Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
Eva van der Schans (Inedition) over papier
Eva van der Schans
01/09/2020
Ontwerpers over Papier
Sinds 2011 interviewt De Monsterkamer ontwerpers over papier. Wat is hun favoriete papier, wat zijn hun inspiratiebronnen en hoe zien zij de toekomst van papier? De vragen zijn steeds dezelfde, de antwoorden verrassen.
Wat is je favoriete papier en waarom?
Ik neig vaak naar ongestreken, vrij dun, vezelachtig, licht opdikkend, off-white papier. Papier dat goed vouwt, omslaat en doorschijnt. Zoals EOS 2.0 EOS is een zuiver houtvrij ongestreken papier met een opdikking van 2.0. De prachtige offwhite tint zorgt voor een levendige beeldweergave, optimale leesbaarheid en een authentiek papiergevoel. De opdikking 2.0 geeft het EOS veel dikte en body, maar voelt niet zwaar aan. dat zacht aanvoelt met zichtbare vezels. Of Arcoprint Milk Arcoprint Milk is een ongestreken papier en karton met hoge opdikking. Het heeft een aangename zacht oppervlak. Beschikbaar in een natuurwitte tint. Presteert goed in elk drukproces, kan veel nabewerkingen aan en is met name geschikt voor boekproducties. Volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar., Munken Lynx Het ongestreken, gladde oppervlak van het Munken Lynx en de natuurwitte tint zorgen voor een exclusieve en tegelijkertijd authentieke uitstraling, met een natuurlijk papiergevoel. en Lessebo Design 1.3 Lessebo Design 1.3 heeft een licht ruw oppervlak dat het papier een robuust karakter geeft. Het papier is geschikt voor alle druktoepassingen waarbij een mooie beeldweergave samengaat met een natuurlijk papiergevoel. . Daarnaast hou ik ook van papiersoorten met een aangebracht reliëf (embossing), zoals Reference Fabric en Wibalin® Finelinen.
Ik kan heel gelukkig worden van een lullig foldertje op gekleurd papier. Net zoals krantenpapier, grijsboard, archiefmappen en andere kantoorartikelen die in hun praktische degelijkheid en eenvoud onbedoelde schoonheid laten zien. En natuurlijk plano drukvellen. Het grote formaat met de potentie van wat het nog kan worden en de toevallige nieuwe compositie.

Plano drukvel Land AA Vol. 3., Peter Happel Christian & Phillip Andrew Lewis (clearasday). Ontwerp: Inedition. Papier: Lessebo Design 1.3

Papier met kleur, ruit en gaatjes liggen altijd her en der op mijn studio.
Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?

Omslag Éloj Kréyol–Field Essays 55.3 In opdracht van: Sophie Krier. Uitgeverij: Onomatopee. Ontwerp: Inedition. Papier: Arcoprint Milk.
Voor Éloj Kréyol – Field Essays 55.3 heb ik een aantal landschapsfoto’s uit het binnenwerk gerisoprint op EOS 2.0. Het grove risoraster, de vezelstructuur van het papier en de net niet sluitende drukgangen creëren een bepaalde ruis en diepte. Passend bij het gevoelige onderwerp van ‘decolonial design’. Over de landschapsfoto’s zijn losse, uit papier geknipte vormen (van ontwerpen die benoemd worden in het binnenwerk), in een extra drukgang in blauw aangebracht. Vervolgens zijn deze prints ingescand en in offset gedrukt op 300 g/m2 en 100 g/m2 Arcoprint Milk. Het Arcoprint Milk in combinatie met het bescheiden formaat benadrukt het ‘essay’ gevoel. Zwitsers gebonden in 6 pagina’s omslag met groen garen.

Binnenwerk Éloj Kréyol – Field Essays 55.3

Risoprints Éloj Kréyol – Field Essays 55.3
Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Ik vind de papierkeuze bij een ontwerp erg belangrijk, maar misschien vind ik de dikte van het papier nog wel bepalender. Als ik met een bepaalde opdracht bezig ben, kijk ik met een specifieke blik naar papier uit eerdere publicaties (van mijzelf en anderen) en loop ik op die manier ook rond in een boekwinkel, al voelend en bladerend. Binnen een ontwerpproces schets ik vrij snel met specifieke papiersoorten in mijn hoofd. In een later stadium kunnen deze soms nog veranderen door opmerkingen van de opdrachtgever of door inhoudelijke veranderingen, maar vaak blijft het bij mijn eerste voorkeur.
Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
In de publicatie Zita –IIIapa Chamber Piece by Katharina Fritsch and Alexej Koschkarow, ontworpen door Groenlandbasel en uitgegeven door Laurenz-Stiftung worden vier papiersoorten gebruikt. Het 135 g/m2 intens blauwe Curious Matter Adiron Blue Curious Matter wordt geproduceerd met aardappelzetmeel, waardoor het oppervlakte een zandachtige touch heeft. Doordat het oppervlak met microscopisch kleine bolletjes is bedekt, laat het een onvergetelijke indruk achter. en het beige Ibizenca Sand met bijna schuurpapier-achtige structuur uit de Curious Collection van Antalis, serie zitten als instekers in het binnenwerk en blijven onbedrukt. Waardoor je om de zoveel tijd 4 volle pagina’s diepe kleur ervaart, een inhoudelijke pauze. Om het omslag van stevig sulfaatkarton zit een stofomslag van dit zelfde papiersoort, maar dan de rode (Curious Matter Désirée Red) variant en bedrukt in zwart.

Binnenwerk Zita – IIIapa Chamber Piece by Katharina Fritsch and Alexej Koschkarow met rechts Curious Matter Adiron Blue
Op – ik vermoed – 90 g/m2 Cyclus Offset papier zijn beschouwende teksten met beeld geplaatst en op het mat gestreken iets zwaardere papier komen de kunstwerken aflopend in het midden van het binnenwerk geplaatst geheel tot hun recht. Ook door de goede lithografie en de toevoeging van PMS fluor geel. Ik koop vaak boeken op basis van hoe ze voelen, bladeren, manier van binden in combinatie met de typografie en het kleurgebruik, daarna volgt pas de inhoud.

Binnenwerk Zita –IIIapa Chamber Piece by Katharina Fritsch and Alexej Koschkarow met rechts het ‘Ibizenca Sand’
Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Er is veel en toch zoek je soms net iets wat er dan niet blijkt te zijn. Misschien mis ik nog wel het meest een stabiele collectie, waar je van op aan kan. Meer focus op het behouden en verbeteren, dan op continu willen veranderen, toevoegen, vernieuwen en groei. Klinkt misschien wat saai, maar dan kan je met meer focus ontwerpen en experimenteren met inkt vanuit dit onveranderde aanbod.
Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Toch de snelle roulatie van papiersoorten, al val ik in herhaling. Het komen en gaan van nieuwe en oude soorten. En dat je het gevoel hebt dat het geen zin heeft om uitgebreid in een collectie te gaan struinen, omdat deze dan toch niet meer actueel is. Boeken die op te dik papier zijn gedrukt, waardoor de pagina’s omklappen in plaats van vallen. Dat is vaak zo zonde, want het leidt de aandacht van de inhoud en het ontwerp af. Een verkeerde looprichting als je het ideale papier hebt gevonden, kan ook vrij frustrerend zijn of opdrachtgevers die drukwerk liever uitbesteden aan online drukkers, waardoor de papierkeuze zeer beperkt is.

Goed voorbeeld wanneer het papier mooi valt en in dit geval de afbeelding
ook nog onderdeel is van de vouw, afstudeerwerk van Sean van den Steenhoven.
Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Het is vrij makkelijk om aan informatie te komen. Via drukkers, papiermonster services van papierleveranciers en via jullie heldere site natuurlijk! 🙂
Hoe zie je de toekomst van papier?
Ik zie een positieve toekomst met minder hoeveelheden (bulk) en meer kwaliteit. Er zal wellicht nog meer gerecycled papier op de markt komen, dat hoop ik. Tijdens Offprint, Unseen, NYArt Book Fair en andere boekenbeurzen word ik altijd heel aangenaam verrast door de grote hoeveelheden prachtige publicaties die met veel liefde en aandacht zijn gemaakt. Ook bij studenten zie ik veel aandacht voor papier, dat stemt hoopvol.
Interview door De Monsterkamer met Eva van der Schans