Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
De ontwikkeling van de Olin Design campagne en identiteit.
Een gesprek met Design & Practice
Design & Practice
16/05/2021
Gastartikelen
Redactioneel
Met welk doel hebben jullie De Monsterkamer bezocht voor deze opdracht?
Om een beter beeld te krijgen van de positie van Olin en de markt waarin het opereert, wilden we vooral weten hoe ontwerpers kijken naar de verschillende papiermerken op het moment dat ze met een idee of project bezig zijn. We zijn zelf natuurlijk ontwerpers en kenden al veel merken en hun tools, maar door onze research te beginnen in De Monsterkamer, konden we ons verplaatsen in andere ontwerpers en een soort rollenspel spelen en veel beter een antwoord formuleren op de vraag: “hoe bereik je ontwerpers het beste op de momenten dat ze op zoek zijn naar een geschikt papier?”
Hoe heeft het bezoek aan De Monsterkamer jullie verder gebracht?
De uitgebreide kennis van De Monsterkamer en het overzicht van de papierindustrie dat we daar vonden, hielpen enorm, aangezien de papierwereld een tamelijk onoverzichtelijke en moeilijk doordringbare wereld is – zelfs voor grafisch ontwerpers, die er toch vrij veel mee te maken krijgen. Daardoor kregen we een beter beeld van wat de alternatieven zijn, wie de belangrijkste concurrenten zijn en waar de kansen liggen.
Maar ook de ruimte zelf hielp ons om in de huid van andere ontwerpers te kunnen kruipen en te kunnen zien waar toekomstige ontwerpers Olin zouden kunnen tegenkomen en wat die ontmoeting dan (hopelijk) tot een succes zou kunnen maken.
Welk concept is uiteindelijk leidend geweest in de ontwikkeling van de diverse tools?
We realiseerden ons tijdens onze research – en ook zeker mede door ons bezoek aan De Monsterkamer – dat als je voor ontwerpers ontwerpt er eigenlijk 2 tegenovergestelde krachten spelen: enerzijds willen ontwerpers iets zien dat hen uitdaagt en (visueel) aanspreekt, anderzijds het ontwerp voldoende openingen bieden om de eigen fantasie de vrije loop te kunnen laten.
Vanuit die gedachte is het merk zelf ontwikkeld als een bijna leeg canvas; een simpel zwart logo met strakke typografie en weinig opsmuk. Om te voorkomen dat het daardoor saai wordt, hebben we geprobeerd creativiteit te steken in de details: het logo dat een soort sluitingsmechanisme vormt, een folder waar pagina’s in ‘geweven’ zijn en kaarten met een scala aan innovatieve druktechnieken, zoals foliedruk met micro-embossings en 3-D blindpregen.
Waarin onderscheidt Olin Design zich van andere design papiersoorten?
Eén van de punten waarin het zich onderscheidt is de omvang van de range, met 5 kleuren, 3 texturen (regular, smooth, rough) en grammages die gaan van 50 tot 400 g/m2.
Maar dat is natuurlijk heel product-gefocust en zal uiteindelijk niet het hart van veel ontwerpers sneller doen kloppen. Wij zien Olin als het ultieme canvas voor ongelimiteerde creativiteit en dat laten we zien in de tools door de uiteenlopende toepassingen van offset, HR UV offset, foliedruk, blindpregen, zeefdruk en letterpress – en door in al die gevallen ook nog eens de techniek tot het uiterste te beproeven.
Ik zie geen drukvoorbeelden met foto’s, terwijl Olin toch vaak voor fotoboeken wordt gebruikt. Wat was hierin de overweging?
Er zijn al veel voorbeelden van fotografie op Olin, zoals Exhibition Mag en the White Review. Olin sponsort ook geregeld initiatieven van ontwerpers en fotografen (zoals ook bijvoorbeeld Antwerp Poster Festival) dus we vonden het niet onze primaire taak om voorbeeldstalen met fotografie te maken.
Veel belangrijker als beweegreden was dat we Olin opnieuw wilden positioneren en een duidelijk herkenbaar signatuur wilden geven. Het motto dat we hebben bedacht is “CREATIVITY + PAPER” om aan te geven dat ieder project begint met creativiteit. We wilden dus ook dat de visuals vanuit die creativiteit zouden ontstaan. Uiteindelijk zijn de prints in de Sample Folder foto’s van schilderijen, dus er zit wel degelijk ook fotografisch detail in :-).
Jullie werken met meerdere drukkers, een van hen is robstolk® amsterdam, naar wie jullie door De Monsterkamer zijn verwezen. Wat hebben zij op technisch gebied kunnen toevoegen?
Drukkerij robstolk heeft een immense bijdrage geleverd, zowel in kennis als toewijding aan het project. We hebben vele uren doorgebracht aan de pers en in sommige gevallen behoorlijk innovatieve resultaten kunnen bereiken. We zijn nu bezig aan een heel spannend project met robstolk, ook voor Olin, waarin we fotografie zonder gebruik van CMYK drukken. Maar die tool is nog niet uit, dus daar kan ik niet veel meer over vertellen!
Wat hebben jullie over de papierwereld geleerd door aan dit project te werken?
Het is een wereld die enerzijds ondoorgrondelijk is, met enorme belangen en complexe bedrijfsstructuren, waardoor in ieder land de verhoudingen net iets anders liggen. Wij zijn onze studio ooit in Londen begonnen dus we merken dat verschil. Anderzijds is het een wereld van passie; drukkers, ontwerpers, onze contacten bij Antalis en natuurlijk De Monsterkamer; bij iedereen merken we een enorme passie voor papier en de toepassing ervan.
Jullie maken ook foto’s en filmpjes voor deze campagne. Kan papierpromotie anno 2021 nog zonder digitale component?
Het antwoord is heel simpel: absoluut niet. Vrijwel niets kan vandaag de dag floreren zonder een sterke aanwezigheid in de digitale omgevingen. Het is dus heel belangrijk om het gevoel van een product over te kunnen brengen via sociale media, internet en andere digitale media. Daarom is de launch video ook veel meer gericht op het gevoel dat we willen oproepen dan op het product zelf.
Tegelijkertijd zal de tactiliteit van een product of materiaal nooit zijn waarde verliezen. Onze vingertoppen zijn gemaakt om te voelen en als dat de hele dag alleen maar onze telefoon of muis is wordt dat een heel eenzijdige beleving. Dus we geloven heel sterk in de toekomst van papier als een verrijker van onze zintuigelijk beleving.
Zouden jullie nog meer papiermerken willen rebranden?
Voor nu hebben we onze handen meer dan vol aan Olin, maar wie weet waar we Antalis in de toekomst nog mee zouden kunnen helpen?
Interview door De Monsterkamer met Design & Practice