De Monsterkamer

Bezoek aan Keiren Special Mail Solutions

Vrijdag 7 juni bracht ik (Maud van Rossum) in Venlo een bezoek aan Keiren Special Mail Solutions, partner van De Monsterkamer. Ik werd door account manager Erik Bijl ontvangen. Na een korte introductie over het bedrijf, werd ik naar de productiehallen geleid.

Keiren is een in 1960 opgericht familiebedrijf, gespecialiseerd in het produceren en bedrukken van enveloppen en verpakkingen in allerlei formaten, papiersoorten en vormen. Denk aan verpakkingsenveloppen van karton, verzenddoosjes, maar ook huisstijl-enveloppen, bordrugenveloppen en monsterzakken/giftbags. Het bijzondere aan het bedrijf is dat zij nagenoeg het gehele productieproces in huis hebben: van drukken, snijden, stansen, rillen, perforeren, vensteren tot afwerken en assembleren.

Het bedrijf biedt als service handmodellen aan. Na overleg met de opdrachtgever over het gewenste eindproduct, wordt er uit het juiste papier of karton handmatig een model geproduceerd. Bij grotere projecten kan Keiren ook digitaal geprinte handmodellen aanbieden. Voldoet deze, dan wordt er een technische tekening ontwikkeld. Deze tekening dient als sjabloon voor de bedrukking van de envelop en voor het maken van een stansmes.

Keiren beschikt over een één, twee- en een vierkleuren vellen-offsetpers. Het papier of karton wordt hier plano op bedrukt. Zowel een bedrukte buiten- als binnenzijde behoort tot de mogelijkheden. Om smetten tijdens het verwerkingsproces te voorkomen wordt het drukwerk gevernist.

Nadat het papier of karton voldoende gedroogd is, wordt het gerild en/of gestanst. Dit gebeurt met een stansmes of stansplank. Wanneer het een standaard of een regelmatig terugkerend model betreft, dan liggen de stansmessen op voorraad. Voor unieke modellen worden de messen speciaal geproduceerd. Verder beschikt Keiren ook over verstelbare stansmessen waar veel verschillende producten mee gemaakt kunnen worden.

Het vensteren van de enveloppen en verpakkingen kan zowel inline als op een aparte machine. Er zijn veel verschillende vormen en formaten mogelijk, ook meerdere vensters per envelop of verpakking behoort tot de mogelijkheden.

Hierna wordt het product machinaal gevouwen, verlijmd en verpakt. Er zijn verschillende vouw- en verlijmmachines, ieder geschikt voor een bepaald soort envelop of verpakking. Het principe is veelal gelijk: de plano vellen papier of karton gaan via een transportbaan langs enkele geleiders. Deze zorgen ervoor dat het materiaal op de aangebrachte rillijnen gevouwen wordt. Op enkele plekken wordt er ook lijm aangebracht zodat er een hechting ontstaat. Verder kunnen er in deze vouw- en verlijmmachines verschillende sluitingen voor de verpakkingen en enveloppen worden aangebracht: denk aan een stripsluiting of een gommering. Aan het einde van de transportband wordt de aangebrachte lijm gedroogd en daarna is de envelop of verpakking gereed. De gommering bij enveloppen wordt vooral ingezet bij enveloppen die automatisch gevuld worden d.m.v. een vul- en sluitmachine (denk aan factuurenveloppen en direct mailverzendingen).

Het eindproduct wordt verpakt en geleverd aan de opdrachtgever. Doordat de eindproducten dusdanig verschillen in formaten en vormen, maakt Keiren zijn verzenddozen precies op maat in huis.

Kortom: vanaf een oplage van ± 1.000 stuks is (bijna) alles mogelijk, mits het binnen de minimale en maximale kaders van de machines valt.

Ik wil graag Erik Bijl bedanken voor de hartelijke ontvangst en informatieve rondleiding.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden? Kom dan langs in De Monsterkamer of kijk op de website van Keiren en maak een afspraak.

Tekst en fotografie: Maud van Rossum
Meer informatie: Keiren Special Mail Solutions