De Monsterkamer

De Meermanno Boeklamp

Als ontwerper haal ik mijn inspiratie uit ritmes en herhalingen, zo trekt bijvoorbeeld een oude rij boeken snel mijn aandacht. De herhaling maakt het tot een sterk geheel. Ik zag bij mijn opa en oma een rij oude boeken in de kast staan met linnen omslagen in allerlei kleuren. De pagina’s waren mooi vergeeld, de randen van de pagina’s geler dan het midden van de pagina’s. Mijn opa en oma waren van plan deze boeken weg te gooien, dus ik heb ze meegenomen en ben er verschillende proeven mee gaan doen. Ik ben gaan vouwen, zagen, kreukelen, scheuren en knippen. Ongelooflijk wat je kunt maken van een oud boek! Elk boek heeft  verschillende mogelijkheden, maar ook beperkingen, bij de één is het papier te slap voor een bepaalde behandeling, maar juist weer geschikt voor een andere behandeling.

Museum Meermanno: huis van het boek
Met de proeven en schetsen onder de arm ben ik naar Museum Meermanno gestapt. Dit museum is gevestigd aan de Prinsessegracht in Den Haag en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden, waarbij de uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken centraal staat. De reacties op de schetsen en proeven waren zo enthousiast dat het museum veertig boeklampen bestelde. Deze lampen, gemaakt van overgebleven oude catalogi uit de museumwinkel van het Meermanno, zijn nu daar verkrijgbaar. Ze kosten € 395,-, maar een groot deel van de opbrengst komt ten goede aan het Museum Meermanno om het museum te steunen in deze tijd van bezuinigingen. Alle Meermanno boeklampen hebben een nummer en een stempel met de naam van de ontwerper.

Het ontwerp van de Meermanno Boeklamp
Het boek voor de Meermanno Boeklamp heeft 2 stevige benen om op te staan;  de voorkant en achterkant van het boek, de omslag. De pagina’s van dit boek lieten zich goed kreukelen en blijven zelf in de gewenste stand staan. Het is fasinerend om te zien dat je zoveel volume kunt maken uit een plat boek van 2 cm. De lamp heeft nu een hoogte gekregen van ongeveer 30 cm. De teksten op de pagina’s gaan over boeken die in het museum aanwezig zijn. Binnen in het boek zit LED verlichting, welke de pagina’s aanlicht. Deze LED module zit verpakt in melkpapier zodat het licht diffuus wordt en er papier gebruikt wordt om dit effect te bereiken. Alle gebruikte onderdelen van de lamp hebben iets met een boek te maken. De benen van de lamp worden bij elkaar gehouden door een lintje. Dit lintje zie je vaak in boeken als boekenlegger terug komen tussen de pagina’s. Het lintje wordt aan de benen van het boek bevestigd met klemmetjes die ook gebruikt worden om een stapel papier bij elkaar te binden.

De verlichting in het boek is LED verlichting. Dit is energiezuinig, het is een duurzame soort verlichting. Het is volledig veilig in combinatie met het papier van het boek. Het wordt handwarm, dus het heeft geen effect op de pagina’s.

Hergebruik
Er zijn zoveel materialen beschikbaar die al gemaakt zijn, ik vind het een uitdaging om van bestaande materialen of producten een nieuw ontwerp te maken. Hergebruik van materialen is goed voor het milieu, er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt. Tevens is het leuk om een voorwerp in een totaal andere context weer terug te zien. Deze herkenning spreekt veel mensen aan.

Door Barbara Vos – Inspirations Unlimited
Ontwerpstudio voor Interieur, Product en Mode-accessoires.

Atelier in ateliercomplex: ‘De Besturing’
Saturnusstraat 89
2516 AG Den Haag
www.barbaravos.com