De Monsterkamer

Bezoek aan Winter&Company in Culemborg

Op 2 juli bracht ik een sinds lang gepland bezoek aan het kantoor van Winter&Company in Culemborg. Winter&Company is één van de founding fathers van De Monsterkamer en een zeer betrokken partner. De dag begon op station Culemborg, waar in de Gelderlandfabriek een fijne koffieplek zit.

Het kantoor van Winter&Company ligt aan de rand van het industriegebied met uitzicht over de Betuwse weilanden. Ik werd hartelijk ontvangen door het vaste team: Peter van Pol (directeur), Saskia de Roos (Sales Manager), Mariska Melis (Purchase & Customer Service Manager), Renée van de Wouw (Customer Service). Erik van Pol(Customer Service) was die dag niet aanwezig.

Winter&Company is een Zwitsers familiebedrijf, opgericht in 1892. Philip Winter was in de beginjaren op zoek naar goeie leerimitaties. Hij vond deze in een fabriek in Amerika waar Skivertex® werd gemaakt. Hij kocht dit groots in en het werd een succes. Skivertex® was een tijdlang hét covermateriaal voor horlogedoosjes van Cartier, alle encyclopedieën uit Europa, de agenda’s van Brepols en de Dikke van Dale woordenboeken.

Op dit moment gaat de trend meer richting natuurlijke covermaterialen, zoals Wibalin® (papier), Napura® (thermoreactief papier) en het nieuwe Natural Strong Board. Natural Strongboard (in het Duits Fühlkarton) is een flexibel en sterk ongestreken omslagkarton voor boeken. Het unieke is dat het aan beide zijden ongestreken is, waardoor het heerlijk ruw aanvoelt.

Natural Strong Board is verkrijgbaar in 265 g/m2, maar ook op 135 g/m2, waardoor jet het ook prima kunt inzetten als stofomslag (met gevoel) of om een harde band mee te beplakken.

Het papieren bandmateriaal Wibalin® is een van de hardlopers binnen Winter&Company, ze noemen het hun bread & butter.

In 2020 wordt de Wibalin® collectie vernieuwd, er komt onder andere een 100% recyclede variant, die bestaat uit 40% postconsumer waste en 60% postindustrial waste. Ik kijk er naar uit.

Winter&Company levert meer dan 1.500 materialen uit voorraad. Samples zijn gratis en snel leverbaar. Ook voor kleine afnames kun je bij Winter&Company terecht.

Ze leveren ook kapitaalbandjes en leeslinten van het merk Güth & Wolf, te zien op de foto’s hieronder.

Winter&Company is een buitenbeentje in het papiervak, want ze verkopen de meest extreme materialen van echt leer tot imitatieleer, van soft touch tot zeer glad metallic. Ook textiele bandmaterialen in allerlei soorten behoren tot het assortiment. De gehele collectie is in De Monsterkamer in Amsterdam in te zien, map 3 is de meest geheimzinnige, daarin zitten specials die niet vaak gebruikt worden, omdat ze zeer kostbaar zijn.

We eindigden de dag met een wandeling door het nabijgelegen dorp Buren. Op de terugweg reden we langs één van de vele kersenboomgaarden om een kilootje Betuwse kersen te scoren.

Wil je meer weten over Winter&Company, kijk dan op winter-company.nl

Samples van Wibalin® en van Natural Strong Board zijn gratis op te vragen via onze database.