De Monsterkamer

[Envelope]Book

Ontwerper Jeroen Timmer studeerde in 2009 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Reeds gedurende zijn studie interesseerde hij zich voor het opnieuw gebruiken van materialen en de toen opkomende aandacht voor recycling en duurzaamheid. Timmer: “Op een of andere manier voel ik mij erg geroepen mooi materiaal te redden van de container, het is verbijsterend te zien hoe gemakkelijk we ons ontdoen van prachtige (verpakkings)materialen.” De ontwerper maakt nu duurzame blocnotes en notitieboekjes van enveloppen. In deze boekjes worden enveloppen zodanig verwerkt dat er pockets ontstaan waarin foto’s, visitekaartjes of bonnetjes kunnen worden bewaard. Zodoende blijft de originele functie behouden, maar krijgt deze een nieuwe betekenis.

A6 Notebook met pockets om foto's of visitekaartjes in op te bergen

Tijdens een verblijf van een half jaar in Japan in 2006 ontstond het idee voor het werken met enveloppen. Eenmaal terug in Nederland ontwierp Timmer een eerste kaft rond een kleine gespaarde hoeveelheid. “Ik realiseerde mij dat ik vrij vaak een envelop uit mijn papierbak viste om snel een aantekening of tekeningetje te maken. Het enveloppenmateriaal heeft dus een zekere kwaliteit. In Japan ben ik geraakt door het materiaalgebruik en de minimalistische vormen, zodoende vond ik dat mijn product Japanse looks moest krijgen. Zowel het papier van de kaft als de bindwijze zijn afkomstig uit het land van de rijzende zon.”

A6 Notebook en 4 x 7 Blocnote

Sociale duurzaamheid
Timmer richtte zich vervolgens op het verder uitwerken van het concept. Niet alleen op het vlak van materiaalgebruik is aandacht voor duurzaamheid. De producten worden bij een sociale werkplaats in Amsterdam vervaardigd. Timmer: “Ik ben er in zekere zin trots op te kunnen zeggen dat de papierwaren ‘Handgemaakt in Nederland’ zijn. Dat kom je tegenwoordig niet vaak meer tegen.”

Het assortiment bestaat uit een tweetal blocnotes en een notitieboekje op A6 formaat. Om snijafval bij de productie te voorkomen, zijn de maten van de eindproducten gebaseerd op de afmetingen van de enveloppen. Stroken die overblijven worden verwerkt tot kleine blocnotes. Deze worden op hun beurt gebruikt voor promotionele doeleinden.

Inmiddels worden (met de post ontvangen) enveloppen door particulieren en bedrijven aangeleverd. Bedrijven die van huisstijl veranderen, kunnen hun restpartijen eventueel laten verwerken tot op maat gemaakte relatiegeschenken. Ook bij drukkerijen begint nu interesse te ontstaan: “Drukkerij Coers&Roest uit Arnhem stuurt sinds oktober periodiek een pallet. Dit papier zou anders zijn vernietigd en kan nu aan een nieuw leven beginnen.”

4 x 7 Blocnotes - de patronen die aan de binnenkant van de envelop zitten, zijn hier gebruikt als dekblaadje

Retoursysteem
Een ander onderdeel van het concept is het zogenaamde ‘retoursysteem’. Mensen die een EnvelopeBook kopen, hebben de kans zelf een bijdrage te leveren. Na aankoop van een product kan de klant zelf gespaarde en netjes opengemaakte enveloppen naar de studio van Timmer in Amsterdam sturen en een deel van het aankoopbedrag terugverdienen. “Ik wil mensen betrekken bij het idee en hen eventueel op een iets andere manier naar enveloppenpapier laten kijken. Er zijn al mensen die geen envelop meer zonder schuldgevoel kunnen openscheuren!”

4x7 Blocnote

De ontwerper vindt het belangrijk dat zijn werk niet enkel als gerecycled artikel wordt gepresenteerd. “Ik vind dat je als koper geen concessies hoeft te doen als het gaat om de aanschaf van producten met een goede binnenkant. Het object moet aantrekkelijk zijn en daarbij wordt het nog mooier als je een binding voelt, je misschien wel identificeert met het achterliggende verhaal. Kwalitatieve, met aandacht gemaakte producten zie ik in de nabije toekomst zeker aan populariteit winnen.”

Door Jeroen Timmer