De Monsterkamer

De Zwaan kalender 2014

Voor de 31e keer heeft Zwaan Printmedia een kalender gemaakt. Nog steeds in hetzelfde lange formaat, maar natuurlijk wel door een andere ontwerper ontworpen. In hun zwaan-kleef-aan-traditie schuift de ontwerper van het afgelopen jaar immers de ontwerper voor het nieuwe jaar naar voren. Dit jaar is de kalender ontworpen door Bas Koopmans van Baster uit Amsterdam, die op symbolische wijze heeft willen laten zien hoe een jaar zich opbouwt.

De kalender begint met januari. Dat is logisch denk je, dat komt vaker voor, maar in dit geval zijn de overige bladen nog niet in beeld. Die liggen achter het onderbord. Wat zichtbaar voor je ligt in de doos is alleen de maand januari. Helemaal vlak, zoals je agenda er uit ziet als je die op 1 januari plat op je bureau legt. Het jaar gaat beginnen!

Na januari komt februari van achter het onderbord naar voren over januari heen, et cetera. En omdat iedere maand anders is, maar wel gevormd wordt door de ervaringen uit de voorgaande maanden, laat Bas zien dat een jaar bestaat uit een mengelmoes van maanden, die gezamenlijk weergeven hoe een jaar geleefd wordt. Elk kalenderblad is daarom anders van formaat, kleur, gramsgewicht en vormgeving. Aan het eind van het jaar ligt er een mooie terugblik voor je, die net zoals je agenda aan het einde van het jaar “bol staat” van de briefjes die er uit steken.

Er is gebruik gemaakt van 6 verschillende papiersoorten, die allen als restant bij Zwaan in het magazijn lagen. Sommige al jaren lang. Wederom symbolisch, want Bas gebruikt hiermee het oude papier als duurzame bouwsteen voor de toekomst:

Munken Print White, 300 g/m2
Rives Tradition extra wit, 120 g/m2
Revive 100 Natural uncoated, 140 g/m2
Hello Fat Matt, 135 g/m2
Rebel Silk, 170 g/m2
Trucard-O, 300 g/m2
Bruin minigolf met eenzijdig kraft, twee lagen op elkaar.

Offsetdruk Zwaan Printmedia, Wormerveer, 7 kleuren
Handafwerking Van Velzen Grafische Afwerking, Wormerveer (vergaren en wire-o)
Ontwerp doos Octopoint, Wormerveer
Zeefdruk doos Helder Zeefdruk, Wormerveer
Stanswerk doos Argent Displays en Packaging, Wormerveer

Nieuwsgierig? De kalender hangt in De Monsterkamer.