Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
gebr.silvestri over papier
gebr.silvestri
01/10/2019
Ontwerpers over Papier
Wat is je favoriete papier en waarom?
Papier fascineert ons in het algemeen. Wij zijn gek op de collecties van papierproducenten en gebruiken de mogelijkheden die we als ontwerper hebben volop. Ongestreken papieren zoals Munken Polar Rough Het ongestreken, zeer tactiele oppervlak van het Munken Polar Rough en de fris witte tint zorgen voor een mooie beeldweergave in combinatie met een natuurlijk papiergevoel. , gestreken papieren zoals Arctic Volume Arctic Volume is een opdikkend, mat, volgestreken papier. Het matte oppervlak zorgt voor een uitstekend drukresultaat en mooie beeldweergave, en geeft drukwerk een zachte uitstraling., transparante papieren zoals Curious Translucents Curious Translucents is gekleurd en wit transparant papier. Zachte, intensieve en metallic tinten die een subtiele weerspiegeling geven. en stevige papieren zoals een simpele Kraftliner Kraftliner – Uit 100% pure kraft vezels.. Ook parelmoer glimmende papieren zoals Curious Metallics Curious Metallics is ongestreken gemetalliseerd papier en karton. In diverse modebewuste kleuren verkrijgbaar. Het robuust papier schittert aan beide zijden. hebben hun kracht en zijn allemaal onze favorieten. Vooral ook in combinatie met de druktechnieken. Wij houden van papiersoorten waar je aandacht voor het papier over kan brengen aan de lezer. Iets met structuur of zonder, of met glans waar je het papier mooi uit kan laten komen. Graag combineren wij ook verschillende papiersoorten in één product. Dat verschilt wel per opdracht. Wij hebben veel plezier van de keuzemogelijkheden en we experimenteren veel. We zijn steeds weer benieuwd wat we met papier kunnen doen.

Gezeefdrukte jaarkalenders
Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Sinds een jaar of tien ontwerpen wij een jaarkalender/affiche voor onze relaties, klanten en vrienden. Dit affiche wordt meestal gezeefdrukt. Het papier dat wij hiervoor uitzoeken is een net zo belangrijk onderdeel van het ontwerp als de grafische vormgeving. Belangrijk is dat de papiersoort het ontwerp krachtiger maakt. Afgelopen jaar hebben wij hiervoor voor een licht transparant Pergamenata Pearl Bronze 165 g/m2 van Fedrigoni gekozen met een matwitte bedruking. Dat was voor ons een nieuwe ontdekking. In jaren daarvoor was het een keer Butterfly Prussian Blue 120 g/ m2 met een witte bedrukking of zelfs een wit glanzend Chromolux Chromolux® 700 is een wit, eenzijdig castcoated papier en karton met een hoog glanzende en extreem gladde voorzijde en witte, ongestreken achterzijde. 80 g/m2 met fc-foliedruk.

Gezeefdrukte jaarkalenders
In de catalogus Windflower voor het Museum Kröller Müller gebruikten wij 7 soorten papieren. Munken Pure (voorheen Bioset) 130 g/m2, Munken Lynx Het ongestreken, gladde oppervlak van het Munken Lynx en de natuurwitte tint zorgen voor een exclusieve en tegelijkertijd authentieke uitstraling, met een natuurlijk papiergevoel. 130 g/m2, Munken Polar, 150 g/m2, Munken Polar Rough 150 g/m2, Arctic Volume 130 g/m2, Hello Fat Matt 150 g/m2 en Hello Silk 150 g/m2 door elkaar heen. Zo kreeg elk van de 12 kunstenaars het voor zijn werk meest geschikte papier.

De catalogus ‘Windflower’ voor het Kröller Müller Museum
Een ander voorbeeld is het jubileumboek Zeit Raum, 125 jaar Vorwerk. Met dit boekproject konden wij echt uitpakken. De ‘tijd ruimte’ konden wij vertalen door voor elk hoofdstuk een ander papier te kiezen. Zo zijn in dit boek veel verschillende papieren in combinatie met bijzondere druktechnieken toegepast: Heaven42 softmatt, Lessebo Design 1.3 Lessebo Design 1.3 heeft een licht ruw oppervlak dat het papier een robuust karakter geeft. Het papier is geschikt voor alle druktoepassingen waarbij een mooie beeldweergave samengaat met een natuurlijk papiergevoel. 170 g/m2, Hello Gloss 170 g/m2, EOS 2.0 EOS 2.0 is een zuiver houtvrij ongestreken papier met een opdikking van 2.0. De prachtige offwhite tint zorgt voor een levendige beeldweergave, optimale leesbaarheid en een authentiek papiergevoel. De opdikking 2.0 geeft het EOS veel dikte en body, maar voelt niet zwaar aan. 90 g/m2, Munken Polar 150 g/m2, Lessebo Design Smooth Lessebo Design smooth 1.2 leent zich uitstekend voor de weergave van foto’s en heldere kleuren. 4 natuurlijke tinten: Bright, White, Natural en Ivory. 100 g/m2, Lessebo Smooth White 150 g/m2, Conqueror Concept Ice blue 120 g/m2, Freelife Vellum 170 g/m2 en Ziegler 40 g/m2.

Het jubileumboek ‘Zeit Raum’ 125 jaar Vorwerk
Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Meestal geeft een product al een richting aan voor de mogelijke papiersoorten. Vervolgens is het een spannende zoektocht om de mogelijkheden te vergelijken en te bepalen. Soort/karakter, gevoel/kwaliteit, kleur, dikte en uiteindelijk de prijs of het budget zijn uiteindelijk doorslaggevend. Wat voor ons wel heel belangrijk is, is dat het papier altijd verbonden is met aanraken en voelen. Op het moment dat je drukwerk aanraakt, wordt er ook een boodschap aan de lezer overgebracht, een emotie. Wij denken dat deze emotie een ontwerp-tool is en een onbewuste boodschap aan de lezer kan overbrengen. De juiste papierkeuze maakt het product echt af.

Collectiemap met preeg en brochure met lazerstans voor Desso
Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
In de jaren tachtig en negentig verzamelden wij gepassioneerd tijdschriften. Toen was dat nog een fascinatie. Deze collectie ligt nog steeds bij ons op de studio. Van tijd tot tijd gaan wij daar opnieuw in neuzen. Bijvoorbeeld het magazine Interview. Het grote formaat van toen, de full color illustratie op de cover en de zwart-wit fotografie met de experimentele typografie en de simple bindwijze sprak ons aan. Het blad was op gewoon dik krantenpapier/romandruk gedrukt. Deze zijn nu wel oud en vergeeld. Al met al was het een prachtig voorbeeld hoe men met formaat, bedrukking en materiaal een mooi product kan maken.

Het magazine ‘Interview’ uit de jaren tachtig
Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Door de digitalisering is er veel veranderd in de ontwerp- en drukkerswereld. Wij kijken soms met een beetje nostalgie naar de ouden tijden waar we nog veel meer papiercollecties hadden. Maar door de nieuwe technische ontwikkelingen in productie van papier en de ontwikkelingen met druktechnieken, zijn er ook heel veel nieuwe verfijnde papiersoorten op de markt gekomen. Soms met wel heel specifieke toepassingsmogelijkheden en soms ook heel prijzig. Onze fascinatie voor mooi papier is echter niet veranderd.
Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Door het internet en de mogelijkheid alles digitaal aan te leveren bij drukkerijen, verliest het papier soms aan aandacht en betekenis. De drukkerijen op het net bieden het drukwerk voor weinig geld aan, wat sommige klanten heel fijn vinden. Daardoor krijg je echter helemaal geen contact meer met het papier. Er zijn wel meerdere mogelijkheden van papiersoort en gewicht aan te klikken, maar dit heeft niets meer met een vrije en onafhankelijke papierkeuze te doen. De keuze is gewoon glans of mat en de dikte… klaar! Dit is jammer.
Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Door onze persoonlijke contacten met de papierproducenten uit de papierindustrie, werden wij vroeger regelmatig bezocht en op de hoogte gebracht. Wij kregen de veranderingen in de collecties van de aanbieders en de nieuwe papierproducten te zien. Dat is veranderd en minder geworden. Erg blij waren wij met The Paper Book – International Standarts for Creative Papers van ArjoWiggins, wat een plezier is het om door de rijkdom van de collectie te bladeren. Door onze ervaring met het drukken en contacten in dit werkveld, hebben wij echter een eigen nieuwsgierigheid en gevoeligheid ontwikkeld voor nieuwe ontwikkelingen in de wereld van papier.

The Paper Book – International Standarts for Creative Papers van ArjoWiggins
Hoe zie je de toekomst van papier?
Het milieu is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. De productie van papier was vroeger een vervuilende procedure. De aandacht die de schonere productie heeft gekregen, heeft het papier ook een nieuwe toekomst gegeven. Papier is een veel beter alternatief dan het vervuilende plastic. Het wordt afgebroken in de natuur en dat is milieuvriendelijker. En ook gewoon slimmer.
Interview met gebr.silvestri door De Monsterkamer