De Monsterkamer

Bezoek aan Lahnpaper (DE)

Op 18 februari 2020 bracht ik samen met mijn collega Maud van Rossum een bezoek een Lahnpaper in Lahnstein, vlakbij Koblenz in Duitsland.

Uitzicht over de heuvels rond Lahnstein vanuit ons hotel. Foto: Maud van Rossum

We werden hartelijk ontvangen door Volker zu Bergen (area sales manager Benelux, Denmark, Sweden, Norway), Kathrin Püschel (marketing) en Klaus Heibel (sales assistant) in één van de voormalige arbeiderswoningen die inmiddels zijn omgebouwd tot kantoren. Ons werd meteen duidelijk gemaakt dat we geen foto’s mochten maken. De reden is dat Lahnpaper o.a. veiligheidspapier maakt en dat brengt natuurlijk met zich mee dat er op geen enkele manier iets naar buiten mag worden gebracht.

De rivier Lahn met op de achtergrond de fabriek. Foto: Lahnpaper

De fabriek ligt midden in het dorp Lahnstein aan de rivier de Lahn en bestaat al sinds 1911, de oprichter was G. Löbbecke. In 2015 is Lahnpaper overgenomen door de Kajo Neukirchen Group, een familiebedrijf dat investeringen doet op het gebied van industriële bedrijven, onroerend goed en bosbouw. Lahnpaper ontwikkelt, produceert en verkoopt synthetisch papier en nonwovens van 30 t/m 300 g/m2. Ze zijn sinds 2018 partner van De Monsterkamer en wij wilden graag eens zien hoe de productie in z’n werk gaat en wat het verschil is met andere papierfabrieken die we bezocht hebben.

Bekende merken van Lahnpaper zijn pretex®, dit is een gestreken latex geïmpregneerd papier. neobond® is een synthetisch papier met een bijzondere tactiliteit en een extreme scheur- en watervastheid. cuturon® is een nonwoven dat erg lijkt op textiel en geschikt is voor bedrukking. Het wordt gebruikt voor o.a. placemats en textiel labels. Daarnaast maken ze varitess®, een nonwoven voornamelijk geschikt als behang en lahnit®, een film substraat dat zeer stijf en glad is en veel gebruikt wordt voor plantenlabels. Vanaf 5 ton zijn speciale kleuren in aanmaak mogelijk.

Lahnpaper. Foto: Maud van Rossum

De verschillende sectoren waarvoor Lahnstein producten maakt zijn: Wallcovering, Grafisch, Veiligheid en Industrieel.

Bij Wallcovering moet je denken aan behang dat gedeeltelijk synthetisch is, waardoor het scheurvast, maatvast en waterbestendig wordt. Dit is een groeiende markt en vooral in Duitsland heel groot. Bij grafische toepassingen kun je denken aan producties die een zekere bestendigheid vereisen. Een mooi voorbeeld zijn de grote banners op de buiswanden van de Londense metro. Om ervoor te zorgen dat buitenreclame altijd de maximale impact behoudt, ongeacht de locatie, ontwikkelt Lahnpaper ook stabiele oplossingen van topkwaliteit voor externe media. Hiervoor is een sterk en scheurvast materiaal als pretex® zeer geschikt (zie hier voor meer informatie). Maar je kunt ook denken aan documenten die je altijd bij je draagt, bijvoorbeeld een medisch paspoort of scheur- en watervaste landkaarten.

London underground Lahnpaper

London Underground met banner op pretex® van Lahnpaper

Zelfs als covermateriaal voor boeken of dozen is dit materiaal geschikt, we zagen als voorbeeld het boek Hadassah Emmerich. The Great Ephemeral Skin waarbij de cover is omplakt met 150 g/m2 Neobond. Dit boek is zojuist bekroond bij de Best Verzorgde Boeken 2019.

 

Hadassah Emmerich. The Great Ephemeral Skin (detail). Foto: Onomatopee

Ook de letterproef Sauna van het Nederlandse ontwerpbureau Underware is een mooie voorbeeld van de toepassing van neobond®. Je kunt het boek Read Naked in de sauna lezen en sommige tekst wordt ook pas zichtbaar bij temperaturen boven de 80 graden.

Typespecimen van Sauna lettertype, gedrukt op neobond®. Foto: Underware

Typespecimen van Sauna lettertype, gedrukt op neobond®. Foto: Underware

Bij veiligheidspapier moet je denken aan paspoorten, officiële documenten en certificaten met speciale watermerken etc. De industriële toepassingen zijn substraten voor coatings, de houtindustrie, laminaten en tweezijdige tapes.

Productie. Foto: Lahnpaper

Lahnpaper verkoopt het meest in Duitsland en Europa en een klein gedeelte in de rest van de wereld.

Aan het begin van het productieproces worden de houtvezels en de synthetische vezels met een bindmiddel vermengd. De houtvezels zijn FSC gecertificeerde lange vezels van naaldhout uit Canada. De synthetische vezels zijn polyester, polyamide of viscose (afhankelijk van het eindproduct).
Bij ‘gangbare’ papierfabricage begin je met 99% water en 1% vezels. Bij Lahnstein is het percentage water nog veel groter, namelijk 99,9%. De papiermachine is korter dan gebruikelijk, als snel volgt de ‘size press’ waar het papier geïmpregneerd wordt, dan volgt het kalanderen en dan het coaten van het oppervlak en tenslotte een tweede kalander die het oppervlak nog gladder maakt. Al met al zijn er veel stappen nodig om te komen tot het eindproduct. Veiligheidspapier met een watermerk gaat soms wel 6 keer door de machine. Nadat het papier gesneden is wordt elk afzonderlijk vel ook nog eens met de hand gecheckt op afwijkingen.

Lahnpaper is FSC gecertificeerd, het water dat zij gebruiken komt uit plaatselijke bronnen (niet uit de rivier). Enkele producten zijn gecertificeerd met de Oeko-Tex Standard 100.

Het bezoek werd afgesloten met een heerlijke lunch in een restaurant aan de Rijn.

Uitzicht op de Rijn. Foto: Maud van Rossum

In Nederland is neobond® en pretex® te bestellen via de groothandel. Samples zijn verkrijgbaar via onze database. Ook is er een Duitse webshop die kleine hoeveelheden verkoopt: www.papier-und-mehr

Meer informatie: lahnpaper.de