De Monsterkamer

Dear Reader over papier

Wat is je favoriete papier en waarom?
We hebben geen favoriet papier. Elk ontwerp vraagt om een andere papierkeuze. Toen we bijvoorbeeld de sportkrant De Tussenstand ontwierpen voor het Museum Aan de Stroom (MAS) in Antwerpen, moesten we de opdrachtgever ervan overtuigen om de krant in rotatie te drukken op standaard krantenpapier 42 grams courantdruk. Ze dachten dat de krant beter zou verkopen als hij in offset op een duur ogend papier gedrukt zou worden. Voor ons zou een krant in offset geen echte krant zijn.

De Tussenstand, MAS

De Tussenstand, MAS II

De Tussenstand, MAS III

Kun je een voorbeeld geven van een ontwerp dat je hebt gemaakt, waarbij papier een bijzondere of juist heel functionele rol speelt?
Deze poster maakten we voor de tentoonstelling The Prélude Pathétique. Het papier is een gerecycleerd Challenger LTR offset blanc, 135 g (dit papier wordt niet meer gemaakt, het was een restant dat we hadden liggen). Het ontwerp werd gedrukt in irisdruk op een semi-automatische offsetpers. Dit grijsgetinte papier in combinatie met de imperfectie van de druk zorgt voor een mooie tactiliteit en materialiteit. We houden ervan dicht bij het productieproces te staan en te experimenteren met drukprocessen. We vinden het spijtig dat er steeds meer standaard drukwerk geproduceerd wordt, 4 color offset op mc-papier.

The Prélude Pathétique

Hoe belangrijk is de papierkeuze in de ontwerpen die je maakt? Besteed je veel tijd aan het uitzoeken van papier?
Papierkeuze is voor ons heel belangrijk. Dit wil niet per se zeggen dat het papier speciaal en duur moet zijn. We zijn bijvoorbeeld eens op zoek gegaan naar houthoudend papier (papier dat snel vergeelt) omdat dat paste bij de inhoud van het boek dat we maakten. Het bleek heel moeilijk te vinden.

Kun je een ontwerp van een andere ontwerper aanwijzen waarvan de papierkeuze je aanspreekt?
Het boekontwerp Dyslexia – chunking along a straight line – at the crossing turn left van Salome Schmuki. De verschillende papiersoorten zorgen niet alleen voor een structurele aanduiding tussen de verschillende hoofdstukken, elke katern toont ook een andere variant in letterontwerp. Ook zijn de papierkeuzes het resultaat van een onderzoek naar leesbaarheid.

Dyslexia – chunking along a straight line – at the crossing turn left, Salome Schmuki

Zijn er dingen die je mist in het huidige aanbod van papier? Wat is je grootste frustratie op het gebied van papier?
Het is moeilijk om overzicht te hebben op het aanbod. Er verdwijnen regelmatig papiersoorten, je weet niet hoe volledig je eigen stalencollectie nog is. Maar de grootste frustratie is als opdrachtgevers/uitgevers voor de meest goedkope en gestandaardiseerde oplossingen kiezen wat betreft boekontwerp.

Is het voor ontwerpers makkelijk of juist moeilijk om aan informatie over papier, papiermonsters en/of collecties te komen?
In België is het vaak moeilijk om met drukkerijen over papiersoorten te overleggen. We hebben wel goed contact met Sofie Jacobs van papierleverancier Papyrus in België.

Hoe zie je de toekomst van papier?
Papier zal niet verdwijnen. Misschien wordt papier eerder een luxeproduct nu alles meer en meer wordt gedigitaliseerd.

7″ plaat Condor Gruppe

Door Dear Reader