De Monsterkamer

Inloop + speciale gast Deze activiteit is voorbij

Inloop + speciale gast: Astrid Vorstermans (Valiz)

Elke eerste donderdag van de maand organiseert De Monsterkamer een Inloop + speciale gast. Deze keer hebben we Astrid Vorstermans uitgenodigd.

 • Datum: 05/02/2015
 • Tijd: 17:00 - 20:00
 • Locatie: De Monsterkamer
 • Spreker: Astrid Vorstermans
 • Kosten: Gratis

Astrid Vorstermans (Maastricht, 1960) is oprichter van en redacteur/uitgever bij Valiz. Zij werkte bij diverse boekhandels, in de internationale distributie van kunstboeken en was uitgever bij NAi Uitgevers. Zij studeerde Kunstgeschiedenis in Leiden en beeldende vakken aan de Lerarenopleiding in Leeuwarden. Veel van de sprekers tijdens de inloop-avonden in De Monsterkamer zijn grafisch ontwerpers.

Vorstermans is geen ontwerper, maar werkt wel nauw samen met ontwerpers en drukkers. Deze avond komt de relatie tussen redactioneel en ontwerpwerk aan de orde: hoe kun je inhoudelijke vragen structureren tot een samenhangend, redactioneel plan en hoe vertaal je dat samen met een ontwerper zo duidelijk en spannend mogelijk naar een boek. Diverse kwesties komen aan de orde: de vraag naar urgentie of noodzakelijkheid van je onderwerp, voor wie of voor wat ben je aan het werk, binnen welke sociale context past dat werk, en hoe kun je de kracht van redacteur en ontwerper onderling versterken.

IMG_1783

Valiz is een onafhankelijke, internationale uitgeverij op het gebied van kunst, theorie, kritiek, grafisch ontwerp en stadscultuur. Valiz’ boeken bieden kritische reflectie en interdisciplinaire inspiratie. Zij leggen vaak een link tussen verschillende culturele disciplines en sociaal-economische vraagstukken. Valiz publiceert deze boeken vanuit een betrokkenheid bij de inhoud, bij artistieke en sociale vraagstukken, en bij de kunstenaars, ontwerpers en auteurs.

nikkels

Walter Nikkels, Depicted | Abgebildet | Afgebeeld (Wigger Bierma e.a.)
Best Verzorgde Boeken 2013

schrofer

Jurriaan Schrofer (Frederike Huygen, Jaap van Triest, Karel Martens)
Best Verzorgde Boeken 2013

Het programma van Valiz bestaat uit twee componenten:
– Theorie en teksten over kunst en cultuur.
– Publicaties die ontstaan en ontwikkeld worden in nauwe samenwerking met kunstenaars, ontwerpers en culturele instituten.

Naast het uitgeven van publicaties organiseert Valiz culturele projecten waarbij onderwerpen binnen de hedendaagse kunst en cultuur worden geëxploreerd. Valiz wordt gerund door Astrid Vorstermans, Pia Pol en Brenda Tempelaar. Vorstermans geeft ook regelmatig lezingen, workshops en gastlessen aan o.a. kunstinstituten.

Astrid Vorstermans. Foto: Hannah van Herk

Astrid Vorstermans. Foto: Hannah van Herk

Registreren voor het event is niet nodig. Na afloop is er de mogelijkheid om een hapje te eten in studio/K, iedereen is welkom om (op eigen kosten) mee te eten. Tot 5 februari.

SCI_Woordbeeld_NL_2_regels_RGB

Het activiteitenprogramma van De Monsterkamer in 2015 wordt financieel ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

  Programma

 • 17:00 Drankjes
 • 18:00 Presentatie Astrid Vorstermans
 • 18:30 Vragen/discussie
 • 19:00 Drankjes
 • 20:00 Einde


Fotoverslag