De Monsterkamer

Drukwerk met emotie

Terug naar de magie van de pers
Dik papier is al een tijdje dé trend. Stoer drukwerk is vandaag erg in trek voor visitekaartjes, uitnodigingen, wenskaarten, covers… Het kan niet dik genoeg zijn. De laatste jaren zijn papierfabrieken dikkere papiersoorten gaan ontwikkelen om in te spelen op deze trend. Waar vroeger 300g/m² het maximum was, gaat men nu vaak tot 400g/m² en zelfs tot 700g/m² of 1200g/m². Igepa heeft in haar collectie ook heel wat dikke papiersoorten zitten: Notturno 700g/m², Lessebo Design 440g/m², MultilLoft, … Deze lenen zich perfect voor letterpress, zeefdruk, blinddruk… Allemaal druktechnieken die het ambacht verheffen tot kunst. De maatschappelijke trend naar authenticiteit en puurheid laat zich ook voelen in de grafische wereld en hieruit volgt duidelijk de revival van letterpress. Hoogtechnologische snufjes komen hier niet aan te pas, wel liefde voor het vak, passie en geduld.

Eind april komt Igepa uit met een collectie rond deze papiersoorten. In de collectie zullen dikke papiersoorten, papieren met een zacht oppervlak en opdikkende papieren met een originele structuur zitten. Met hun specifieke karakter laten ze het reliëfverschil op een authentieke manier tot zijn recht komen.

Macho_IMG_0018

Dik, dikker, dikst
Enkele jaren geleden lanceerde Igepa MACHO. Deze collectie omvat zware, ongestreken papieren die tot 800g/m² en/of tot 2mm dikte gaan. Igepa houdt van stoere MACHO’s als George, Keith, Mick, Salvator, Maradonna… Deze eigenzinnige namen ogen allemaal robuust en hip. Ze hebben een ruige ‘touch’ en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren: wit, off-white, crème, lichtblauw, lichtbruin of antraciet.

Macho_Open_IMG_0003

Aansluitend bij MACHO, heeft Igepa vorig jaar WILD op voorraad genomen. Dit ongestreken papier is extreem opdikkend (2.0) en bevat 35% katoen. Hierdoor is het oppervlak superzacht. WILD bestaat in een natuurwitte versie en 5 warme tinten: Clay, Brown, Sand, Black en Green. Allemaal verkrijgbaar in een assortiment van 150g/m² tot 450g/m². De natuurwitte versie zelf tot 850g/m².

Een ander populair dikkertje in de reeks is  NOTTURNO, een compleet diepzwart gekleurd karton dat maar liefst tot 700g/m² gaat.

Wild_IMG_0176

Zacht, zachter, zachtst
Er zijn ook minder dikke papiersoorten die perfect kunnen worden ingezet voor authentiek drukwerk. Door het zachte oppervlak, is de indruk in het drukwerk nog duidelijker zichtbaar. Zo is er LESSEBO DESIGN WHITE 440g/m² wat door zijn opdikking 1.3 extra body geeft. Lessebo Design is ondertussen een klassieker dat steeds extra sfeer en karakter geeft aan het drukwerk. Lessebo Design White laat zich bovendien zeer goed combineren met FLUWEEL. Fluweel bestaat in opdikking 1.5 & 1.8. Fluweel 1.5 300g/m² heeft hierdoor een warme, uiterst zachte touch.

Fluweel_IMG_0220

Een zachte touch heeft ook BAGASSE en dit in combinatie met een subtiele viltmarkering. Dit ongestreken papier is gemaakt van suikerrietafval, linnen en hennep. Een echt “tree-free” papier dus en dit speelt helemaal in op de zoektocht naar duurzame producten. BAGASSE MERINGUE heeft een mooie, warme off-white tint.

Origineel, creatief én ecologisch
Naast een zacht oppervlak, zijn er ook papieren met een zeer ruw oppervlak. Deze geven mooi resultaat met bv foliedruk omdat ze net het contrast opzoeken: het extra ruwe tegenover een chique verdeling. CRUSH is samengesteld uit FSC-vezel en gerecycleerde vezel en bevat daarnaast 15% ander organisch materiaal, zoals kiwi’s, granen, koffie of olijven. Deze alternatieve vezels zorgen niet alleen voor een ecologische meerwaarde maar bieden ook verrassend creatieve effecten. De keuze van de vezel bepaalt de tactiele eigenschappen van het papier. Zo geeft ‘Coffee’ bijvoorbeeld een heel ander gevoel dan ‘Almond’ of ‘Olive’. Ook de ietwat afgewassen, trendy aardetinten van CRUSH zijn gebaseerd op de kleur van de gebruikte vezels. Bij de lancering van CRUSH kreeg het op Luxpack de onderscheiding voor het meest innovatieve ecologische verpakkingsmateriaal.

Een ander extra ruw oppervlak heeft het grafisch karton ESKABOARD. In wezen is het boekbinderskarton maar door zijn look & feel ook zeer geliefd bij designers. Eskaboard is vervaardigd uit 100% gerecycleerd papier.

Maak een diepe indruk op een kleine doelgroep
Met al deze papieren kan je een onderscheid maken in je communicatie. We willen allemaal dat onze boodschap gezien en onthouden wordt. De combinatie van een ruw of dik papier met een techniek als letterpress, foliedruk of zeefdruk zorgen er voor dat je drukwerk emotie heeft en hierdoor een blijvende indruk kan nalaten. En dat is wat we toch allemaal willen?

Voor meer informatie of de Letterpress collectie (verkrijgbaar vanaf eind april) kun je terecht op de website van Igepa België: www.igepa.be

In Nederland zijn alle bovengenoemde papiersoorten leverbaar via Igepa Nederland: www.igepa.nl

Alle papiersoorten zijn ook te zien in De Monsterkamer in Amsterdam, kom gerust langs tijdens een inloop-avond of op afspraak voor een concreet project.

Wild_IMG_0183

door Bettina Vermeulen