De Monsterkamer

De kunst van authentieke kleurreproductie

In februari 2011 was Esther Krop op bezoek bij Igepa Nederland en zag daar een aantal drukproeven op ‘Fluweel’, ‘Eos’ en ‘Lessebo’. De kleurproeven waren een onderdeel van een onderzoeksproject van Colorativa. Colorativa is een wereldwijd netwerk van creatieve professionals die bestaande disciplines in de creatieve industrie tot een hoger niveau tillen. Het onderzoek naar de mogelijkheden om binnen standaard vierkleuren offsetdruk tot een duidelijke kwaliteitsverbetering te komen resulteerde uiteindelijk in de productintroductie van Colorativa-HDRP (High Dynamic Range Print).

Met Colorativa-HDRP spatten de kleuren van het papier – ze komen tot leven als nooit tevoren.

Twee afbeeldingen gedrukt in Colorativa-HDRP en ter vergelijking er onder in standaard vierkleurendrukwerk (ISOv2).

Geen afwijkingen meer ten opzichte van fotografische originelen, geen teleurstellingen over het inzakken of vergrijzen van de kleuren. Gebruikmakend van de innovatieve inkten die ongekend puur en transparant zijn, is Colorativa-HDRP in staat de kleuren van het origineel met grote precisie te evenaren. Dat is, zeker voor marketingdoeleinden, ideaal, want kleur is vaak een leidende factor bij het overbrengen van een boodschap. Correcte kleuren geven merken diepte. Kleurfinesse versterkt het beoogde merkimago.

Bij het reproduceren van afbeeldingen gaan in het grafisch proces veel details en kleuren verloren. Voor bepaalde reproducties is het echter essentieel dat er zo weinig mogelijk verschuivingen plaatsvinden, het is de enige kans om dichter in de buurt van het origineel te blijven. In de loop der jaren zijn hiervoor verschillende technieken ontwikkeld. Door middel van één, twee of zelfs drie extra drukkleuren kunnen bepaalde kleuren extra worden versterkt.

Daar is verandering in gekomen. Het nieuwe, innovatieve systeem Colorativa-HDRP bereikt veel betere, ronduit fenomenale resultaten. Een aanzienlijk grotere kleurruimte ligt voor het grijpen door de toepassing van speciaal ontwikkelde vierkleureninkten en uitgebalanceerde profielen.

Colorativa-HDRP kleurruimte ten opzichte van Adobe RGB en ISOv2

Het hierboven afgebeelde CIE xyY kleurmodel, beschrijft hoe het menselijk oog kleur waarneemt. Deze tweedimensionale afbeelding geeft de verzadiging en kleurtoon weer (x,y). De helderheid van de kleur is vastgelegd in Y. De Colorativa HDRP kleurruimte ligt duidelijk tussen de standaard CMYK (ISO-Coated v2) kleurruimte en de Adobe RGB werkruimte in.

Schonere pigmenten in combinatie met hogere inktlaagdiktes monden uit in een minimaal 30% grotere kleurruimte dan bij toepassing van standaard vierkleuren offsetdruk.

Colorativa’s HDRP pigmenten resulteren in substantieel briljantere inkten dan deze die tot dusver als standaard gelden. De nieuwe pigmenten vergroten de kleurvormende eigenschappen van secundaire en tertiaire kleuren. Daardoor verbetert de transparantie van geel, magenta en cyaan, met als resultaat dat magenta en roze tinten levendiger zijn en ook blauw en rood een opleving tonen. Andere voordelen zijn de superieure glans en het levendig verloop van geel naar rood.

Met Colorativa-HDRP, een specifiek HDRP-kleurprofiel en HDRP-inkten, worden Hexachrome, Opaltone en het gebruik van extra steunkleuren overbodig. Brandweer-rood, kobaltblauw, sinaasappeloranje en grasgroen blijken met vier drukkleuren te kunnen worden bereikt. De HDRP-kleurruimte komt ongelooflijk dicht in de buurt van de Adobe RGB-kleurruimte. Resultaat: beelden worden als een fotoprint weergegeven.

Boekontwerper Steven Theunis en fotograaf Jean Dominique Burton over Colorativa-HDRP:

‘We zoeken elke keer weer actief naar het juiste accent om een project op het volgende niveau te tillen. Niet elk boek moet worden gemaakt met alle toeters en bellen, één goed gekozen effect heeft vaak evenveel impact. Voor een recent project was dat in de eerste plaats de keuze voor Colorativa-HDRP: Jean-Dominiques beelden van mijnen, ertsen, machines blijven zó precies van detaillering, zo subtiel, maar evengoed zo krachtig, dat ze de kwaliteit van een fotoprint benaderen. Die kleurenrijkdom en -diepte is tenslotte wat je zou mogen verwachten van een fotoboek van dit niveau.’

‘De Colorativa promotiefolder toont dezelfde beelden gedrukt in ISO en volgens de Colorativa-methode. Toch bleven we voorzichtig: die beelden zijn uiteraard gekozen op een maximaal effectverschil, het blijft tenslotte een promotiefolder. ‘

‘De eerste kleurproeven met ónze foto’s waren bemoedigend, maar aan de persen waren we helemaal overtuigd! What you see (on screen after developing) is what you get. Dit mag van ons een standaard worden bij geïllustreerde boeken.’

Voor voorbeelden of meer informatie over het produceren van producties in Colorativa-HDRP kan je contact opnemen met Mizja Haak +31634941635 of via info@colorativa.eu

Colorativa Review laat periodiek een select projectoverzicht zien van de diversiteit aan opdrachtgevers waarvoor Colorativa jarenlang opgebouwde kennis en expertise effectief inzet. Ga voor een sneak preview naar colorativa.eu

Met dank aan Igepa Nederland, Igepa Benelux en Papyrus Benelux voor het beschikbaar stellen van de nodige partijen papier tijdens het onderzoek naar en de ontwikkeling van Colorativa-HDRP.