De Monsterkamer

Een stoere fiets van karton

Fietsen van hout of bamboe, daar kijken we niet meer van op. Maar een fiets van karton – dat is toch weer wat anders. De Israëlische ontwerper Izhar Gafni ontdekte dat simpel ribkarton ijzersterk wordt, als je het op de juiste manier vouwt. Na eindeloos experimenteren had hij een stevig frame en dito wielen. De productiekosten liggen onder de 12 dollar.

Izhar Gafni is een liefhebber van fietsen. Toen hij hoorde dat iemand een kano had gemaakt van karton, begon hij te denken: zou ik ook een fiets van karton kunnen maken? Anderen vertelden hem dat het onmogelijk was, maar hij bleef er zoveel aan denken, dat zijn vrouw op een avond zei: “Ik ken jou: eerst maak je jezelf gek, dan maak je mij gek en vervolgens maak je je hele familie gek. Probeer het maar gewoon.”

Gafni ging aan de slag en wist met veel proberen een werkend prototype te maken. Gafni’s truc is dat hij de verschillende onderdelen van de fiets vouwt, net als origami. Als basis gebruikt hij honingraatkarton, dat ook wel als verpakkingsmateriaal gebruikt wordt. De eerste modellen leken volgens hem ook op een kruising van een verpakking en een fiets.

Het karton wordt afgewerkt met verf, waardoor de fiets van lichtgewicht, hard plastic gemaakt lijkt. Niet alleen het frame en het stuur, maar ook de wielen en het zadel zijn van karton gemaakt.  In de winkel zou hij volgens de ontwerper zo’n 50 euro moeten kosten. De productiekosten van de kartonnen fiets bedragen tussen de 9 en 12 dollar. De aanschafprijs van een nieuw exemplaar hangt af van de prijs die leveranciers voor de nodige componenten vragen, maar ligt in totaal onder de 90 dollar.

Op dit moment is er alleen een werkend prototype, gemaakt door Izhar Gafni. Zijn eerste probeersel leek nog het meest op een FedEx doos op wielen, zegt hij zelf.