De Monsterkamer

Clairefontaine, Franse passie en innovatie

Ik ben werkzaam voor de Franse groep Clairefontaine en onder deze paraplu vallen ook de fabrieken Everbal en Papeterie de Mandeure (beiden ook in Frankrijk) en het Nederlandse Schutpapier in Heelsum.

Het onderwerp van dit artikel is papier en innovatie, maar meestal begin ik met de slogan “Papier is passie!” Daardoor ben ik ook terechtgekomen bij Clairefontaine, een mooi familiebedrijf waar passie voor papier, gekoppeld aan kwaliteit, nog hoog in het vaandel staat.

Neem nu de Trophée range, niet onderhevig aan trendy aspecten maar gewoon een vast assortiment met kleuren die al jaren verkrijgbaar zijn en dus heel handig voor designers en reclamebureaus.

Clairefontaine Trophée

Clairefontaine Trophée

Binnenkort komt er een uitbreiding met 4 (nieuwe) frisse kleuren: framboos – jade groen – muis grijs en parma. Ondanks een stabiel assortiment is het Trophée ook innovatief als het gaat om de markt volgen. Je ziet dit papier ook nagenoeg overal, of het nu bij een hobbywinkel is, een drukkerij of bij de kantoorvakhandel: Trophée (en de naam zegt het al) is de top onder de gekleurde papiersoorten.

Nieuwe tinten van het Trophée

Uitbreiding van het Trophée met 4 frisse kleuren: framboos – jade groen – muis grijs en parma

Andere recente “troeven” (of noem het innovaties) van Clairefontaine zijn de papier kwaliteiten Clairjet en Clairbook. Deze soorten zijn m.n. ontwikkeld voor de allernieuwste technieken, inkjet printing/verwerking. Inkjet printing komt steeds vaker voor in de hoge volume markt en wordt meer en meer gebruikt door de grote bedrijven zoals banken en verzekeringen en daarvoor heeft Clairefontaine de kwaliteit Clairjet op de markt gebracht. Een andere sector is de book-on-demand business. Door het ontwikkelen van Clairjet en deze technologie toe te passen op het “oude” romandruk papier, is Clairbook ontstaan. Het behoeft geen betoog dat ook deze 2 soorten aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen.

Daarnaast hebben we ook andere (papier) locaties, neem nu Everbal in Evergnicourt (Frankrijk) waar enkel de productie plaatsvindt van recycled papier, wit en gekleurd. Op deze locatie is de laatste jaren behoorlijk geïnvesteerd m.n. als het gaat om het reduceren van de CO2 uitstoot. Er zijn 2 biomass installaties geplaatst en tijdens de productie van (nieuw) recycled papier is er slechts 6% afval, m.a.w. van 106 kilo oud papier maken wij weer 100 kilo nieuw papier. Daarmee behoren wij tot één van de meest efficiënte productie locaties als het gaat om (nieuw) recycled papier, en dat geheel CO2 neutraal. Het terugdringen van de CO2 uitstoot is onderdeel van de MVO van de groep Clairefontaine en wordt ook steeds belangrijker binnen Europa. De laatste tender van de Nederlandse regering is ook uitgezet op recycled papier en daarmee geven zij een signaal af naar de grafische- en zakelijke markt.

Everbal fabriek van recycled papier

Everbal fabriek van recycled papier

Om af te sluiten nog even iets over Papeterie de Mandeure (Frankrijk). Dit is een papierfabriek met speciale producten zoals: Ticketboard, diverse gekleurde soorten, Filing karton maar ook producten voor de HP Indigo machine en karton producten voor de food-industrie. De laatste jaren zijn deze producten in opkomst als het gaat om “direct food” contact. Het zogenaamde “ovenable board” laat het deeg zelfs direct met het karton in aanraking komen en daarna kan het in de oven geplaatst worden. Denk voor toepassingen aan muffins of elke andere variant van cakejes. Daarbij heeft Mandeure ook de mogelijkheid om een persing aan te brengen zodat papier en/of karton een extra dimensie krijgt.

Muffin

De nieuwste ontwikkeling bij Mandeure is het produceren van karton als vervanger voor de credit cards of giftcards welke nu nagenoeg allemaal nog geproduceerd worden op kunststof materiaal. De laatste hand wordt hieraan gelegd en dit product zal binnenkort op de markt verschijnen.

Al met al is de groep Clairefontaine een papierproducent met diverse mogelijkheden en facetten (eigenlijk te veel om op te noemen in dit artikel) maar één ding is zeker: Clairefontaine heeft passie voor papier, is innovatief, en daar gaat het uiteindelijk allemaal om.

Door Teunis van Aalst

imgres