Over ons Veelgestelde vragen Colofon | Adres Loods 6 KNSM-laan 231 1091 LC Amsterdam ![]() | Contact +31 (0)20-6204213 info@monsterkamer.nl |
De offerte versus het kan altijd anders
Freek Kuin
20/12/2011
Gastartikelen
Papier & Kunst
Een offerte voor een kunstboek; dat doen we dagelijks. Deze keer met kunstenaar Rezi van Lankveld en ontwerpster Roosje Klap aan tafel met de offerte om mogelijke bezuinigingen door te spreken teneinde binnen het budget te blijven. Het papier Kiara is onvervangbaar, echter de oplaag en de insteek kunnen op de schop na de vraag: “wat wil je het liefst?”.
Het schetsboek van Rezi klapt op de tafel. We bepalen de oplaag al grappend op 3 exemplaren waardoor het budget toereikend is geworden. Nu weer rekenen: de ultieme wenst dicteert een oplaag van 500 schetsboeken. Laten we wel zijn: dat is toch geweldig in deze tijd!
Roosje gaat met goede moed op voor haar 5e ontwerp, de papiersoorten van alle monstercollecties vechten om door de commissie “Schetsboek” te komen, waarna een wonderschoon ensemble overblijft. Want dat is het: de tint, het gevoel, de uitdrukking en het geluid moeten elkaar aanvullen, verdragen en soms uitdagen.
Het omslag wordt na de eerste dummie nog een keertje in tint omgezet. Het papier komt uit de Japanse reeks Takeo, ongeveer de mooiste collectie die er bestaat. Neem bijvoorbeeld de soort Satogami die maar liefst 36 tinten telt. Voor echt mooi moet je ook geduld hebben: alles wordt apart ingevlogen uit Japan en de monsters zitten in hagelwitte enveloppen, afgesloten met een handgeschreven strook papier waarop datum en naam van de verpakker van dit schoons staan. Beste Herman van Waarden maakt van de A4-tjes aan elkaar geplakt toch nog een mooie dummie. Dan zie je pas dat de eerder gekozen kleur van een kleine waaier het op groot formaat niet houdt. Net een fractie roder dan gedacht en iets te somber, maar ach, er blijven nog genoeg alternatieven over.
Als je een boek opent moet er iets gebeuren: het schutblad als mediator tussen omslag en wat komen gaat. Niks geen subtiele overgang: strak hoogglanzend eenzijdig Chromolux 700 als schutblad waardoor je gelijk wakker bent, en gelijk een subtiele verwijzing naar wat er komen gaat. Alle zw/w schetsen en teksten zijn daarna om en om gelardeerd met full colour afbeeldingen, ieder op zijn eigen papiersoort. Zwart/wit op Arcoprint milk 100 grams met een opdikking van 1.5 van Fedrigoni en Revive 100 natural mat 130 grams (voorheen Procyled) van Proost & Brandt.
Om de schilderijen optimaal op onze persen te kunnen drukken maken we eerst een Kodak lineaire drukproef. Daaruit volgt een papierprofiel waarbij tint, structuur en raster in een keer gecompenseerd zijn. Na deze exercitie geven ook de digitale matchprints deze papiertoon weer.
Een schetsboek wordt vaak voorzien van extra toevoegingen zoals gevonden plaatjes, tekeningen op ander papier en krabbeltjes die tot inspiratie zijn. Zo ook hier, alleen dan speciaal ingevuld: een aantal prachtige schilderijen zijn op een apart vel chromolux 700 op de glanzende zijde gedrukt, zijn alle losgeknipt en met de hand gemonteerd op de Arcoprint pagina’s. Vandaar dat speciale schutblad. Het kan dus anders!
Door Freek Kuin
Zie ook: www.calffenmeischke.blogspot.com