gespecialiseerd in het ontwerpen van boeken. Haar werk heeft internationale bekendheid en is opgenomen in de vaste collecties van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, MOTI in Breda en het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

 • Datum: 02/11/2017
 • Tijd: 17:00 - 20:00
 • Locatie: De Monsterkamer
 • Spreker: Irma Boom
 • Organisator: Philip Stroomberg en Justina Nekrašaitė
 • Kosten: Gratis. Registratie is verplicht

Irma Boom (Lochem, 1960) heeft meer dan 300 boekontwerpen op haar naam staan. Met haar gedurfde, experimentele aanpak daagt ze de traditionele conventies van boeken uit, zowel qua vorm als qua inhoud.

De door Irma Boom ontworpen boeken nemen architectonische vormen aan, waardoor ze haar medium als een unieke manier van informatieoverdracht presenteert. Ze reflecteert op doordachte wijze op de inhoud van boeken; ze wil een dieper begrip oproepen bij de lezers en tegelijkertijd een object creëren dat schoonheid, kwaliteit en duurzaamheid uitdraagt. Zoals ook van belang is bij de architectuur van een gebouw, neemt ze elk onderdeel van haar boeken in acht, inclusief de zijkanten. Ze bouwt driedimensionale miniatuur-schaalmodellen als prototypes.

  Programma

 • 17:00 Drankjes/rondkijken in De Monsterkame
 • 18:00 Presentatie Irma Boom
 • 18:30 Vragen/discussie
 • 19:00 Drankjes/rondkijken in De Monsterkame
 • 20:00 Einde

Ook maakt ze vaak gebruik van verschillende afwerkingen, zoals preeg- en stansvormen. Het creëren van zintuiglijke, tactiele ervaringen is van groot belang binnen haar proces als boekontwerper, waar ontdekking en interactie centraal staan.

Irma Boom (1960, Lochem) studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede. In 1991 richtte ze in Amsterdam Irma Boom Office op. Ze werkt aan Nederlandse en internationale projecten, in zowel de culturele als de commerciële sector. Sinds 1992 is ze docent aan de Yale-universiteit, en geeft ze wereldwijd lezingen en workshops. Tot haar klanten behoren onder andere het Rijksmuseum, Inside Outside, het Museum of Modern Art New York, het Prins Claus Fonds, Fondazione Prada, Maserati, OMA/Rem Koolhaas, Yale Press London/Bard Graduate Centre New York, Serpentine Gallery, enz.

“Ik vergelijk mijn werk met architectuur. Ik bouw geen villa’s, ik bouw sociale woningen. De boeken worden industrieel gefabriceerd, en dat moet een hoogwaardige kwaliteit opleveren. Het is nooit kunst. Nooit, nooit, nooit.”

De lezing zal in het Engels worden gegeven. De lezing is al volgeboekt, we hebben een beperkt aantal van 50 plaatsen. Na afloop is er de mogelijkheid om te eten in studio/K, iedereen is welkom om (op eigen kosten) mee te eten.

Het activiteitenprogramma van De Monsterkamer in 2017 wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

SCI_Woordbeeld_NL_1_regel_RGBFotoverslag