De Monsterkamer

Dirk Laucke over papier

Wat is je favoriete papier en waarom?
Ik heb geen favoriete soort. Mijn voorkeuren verhouden zich altijd tot het product. Voor een boek zou ik niet gauw kiezen voor een zwaar, mat gestreken materiaal maar op zoek gaan naar een lichtere, opdikkende soort, al dan niet gestreken. Voor een bepaald type promotioneel drukwerk kan een ordinair, mat gestreken papier wel weer erg goed werken.

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Voor de Rijksakademie Open van 2015 hebben wij een campagne ontwikkeld waarin het symbool van een open mond de hoofdrol speelt. Voor de campagne bestaande uit affiches, flyers en online advertenties werkte dit uitstekend. De catalogus echter leek sterk op een strip of ander soort populair drukwerk. Ik wou hier toch een meer serieuze toon aanslaan. Door zeer ruw en zacht materiaal — Rives Shetland Rives Shetland heeft een zachtwollige structuur. Kwaliteit en warmte vindt men terug in deze chique viltmarkering. Verkrijgbaar in de kleuren Extra Wit en Gebroken Wit en bijpassende enveloppen.  — te kiezen, kon ik de indruk dat het om een publicatie voor jongeren zou kunnen gaan er volledig onderuit halen en werd het wel een waardig ‘kunstverslag’.

Campagne voor de Rijksakademie Open 2015

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Het papier is een onderdeel van het ontwerp. Het is erg belangrijk en ik besteed er dan ook veel tijd aan. Niet zozeer omdat ik niet weet wat ik wil, maar omdat het vaak erg lastig is een soort te vinden die beschikbaar is en in het budget past.

Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Het book 61 books with black type on white cover van Bernd Kuchenbeiser en Christian Lange is fenomenaal wat betreft de materiaalkeuze. Het boek is zo ongelofelijk licht en zacht. Het voelt bijna als een stapel tissues. Helaas staat er niet vermeld welke soorten zij hebben gebruik. Ik zou gokken op Munken Print Cream Munken Print Cream is een lichthouthoudend papier met opdikking 1.5. Dé ultieme boekkwaliteit. Optimaal voor boekproducties vanwege de opdikking, stevigheid, oppervlak, leesbaarheid en bedrukbaarheid.. De omslag heeft een linnen persing.

61 books with black type on white cover (bron: slanted.de)

Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier?
Toch wel bruikbare en betrouwbare papiercollecties. In Duitsland waar wij ook een vestiging hebben is dit veel beter geregeld. Wij hebben daar een kast met uitstekende monsterboeken. Ook van Nederlandse leveranciers. Maar om een mij onbekende reden zijn deze collecties niet in Nederland beschikbaar.

Freedom of Space. Boek.

Freedom of Space. Flyer

Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Wij werken voor internationale opdrachtgevers. Veel van onze ontwerpen worden in het buitenland geproduceerd. De vertaling van het door ons gekozen papier naar een soort die in het betreffende land beschikbaar is vaak onmogelijk. Drukkers sturen dan materiaal op dat behalve dat het de juiste kleurtoon heeft in werkelijk niets op het gewenste materiaal lijkt. Erg frustrerend. Ook zijn de standaarden in Duitsland en Nederland erg hoog. Wij hebben ooit een boek ontworpen voor een Amerikaanse galerie waar het boek in de verkeerde looprichting was gedrukt en afgewerkt. Toen we hierover navraag deden kregen wij als antwoord, dat de juiste looprichting duurder was geweest.

Corporate Design voor de Hochschule Düsseldorf

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
Zoals gezegd. Ik vind dit alles behalve makkelijk. Vooral de steeds veranderende beschikbaarheid van papier werkt zwaar tegen.

Hoe zie je de toekomst van papier?
De papierproductie is een zeer milieubelastende industrie. Desondanks roept papier vanwege de natuurlijke oorsprong en eigenschappen van het materiaal positieve associaties bij mensen op. In het kader van de verduurzaming van de samenleving, zal de verpakkingsindustrie op zoek moeten gaan naar alternatieve concepten voor bijvoorbeeld de verpakking van voedsel of verpakkingen van luxegoederen. Ik denk dat hier een belangrijke rol voor papier is weggelegd.

Interview door De Monsterkamer met Dirk Laucke