De Monsterkamer

Inloop + speciale gast Deze activiteit is voorbij

Inloop + speciale gast: Elisabeth Tonnard

Elke eerste donderdag van de maand organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Deze keer hebben we Elisabeth Tonnard uitgenodigd.

 

 • Datum: 06/11/2014
 • Tijd: 17:00 - 20:00
 • Locatie: De Monsterkamer
 • Spreker: Elisabeth Tonnard
 • Kosten: Gratis

Elisabeth Tonnard (Leerdam, 1973) is dichter en beeldend kunstenaar. Sinds 2003 heeft zij een dertigtal boeken gepubliceerd, variërend van een boek dat geheel onzichtbaar is tot een boek dat een draagbaar zwembad vormt. Tonnard’s werk is opgenomen in vele collecties, waaronder Bibliothèque Nationale de France, Centre Pompidou, Columbia University, Getty Museum, MoMA Library, New York Public Library, Tate Library en het Walker Art Center. Onlangs kreeg zij de Kleine Hans toegekend voor haar werk als ‘dichter in de ruimte tussen foto’s’. Op 9 november opent er een overzichtstentoonstelling van al haar boeken in de bibliotheek van het Van Abbemuseum.

Tijdens de inloop laat Elisabeth een aantal van haar projecten zien met daarbij specifiek aandacht voor de samenhang tussen de vorm van het boek en inhoud.

DSC_6635

One Swimming Pool (2013)

Tonnard_04

One Swimming Pool (2013).
Tonnard baseerde zich op het iconische fotoboek Nine Swimming Pools and a Broken Glass (1968) van de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha. De titel van het conceptuele werk van Ruscha is tevens de instructie die de kunstenaar zichzelf heeft opgelegd: het documenteren van negen zwembaden en een gebroken glas. Met haar scherpzinnige bewerking van zijn boek geeft Tonnard de opdracht door aan de lezer: door de 1575 bladen van One Swimming Pool naast elkaar uit te leggen verschijnt een reproductie van Ruscha’s foto van een zwembad op levensecht formaat. Het proces is onomkeerbaar: het uitscheuren van de bladzijdes zal het boek in zijn gebonden vorm vernietigen.

IMG_2021

One Swimming Pool, installatie overzicht. Arti & Amicitia

Tonnard_02

Spread uit Contemplation (2008)

Tonnard_01

Spread uit Two of Us (2007)

Registreren voor het event is niet nodig, je kunt langskomen tussen 17.00 en 20.00 uur. Na afloop is er de mogelijkheid om een hapje te eten in studio/K, iedereen is welkom om (op eigen kosten) mee te eten. Tot 6 november!

elisabeth_tonnard_photo_by_Truus_van_den_Boezem

Elisabeth Tonnard. Foto: Truus van den Boezem

  Programma

 • 17:00 Drankjes
 • 18:00 Presentatie Elisabeth Tonnard
 • 18:30 Vragen/discussie
 • 19:00 Drankjes
 • 20:00 Einde


Fotoverslag