Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
Een grafisch bedrijf het meest duurzame bedrijf van Amsterdam?
Norbert van Schie
01/07/2012
Gastartikelen
Papier & Milieu
De Gemeente Amsterdam wil duurzaam ondernemen zichtbaar maken en koplopers belonen. Daarom organiseert zij de DAM Prijs 2012. DAM staat voor Duurzame Amsterdammers in het MKB. De winnaar van de DAM Prijs 2012 is de meest duurzame MKB ondernemer van Amsterdam.
Wat zou er nu niet mooier zijn dan dat een grafisch bedrijf het meest duurzame bedrijf is van Amsterdam? Dit zou een geweldige manier zijn om alle verkeerde aannames over de grafische industrie weg te nemen, want we staan nog steeds bekend als bos vreters en milieuvervuilers.
Een paar uitspraken die iedereen wel kent maar die niet waar zijn:
“Daar gaat weer een tropisch hardhouten boom” of “om het milieu te sparen gaan we de nieuwsbrief per email sturen” of “om het milieu te sparen gaan we de facturen per email versturen.” Elke keer weer doet het me pijn wanneer ik dit hoor.
Maar klopt dat nog wel over de grafische industrie? Nee, de grafische industrie heeft in de afgelopen jaren grote stappen gemaakt. Niet alleen de drukkerij zelf, maar ook haar toeleveranciers, in alle vormen en maten.
Enkele voorbeelden:
– De film + offsetplaat met ontwikkel- en plaatchemie is getransformeerd naar een proceslose plaatvervaardiging zonder chemie.
– Inkten met mineraal bindmiddel zijn omgezet naar bio-inkten (inkt met plantaardig bindmiddel).

Bio inkten
– IPA gebruik (alcohol dat zeer vluchtig is, verdampt volledig binnen 24 uur) is zwaar teruggedrongen en diverse bedrijven zijn zelfs IPA vrij.
– Het gebruik van hooggeautomatiseerde drukpersen waarbij de inschiet om op te starten minimaal is geworden.
– Wasmiddelen zijn van zeer vluchtig (K1) tot niet meer vluchtig (K4) gereduceerd, dus geen kans meer op OPS (schilderziekte) onder de drukkers.
– Papier wordt niet van tropisch hardhout gemaakt maar komt voornamelijk uit duurzame Europese productiebossen met diverse keurmerken waarvan FSC en PEFC de bekendste zijn (zie www.papierenkarton.org ).
– De papiervezels worden 6 tot 7 keer hergebruikt totdat ze te klein zijn om papier van te maken maar nog wel gebruikt kunnen worden als brandstof (zie www.qlyte.com ).
– Over de logistiek wordt ook bewuster nagedacht. Zo hebben bijvoorbeeld Atece (toeleverancier van drukkers verbruiksgoederen) en Proost en Brandt (groothandel in papier) hun logistiek samen gebracht. Dus geen twee vrachtwagens meer voor de deur, maar nog maar 1 met levering van gebruiksgoederen en papier. Als de vrachtwagen leeg is haalt hij bij diverse grafische bedrijven het gereed product op voor verder transport naar binder of klant.
– Ook de overkoepelende branche organisatie KVGO is in samenwerking met Stimular (milieubarometer) druk in de weer met het opzetten van duurzaamheids kringen door het gehele land, met als doel de milieubelasting verder te reduceren.
Al met al mogen we best zeggen de Grafische industrie niet meer vervuilend is. Nu weet ik ook wel dat nog niet iedereen zo ver is en dat Drukkerij de Bij misschien wat extra stappen heeft gedaan op de bovengenoemde punten, zoals het rijden in een elektrische auto, energiezuinige verlichting, een windmolen op het dak, zonnepanelen in 2012 en het laatste stukje CO2 uitstoot wordt gecompenseerd in een vuilwater zuiveringsinstallatie in Thailand. Maar de meeste algemene bovengenoemde stappen hebben veel drukkerijen al bewust of onbewust gedaan of ze zijn ermee bezig. Toch is het nodig om de grafische sector positief in het nieuws te brengen.

Elektrische auto

Windmolen op het dak van drukkerij de Bij
Nu is de kans om onze bedrijfstak aan een beter imago te helpen. Drukkerij de Bij is één van de 8 genomineerden voor de DAMprijs en het enige grafische bedrijf onder de genomineerden. Help de grafische branche aan een beter imago en STEM vanaf nu t/m 9 juli op Drukkerij de Bij. Sms ‘DAM BIJ’ naar 2255 of stem via www.amsterdam.nl/damprijs.
door Nobert van Schie