De Monsterkamer

Erik van der Weijde over papier

Wat is je favoriete papier en waarom?
Capa AG 90 is een recycled papier (in Brazilië), maar zo grof, dat er nog stukjes plastic en soms zelfs metaal in zitten, dat ik heb gebruikt voor Nelore. Het wordt normaal niet gebruikt om op te printen, maar als omslag voor blocnotes waar obers in Brazilië de bestellingen op noteren. Omdat het papier steeds de rubberplaten vuil maakt heeft het wel even geduurd voordat ik een drukkerij vond die het aandurfde op dit papier te drukken. Capa AG is verkrijgbaar in 4 kleuren, roze, geel, blauw en groen, maar de blauwe, gele en groene variant zijn ook eigenlijk binnen zes maanden precies hetzelfde. Geen kwaliteitspapier, maar wel bijzonder, zeker in combinatie met de foto’s van de Nelore koeien, die een hele mooie structuur krijgen.

nelore

Nelore, 2012 -Papier Capa AG 90

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Behalve Nelore is de keuze in Lamp Posts (Albert Speer) ook wel bijzonder geweest. Lamp Posts (Albert Speer) bevat afbeeldingen van specifieke lantaarns in Berlijn, die door Albert Speer ontworpen zijn. Deze publicatie is gezeefdrukt en in kranten formaat, op groen courant papier -dat natuurlijk ook verkleurt binnen een paar jaar- uit de fabriek die ook het roze courant maakt voor de Italiaanse Gazetta dello Sport. Die groene tint ging toen uit productie, maar de leverancier had nog wat liggen, dus die vergankelijkheid van het onderwerp komt ook in het materiaal terug.

lamp_posts

Lamp Posts (Albert Speer), 2009 -Courant (groen) met zeefdruk

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
De keuze is wel belangrijk, maar ik besteed er niet heel veel tijd aan. Als ik ongeveer halverwege ben in het ontwerp heb ik wel een beetje een idee wat voor soort papier ik wel, dus neem ik of een voorbeeld van een ander boek mee, of ik kijk wat de drukker zelf nog heeft liggen. Ik heb niet heel veel kennis van papier, maar ik kijk wel veel naar wat andere doen en vraag veel. Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt? Ik vond de gouden pagina’s in Stephan Keppel’s Entre Entree, door Hans Gremmen ontworpen, wel erg mooi gevonden en gedaan.

SK13

Entre Entree, Stephan Keppel, ontwerp: Hans Gremmen. Dit boek is ook te koop in de boekwinkel van De Monsterkamer.

Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Ik was voor een boek samen met Erik Kessels en Erik Steinbrecher op zoek naar een blauw ongestreken papier en ik vond eigenlijk het aanbod voor gekleurd papier best karig. het lijkt me geweldig als je bijvoorbeeld iedere pantone kleur als papier kunt laten maken en nee, dan niet met twee drukgangen (waarbij de kleur gedrukt wordt op wit papier).

Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Ik woon een groot deel van het jaar in Brazilië, waar het zo vochtig is dat ook al het acid-free papier binnen een paar maanden beschimmeld. Dus ik moet regelmatig boeken en papier weggooien. Maar dat is niet echt de schuld van het papier…

parking_lot

Parking Lot, 2011 -Japans papier dat in Manga strips wordt gebruikt met letterpress

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Daar heb ik te weinig ervaring mee. Ik kom aan informatie via collega’s of ik ga zelf op zoek bij papierhandelaren in het buitenland en kijk gewoon een beetje rond. En tegenwoordig via De Monsterkamer natuurlijk…

Hoe zie je de toekomst van papier?
Ach, er zal wel een ander gaan verdwijnen, maar ik denk wel dat er wat mooie producten blijven bestaan en misschien ook wel bijkomen. Als de iPad generatie, zoals mijn kleine nichtjes, straks allemaal RSI hebben, gaat het papier weer een boom beleven. Ik denk ook dat er op het gebied van recycled papier nog wel aardige dingen gaan gebeuren de komende jaren. Dus ik zie het wel rooskleurig tegemoet, maar die rooskleurige tint kan weer net zo snel vervagen. Wat misschien ook mooi is.

itsazoo

It’s a zoo out there, 2012 -Zeefdruk op vinyl

hand_guns

Hand Guns, 2009 -Courant met blauwe inkt (offset)

Interview door De Monsterkamer met Erik van der Weijde